Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Ewa Wojtaszko

Zadanych pytań: 79

12.06.2015 11:42

Robiłam deser,w którym głównym składnikiem były białka. Zostało mi 5 żółtek,szkoda było by je zmarnować. Macie jakieś pomysły co można zrobić z żółtkami?

Najlepsze odpowiedzi (3)

ben-ka

Zadanych pytań: 459

12.06.2015 14:52

Ja bym proponowała tiramisu albo drożdżówki z serem i truskawkami.

mirosława4

Zadanych pytań: 1784

12.06.2015 15:27

zrób majonez lub kruche ciasto

irenka

Zadanych pytań: 888

12.06.2015 20:58

ja zrobiłabym ciasto kruche z owocami

Odpowiedzi (30)

mysza75

Zadanych pytań: 96

12.06.2015 12:02

możesz zrobić tartę tam potrzeba same żółtka, drożdżowe ciasto, tartaletki, szarlotkę na kruchym spodzie

Bernadeta1

Zadanych pytań: 466

12.06.2015 12:08

można zrobić kruche ciasteczka lub ciasto na kruchym spodzie.

Futka

Zadanych pytań: 2

12.06.2015 12:09

Z samych żółtek można przygotować przepyszny Creme brulee, upiec pączki z różnymi dodatkami, faworki albo drożdżówki na żółtkach z dodatkiem sezonowych owoców np. truskawek. Pozdrawiam :)

Aleksandra/Olcia

Zadanych pytań: 215

12.06.2015 12:19

kruche z owocami (truskawki)

Konczi

Zadanych pytań: 632

12.06.2015 12:52

stawiam na kruche z owocami

norweska20

Zadanych pytań: 400

12.06.2015 13:20

do ciast wykorzystać

Grazyna0211

Zadanych pytań: 1477

12.06.2015 13:21

zrób kruche ciasto z niego można zrobić tarty różnego rodzaju zarówno na słodko jak i na słono

gosia56

Zadanych pytań: 466

12.06.2015 13:40

Ja zrobiłabym ciasto dodała dwa jajka przepis w mojej księdze na ciasto z rabarbarem albo ostatecznie można zamrozić i pózniej wykorzystać do ciasta.

borgia

Zadanych pytań: 89

12.06.2015 13:43

Z kruchym jest tak - wyjątkowo delikatne może przesiedzieć w lodówce do 3 dni, a w zamrażalniku ponad miesiąc, więc jak Ci przyjdzie ochota, to wyciągasz porcję (rozmrażasz w lodówce). Polecam przepis: http://swiat-od-kuchni.blog.onet.pl/2007/06/04/kruche-ciasto-papieskie/ . To 1 żółtko zawsze można dodać do jajecznicy lub zrobić kogel mogel. Drożdżowe jest również wyjątkowo delikatne i zdecydowanie bardziej słoneczne w kolorze. Ja też samych żółtek używam do ciasta pierogowego, a i makaron będzie - tu się powtórzę po raz kolejny - wyjątkowy. Można zrobić budyń. Można i lody: http://swiat-od-kuchni.blog.onet.pl/2007/06/11/lody-truskawkowe/

berys18

Zadanych pytań: 1434

12.06.2015 13:48

możesz zagnieść ciasto jak na mazurka i przełożyć np dżemem, możesz usmażyć razem z cebulką

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak