Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Kolorowa

Zadanych pytań: 11

16.12.2015 18:28

Robię zakwas buraczany już 2 raz, ponieważ zakwas dziwnie zgęstniał, zmieniłam buraki, chleb i czosnek jednak znowu jest to samo. Nigdy tak mi się nie zdarzyło. Macie może jakieś rady, od czego tak mogło być ?

Najlepsze odpowiedzi (3)

Benita

Zadanych pytań: 1

17.12.2015 15:41

Ciekawe informacje na temat zakwasu. Z pewnością się przydadzą.

wwwiolka

Zadanych pytań: 22

17.12.2015 19:56

Radzę samemu upiec chleb na zakwas. Tylko żytni na własnym zakwasie.

Klausia

Zadanych pytań: 251

17.12.2015 21:21

Nie dodawałam tym razem chleba do zakwasu.

Odpowiedzi (10)

gusia1000

Zadanych pytań: 1725

16.12.2015 19:13

Wg znawców kwasu buraczanego podstawą sukcesu w kiszeniu barszczu buraczanego jest-gatunek i stan kawałka chleba jaki się do niego dodaje. Aby namnożyły się prawidłowe bakterie (kwasu mlekowego) a nie gnilne lub np. pleśnie, chleb musi być obowiązkowo żytni i pieczony na zakwasie a do tego podsuszony w piekarniku ( przeciwpleśniowo). Jeśli na zakwasie pojawi się choć odrobina pleśni nadaje się on wyłącznie do wylania. Kawałek podsuszonego razowego chleba powinien być zawinięty w wyparzoną gazę. Jak zakwas zgęstnieje, chleb trzeba wyrzucić, żeby nie pleśniał. Chleb w gazie musi obowiązkowo znajdować się pod burakami, na dnie słoja. Buraki można zalać wystudzoną, przegotowaną wodą, ale też wodą niegazowaną butelkowaną, wprost z butelki i kisi się bez problemów. Jeśli proces kiszenia przebiega prawidłowo, już po 48 godz. w temp. 20 C zakwas się zagęszcza ( konsystencja syropu) i jest intensywnie czerwony. Jeśli po tym okresie zakwas ma konsystencję wody i jest tylko lekko zafarbowany na czerwono tzn. że przeważyły procesy gnilne i też jest on do wywalenia. Bez względu na to z jakiego źródła są buraki barszcz w 100% się udaje.

Stenka

Zadanych pytań: 467

16.12.2015 22:01

Ja nie dodaję ostatnio chleba bo trudno znaleźć odpowiedni, użycie chleba nie jest obowiązkowe, tylko buraki na zakwas powinny stać wtedy dłużej

Madzai

Zadanych pytań: 7

17.12.2015 10:05

Ja też nie dodaję chleba. Na litr wody dodaję 2 łyżki soli, burakami napełniam słoik, dodaję czosnek i zalewam zalewą ile wejdzie. Zakręcam słoik. Stoi tak może z tydzień, dwa i jest gotowy. Polecam ;)

gosia56

Zadanych pytań: 466

17.12.2015 10:12

ja zawsze dodaję kawałek chleba a zakwas jest zawsze super

Habibi

Zadanych pytań: 690

17.12.2015 10:44

nie dodaję chleba, jeśli jest kupny i nie mam pewności, co do niego dodano - jeśli mam ze sprawdzonej piekarni albo domowy żytni koniecznie na zakwasie, to dodaję skórkę, ale musi być zupełnie czerstwa (sucha) - kiedyś zrobił mi się taki kisiel z dodatkiem kupnego (niby żytniego) chleba, więc już nie kombinuję, tylko kiszę buraki tak jak ogórki latem ;)

Kolorowa

Zadanych pytań: 11

17.12.2015 11:31

Dzięki za odpowiedzi, tak właśnie myślę, że to musi chodzić o chleb. Wydaję się, że kupujemy znany chleb i skład na etykiecie też widzimy, a potem się okazuję, że jednak nasz oszukują i coś dodają ;(

borgia

Zadanych pytań: 89

17.12.2015 11:37

Zakwas może - jest to bardzo pożądane wręcz - wyglądać jak kisiel.

Janina

Zadanych pytań: 159

17.12.2015 12:22

Moim zdaniem zrobiłaś gęsty, tzn. dałaś dużo buraków a wody jest mało, dlatego jest ciągnący. Robię taki barszcz często do picia na anemię, jak nie potrzebuję na szybko to nie dodaję chleba. Czas kiśnięcia to ok tygodnia w ciepłym miejscu w kuchni;))

joannaa24

Zadanych pytań: 0

17.12.2015 15:39

Można też dodać zamiast chleba trochę wody z ogórków kiszonych ;)

Anna169Hosz

Zadanych pytań: 278

17.12.2015 16:44

Ja tez ostatnio robię bez chleba bo miałam problem z pleśnią. Taki zakwas bez chleba potrzebuje więcej czasu, żeby sie ukwasić... ale jest pyszny. Korzystam zawsze z glinianego naczynia, lepiej się kwasi... albo mnie się wydaje, że lepiej:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak