Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

anemon

Zadanych pytań: 163

12.10.2013 11:27

Robiąc drożdżówki z nadzieniem czasami mimo, że tego nadzienia jest sporo, to po upieczeniu w środku robi się taka dziura, próżnia, nie wiem jak to nazwać. Czy macie jakiś sposób jak tego uniknąć?

Najlepsze odpowiedzi (3)

barbara11561

Zadanych pytań: 1084

12.10.2013 11:31

Mnie się też tak czasami robi i to z ciastem półkruchym jak i drożdżowym.Pod wpływem ciepła jedno się kurczy a drugie rośnie i wtedy powstaje próżnia.Wygląda to jakby ktoś po kryjomu wyjadał środki:)To są ciastka z niespodzianką:)

anemon

Zadanych pytań: 163

12.10.2013 11:34

No właśnie, ale nie zawsze tak się robi. Nie wpływa to na smak bułek, ale wygląda właśnie tak jak napisałaś.

Wacław

Zadanych pytań: 1269

12.10.2013 11:54

nie da się tego uniknąć ,po prostu pod wpływem ciepła ,ciasto rozszerza się inaczej rośnie a nadzienie pozostaje w swoim niezmienionym stanie,stąd tzw luka

Odpowiedzi (19)

Grazyna0211

Zadanych pytań: 1477

12.10.2013 11:42

też tak czasami mam może to zależy od gatunku nadzienia lub od wyrobienia ciasta

Róża1

Zadanych pytań: 7

12.10.2013 11:49

mi też się tak czasami robi:-)

anemon

Zadanych pytań: 163

12.10.2013 11:58

Myślałam, że może jest na to jakiś sposób, okazuje się, że trzeba to polubić i się przyzwyczaić.

Alex_M

Zadanych pytań: 119

12.10.2013 12:13

ja też tak mam przy bułeczkach z pieczarkami ;) przy tych z marmoladą się to nie dzieje, może dlatego że jest nadzienia mało. a przy bułeczkach z serem wzięłam je na sposób i nakładam ser na wierzch :)

rjustysia

Zadanych pytań: 190

12.10.2013 12:40

Prawda jest tka, że nadzienie jest mokre. Zawiera wodę, przez co zbiera się para wodna i wybrzusza bułeczki. Może w trakcie pieczenia lub tuż przed można by nakłuć patyczkiem do szaszłyka? Chyba warto spróbować zrobić taką dziurkę dla ujścia pary. Ja nigdy się nie przejmowałam tymi dziurami, ale rzeczywiście fajniej wygląda jak bułka tworzy całość :)

w mojej kuchni

Zadanych pytań: 319

12.10.2013 13:05

do nadzienia lub farszu dodać szczyptę drożdży suszonych, rośnie wtedy razem z ciastem, makowca też tak robię i np marmoladę do rogalików

teresa18

Zadanych pytań: 502

12.10.2013 14:00

myślę że jak są dobre to nikomu to nie przeszkadza

ONY_za_kare

Zadanych pytań: 116

12.10.2013 14:52

mnie to nie przeszkadza :) byleby to były bułeczki zrobione przez żonę ;)

Klausia

Zadanych pytań: 251

12.10.2013 14:53

Mnie się to jeszcze nigdy nie zdarzyło, ale zauważyłam, że niektórym tak. Nie porównywałam przepisów z efektami więc nie wiem, ale można spróbować przeprowadzić taką analizę :)

barbara11561

Zadanych pytań: 1084

12.10.2013 15:06

U mnie tak szybko znikają,że nie zawsze mam okazję to sprawdzić:)ale ważne że są smaczne i domowej roboty:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak