Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Naczynia i wyposażenie kuchni- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

banditka

Zadanych pytań: 142

01.07.2010 07:14

Silikonowe formy czy tradycyjne blaszki do pieczenia? Dostalam w prezencie formy silikonowe do babki, ale jeszcze w nich nie pieklam, macie doswiadczenie? Jakos moj rozumek nie ogarnia ze sie nie rostopia w piekarniku hehe

Odpowiedzi (7)

Jolanta40

Zadanych pytań: 87

01.07.2010 07:54

też jestem ciekawa, bo zastanawiałam się, jak się potem z tego ciasto wyciąga, czy się nie przykleja, a sama mam w domu tradycyjne , zwykłe formy

iwa643

Zadanych pytań: 305

01.07.2010 07:59

w silikonowej babka nigdy mi nie wyrosła

elwal

Zadanych pytań: 610

01.07.2010 08:00

Wszystko zależy do jakich wypieków... używam wielu form i foremek silikonowych (są niezawodne, ale tylko do pewnej temp.), ale przy niektórych wypiekach nie zrezygnowałabym z tradycyjnych - np. przy chlebie :)

adala82

Zadanych pytań: 6

01.07.2010 09:00

nigdy nie stosowałam silikonowych.

Katarzyna/kate1980

Zadanych pytań: 1979

01.07.2010 12:22

a ja ostatnio piekłam w takiej babkę drożdżową wyszła wyśmienita i super że nie trzeba było ani papieru ani bułki czy masła. nic się nie przykleiło a bułka bez problemu odeszła od formy.

Anna194

Zadanych pytań: 0

01.07.2010 19:08

Ja też od jakiegoś czasu używam tylko silikonowych. Na razie nie miałam z nimi żadnych kłopotów. Wręcz przeciwnie - są dużo wygodniejsze od blaszanych - nic się nie przykleja, wyjmowanie ciasta jest prostsze, mycie też jest dużo łatwiesze. Polecam silikon, choć oczywiście zawsze lepiej sprawdzić wytrzymałość formy zanim się jej użyje (symbole są podane na etykietach, a czasami dodatkowo wytłoczone na spodzie). Np. moje wytrzymują do 260 stopni C.

banditka

Zadanych pytań: 142

02.07.2010 07:11

Moje formy maja wpisane ze do 240 stopni wytrzymuja, a ze ciasta pieke zazwyczaj w temp 175-180 stopni to moze wreszcie wyprobuje :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak