Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Aannkaa82

Zadanych pytań: 209

12.10.2013 22:33

Skąd wiadomo że dynia jest dojrzała? Dostałam jakiś czas temu spory okaz, była całkiem zielona w ciemno zielone plamki (uznałam że jest niedojrzała i stoi/leży sobie w kuchni), teraz powoli robi się żółto-pomarańczowa z zielonymi plamami – tak ma być czy coś z nią jest nie tak?

Najlepsze odpowiedzi (3)

anemon

Zadanych pytań: 163

12.10.2013 22:41

Myślę, że szystko w porządku z Twoją dynią, po prostu dojrzała.

IwonaKa

Zadanych pytań: 205

12.10.2013 22:49

dlaczego dziwne? ja wogóle nie miałam do czynienia z dyniami,też bym nie wiedziała

Łukasz15

Zadanych pytań: 638

12.10.2013 22:54

Kiedy nabierze ładnego żółto-pomarańczowego koloru będzie dojrzała.

Odpowiedzi (10)

Aannkaa82

Zadanych pytań: 209

12.10.2013 22:47

Czyli w końcu mogę sie do niej dobrać? Bo już nie mogę się doczekać a nigdy wcześniej nie miałam kontaktu z dynią. Stąd moje (może dla niektórych dziwne) pytanie.

Aannkaa82

Zadanych pytań: 209

12.10.2013 22:52

No widzisz dla mnie to też pierszy raz :) i już nie mogę sie doczekać ;)

berys18

Zadanych pytań: 1434

12.10.2013 22:56

wszystko jest ok

berys18

Zadanych pytań: 1434

12.10.2013 22:57

ona w końcu dijrzewa

Aannkaa82

Zadanych pytań: 209

12.10.2013 23:04

Ufff dzięki uspokoiliście mnie :) czyli mam jeszcze poczekać aż znikną te zielone plamy?

SmacznaPyza

Zadanych pytań: 1620

12.10.2013 23:10

zależy jaka to odmiana dyni - niektórych skórka pozostają zielona bo taka ich uroda a w środku są dojrzałe - popatrz w internecie, w galeriach zdjęć, znajdź najbardziej podobną dynię do swojej, może trafisz na nazwę i będziesz mogła o niej poczytać

anemon

Zadanych pytań: 163

12.10.2013 23:25

Nie musisz czekać, aż całkiem znikną zielone plamy jeśli jest bardziej pomarańczowa niż zielona, to możesz się za nią zabierać. Może jest właśnie tak, jak napisała @SmacznaPyza, może taka jej uroda. Nie czekaj zbyt długo, bo w kuchni jest ciepło i byłoby szkoda, żeby zaczęła się psuć.

Grażyna13

Zadanych pytań: 849

13.10.2013 09:50

Niektóre dynie mają zieloną skórkę i są dojrzałe. Moje w ogóle nie były zielone, najpierw żółte, potem pomarańczowe.

Róża1

Zadanych pytań: 7

13.10.2013 10:27

lepiej nie czekaj za długo z nią jak jest przechowywana w kuchni:-)

erym

Zadanych pytań: 24

13.10.2013 10:39

to zalezy od odmiany dyni, ale ja bym jej za dlugo nie trzymala.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak