Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Nalewki i alkohole- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Stenka

Zadanych pytań: 467

15.09.2013 10:48

Robię często różne nalewki i mam problem jaki podawać czas. Czy czas przygotowania, czy czas kiedy nalewka jest gotowa. Jak myślicie jaki czas powinnam podać: długo czy średnio?

Najlepsze odpowiedzi (3)

barbara11561

Zadanych pytań: 1084

15.09.2013 11:44

Na nalewki podaje się czas na pewno"długo".Nalewka im dłużej się robi tym lepsza

pestka

Zadanych pytań: 424

15.09.2013 12:15

niestety nim podam na stół to przygotowanie dobrej nalewki trwa dosyć DŁUGO

Habibi

Zadanych pytań: 690

15.09.2013 10:51

Zdecydowanie DŁUGO :) Skoro nalewka nadaje się do spożycia po kilku tygodniach, to można uznać, że dopiero wtedy jest gotowa :) Ale ja miewam podobne dylematy przy doborze granic czasowych ;)

Odpowiedzi (29)

Mysiunia

Zadanych pytań: 1353

15.09.2013 10:51

osobiście uważam, że powinnaś zaznaczyć kategorię długo, bo według mnie w czasie przygotowania powinniśmy podawać również czas oczekiwania na potrawę/napój tak aby było to miarodajne :) jeśli ktoś ma np. 30 minut na przygotowanie obiadu to szuka takiego przepisu, który od początku do końca wykona w te 30 minut, a nie takiego gdzie samo przygotowanie składników (krojenie itp) zajmuje tyle czasu, a np pieczenie trwa 2h :) takie jest moje zdanie :)

Bernadeta1

Zadanych pytań: 466

15.09.2013 10:54

Dobre pytanie ja często podawałam czas średnio ale myślę że zdecydowanie powinno być długo i tu robi

Renata9

Zadanych pytań: 329

15.09.2013 10:57

nalewki zawsze robi się DŁUGO

Habibi

Zadanych pytań: 690

15.09.2013 11:00

Ja zaznaczam długo, jeśli nawet muszę w przepisie zamarynować mięso przez 12 godzin lub np. prażyć owoce na powidła przez kilka dni. Średnio zaznaczam, jeśli np. robię sałatkę, która najlepiej wg mnie smakuje po 12 godz.w lodówce - sałatka jest gotowa zaraz po przygotowaniu, można jeść od razu, ale nabiera smaku, kiedy poleży do następnego dnia. Średnio też zaznaczam przy pierogach, bo ciasto i farsz muszę zrobić, wywałkować, polepić, ugotować... Szybko - przy napojach, sałatkach, surówkach, etc. Nalewkę zazwyczaj robi się szybko lub nawet błyskawicznie, ale czas potrzebny, aby była zdatna do spożycia, to już długie tygodnie ;) Czasami sama się pomylę i zaznaczę coś innego... zdarza się...

mirosława4

Zadanych pytań: 1784

15.09.2013 11:04

to zależy od rodzaju danej nalewki ale osobiście zaznaczałabym długo :)

berys18

Zadanych pytań: 1434

15.09.2013 11:05

mysle, żę czas kiedy nalewka jest gotowa

Pani Domu

Zadanych pytań: 251

15.09.2013 11:07

ja zaznaczyła bym "długo", bo wtedy nalewka będzie gotowa

Kamil

Zadanych pytań: 13

15.09.2013 11:11

niektóre nalewki robi się bardzo szybko, a czas moim zdaniem jaki powinno się podawać to od rozpoczęcia przyrządzania do momentu aż potrawa, nalewka itp są gotowe do spożycia

Katarzyna59

Zadanych pytań: 717

15.09.2013 11:12

trzeba zaznaczyć długo

Anna169Hosz

Zadanych pytań: 278

15.09.2013 11:20

Tez uważam, że długo... liczy się czas oczekiwania na potrawę/nalewkę gotową do spożycia.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak