Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Mancia w kuchni

Zadanych pytań: 20

01.04.2015 16:47

Robicie mazurki na święta? Jeżeli tak, to jak wygląda u Was to ciasto? W zeszycie mojej prababci mazurek to było ciasto miodowe przekładane powidłami śliwkowymi i masą z grysiku. Dużo osób stwierdziło, że to absolutnie nie jest mazurek, bo to ciasto wygląda następująco: spód kruchy i na wierzch jakaś masa + bakalie :) Dla mnie niezmiennie, do końca życia mazurkiem będzie właśnie taki miodowy przekładaniec - w dodatku mój ulubiony placuszek! :))) a u Was jak to wygląda? :)

Najlepsze odpowiedzi (3)

agnieszka214

Zadanych pytań: 1865

01.04.2015 17:21

ja raczej kupuje gotowy

dwa pokoje z kuchnią

Zadanych pytań: 393

01.04.2015 21:03

ja jeszcze nie robiłam na święta, ale ze szkoły pamiętam, że mazurki są na kruchym, najczęściej z "ramką" i są bardzo bogato zdobione Z góry dziękuję za minusy, bo widzę, że czerwono było przed chwilą :D

Hrabina w kuchni

Zadanych pytań: 6

01.04.2015 21:32

Dla mnie to również typ miodownika, wg mojej "wiedzy" mazurki to cienkie placki z ciasta kruchego, półkruchego, biszkoptowego, marcepanowego, na opłatku lub na waflu...z masami, bakaliami... Niskie i mega słodkie :)

Odpowiedzi (9)

barbara11561

Zadanych pytań: 1084

01.04.2015 16:52

Mazurek robię na cieście kruchym lub biszkoptowym:)

Alex_M

Zadanych pytań: 119

01.04.2015 16:57

ja robiłam mazurka na kruchym cieście lub na waflu. zawsze raczej niskie :)

Mancia w kuchni

Zadanych pytań: 20

01.04.2015 17:10

u mnie mazurek wygląda tak: http://manciawkuchni.blogspot.com/2014/03/mazurek-tradycyjny.html czy ktoś robi podobne ciacho? :)

Camill

Zadanych pytań: 2

01.04.2015 17:48

ciasto fajne ale nie jest to mazurek

Bernadeta1

Zadanych pytań: 466

01.04.2015 17:53

Ja mazurek robię sporadycznie i na kruchym spodzie

Alex_M

Zadanych pytań: 119

01.04.2015 18:14

moja teściowa robi podobne ciasto, ale to bliżej ma do miodownika niż do mazurka ;) ja wiem, że czasami w domu ktoś coś nazwie i mimo, że to błędna nazwa to tak się utrze i zostaje na lata ;)

pestka

Zadanych pytań: 424

01.04.2015 19:50

mazurka robię na kruchym cieście

ben-ka

Zadanych pytań: 459

01.04.2015 20:33

Możesz nazywać to ciasto mazurkiem, wolno Ci, ale dla mnie jest, to bardziej miodownik lub przekładaniec, chociaż podobne robię, a nazywa się "makulatura", też nie wiem skąd taka nazwa:) Ja robię mazurki zgodnie z tradycją wyniesioną z domu rodzinnego i nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez nich. Jest to jedno obok babki najważniejsze ciasto na naszym stole. Cienkie kruche, nawet bardzo kruche ciasto , smarowane marmoladą z bakaliami i lukrem. Przy czym z biegiem czasu wykorzystuję inne dodatki.

dwa pokoje z kuchnią

Zadanych pytań: 393

02.04.2015 06:43

spoko- u mnie w rodzinie, zwłaszcza babcia i dziadek na słodkie drożdżówki, takie wiecie, z serem, dżemem czy budyniem (itd... ) od zawsze mówi się kołacz :) Nazwa "wewnętrzna" nie ma znaczenia, najważniejsze że w rodzinie wszyscy wiedzą o co chodzi i wszystkim smakuje :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak