Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Naczynia i wyposażenie kuchni- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

IwonaKa

Zadanych pytań: 205

23.02.2014 15:00

Siedząc na kompie wygotowała mi się woda z kapusty i spaliłam.Kapusta do wyrzucenia,ale na dnie garnka czarna skorupa.Moczę go już od południa,ale nie da się zeskrobać spalenizny.Czy macie jakiś sprawdzony sposób,bardzo proszę o rady,tak mi szkoda tego garnka...

Najlepsze odpowiedzi (3)

IwonaKa

Zadanych pytań: 205

23.02.2014 16:43

dziękuję za wszystkie rady,każdą wypróbuję bo garnek nowy i ładny,muszę go uratować :)

Bernadeta1

Zadanych pytań: 466

23.02.2014 15:05

Ja zasypuję na całą noc warstwą soli

fotoviderek

Zadanych pytań: 119

23.02.2014 15:05

Raz mi się przydarzyło coś takiego. Wysuszyłem skorupę i drapałem z grubsza śrubokrętem i nożem, a na końcu druciakiem. Nie powiem, było z tym dużo roboty, ale garnek był ulubiony i nic innego nie pomagało :)

Odpowiedzi (14)

Lidzia

Zadanych pytań: 21

23.02.2014 15:03

Wsyp sól, podlej wodą i zagotuj. Ślady na pewno zostaną.

2milutka

Zadanych pytań: 134

23.02.2014 15:05

spróbuj wsypać sody i podgrzej..zostaw na noc..moze uda się uratować..

Renataj

Zadanych pytań: 1275

23.02.2014 15:13

Wsyp sodę, kwasek cytrynowy lub wlej ocet, wlej ok. 2 cm warstwę wody i gotuj na małym ogniu aż połowa wody odparuje. Wylej wodę, umyj garnek i powtórz czynność jesli jeszcze "coś" pozostało.

Renata9

Zadanych pytań: 329

23.02.2014 15:13

najlepsza soda + ocet i trochę trzeba odczekać, a później wymyć płynem

ada.la

Zadanych pytań: 39

23.02.2014 15:49

myślę, że soda tu pomorze

wyattearp

Zadanych pytań: 102

23.02.2014 16:16

jak byłam w szkole gastronomicznej posypywaliśmy dno garnka solą i zostawialiśmy na noc rano myliśmy pastą >sam>

Alex_M

Zadanych pytań: 119

23.02.2014 16:19

ja na noc zalewam cifem i odrobiną gorącej wody. na drugi dzień zeskrobuję skorupę (jest już miękka) i szoruję garnek. uratowałam już tak 2 garnki

w mojej kuchni

Zadanych pytań: 319

23.02.2014 16:33

dużo soli, płynu do naczyń, gorąca woda i zostawić najlepiej na dobę, czasem trzeba [powtórzyć, drapanie nie za bardzo może porysować dno garnka i wtedy tez będzie źle gotował

Janina

Zadanych pytań: 159

23.02.2014 17:02

Najpuier zalej wodą, podgrzej i zostaw pod przykryciem, na pewno zmięknie i później zmyjesz;)

caralajna

Zadanych pytań: 435

23.02.2014 17:02

po długim namaczaniu z płynem do naczyń, szoruję druciakiem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak