Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Zdrowie i dieta- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

mirosława4

Zadanych pytań: 1784

17.12.2013 16:06

słyszałam i czytałam ostatnio że rosół jest bardzo niezdrowy co o tym sądzicie ?

Najlepsze odpowiedzi (3)

ben-ka

Zadanych pytań: 459

17.12.2013 16:09

Też czytałam różne wieści na temat rosołu niby to jest tak jakby uprać skarpetki i wypić tą wodę brrr ale co tam....opinie na temat różnych potraw czy art.spozywczych zmieniają się co kilka lat więc nie bardzo się tym przejmuję i gotuję rosołek.

Bernadeta1

Zadanych pytań: 466

17.12.2013 16:39

Też słyszałam ale uważam że wszystko jedzone z umiarem i zdrowym rozsądkiem nie szkodzi zdrowiu

mirosława4

Zadanych pytań: 1784

17.12.2013 16:06

podobno wytwarza komórki rakowe,sprzyja niewydolności krążenia oraz zaburza pracę serca

Odpowiedzi (43)

pestka

Zadanych pytań: 424

17.12.2013 16:10

nigdy o tym nie słyszałam, a czy ważne jest z czego ten rosół ??

Wacław

Zadanych pytań: 1269

17.12.2013 16:11

rosół tłusty na pewno nie jest zdrowy ale w końcu trzeba cos jesć ,zwłaszcza jak sie lubi rosół

berys18

Zadanych pytań: 1434

17.12.2013 16:12

ja znam tylko zalety rosołu, o wadach nic nie wiem

migotka28

Zadanych pytań: 20

17.12.2013 16:12

im więcej tych badań to mniej tego co dobre do jedzenia chyba niedługo nie będziemy mieli co jeść

dwa pokoje z kuchnią

Zadanych pytań: 393

17.12.2013 16:13

Jeżeli chodzi o wydolność krążenia to może taki rosołek, który zamiast oczek ma jedną grubą warstwę pływającego tłuszczu, to może być faktycznie dobrym początkiem odkładania się płytek miażdżycowych w żyłach. Ale czy gotowane mięso i warzywa- a tym samym wywar z nich- może być rakotwórczy? Jakoś ciężko mi w to uwierzyć..

Mati13

Zadanych pytań: 1524

17.12.2013 16:13

nigdy o tym nie słyszałem, nie wydaje mi się aby to byla prawda

mirosława4

Zadanych pytań: 1784

17.12.2013 16:15

berys18 zawsze też znałam tylko zalety a są jednak i wady a może dlatego że za dużo go gotujemy ale niestety jak napisał WaclawI coś trzeba jeść :)

Alex_M

Zadanych pytań: 119

17.12.2013 16:25

całkiem niedawno jeszcze jajka i masło były be ;) a teraz się uczepili rosołu ;) jem go kiedy mam ochotę. a moja teściowa jada go w każdą niedzielę i święta od wieeeelu lat i nic jej nie jest ;)

olla85

Zadanych pytań: 24

17.12.2013 16:28

Rosół rakotwórczy? Owszem, ja również słyszałam kiedyś, że rosół jest najmniej zdrową zupą, ale że rakotwórczy to pierwsze słyszę. Nie zdrowy może być ze względu na tłuszcz, ale z drugiej strony gdyby nie było w nim grama tłuszczu to wtedy nie byłby rosół, w końcu rosół to wywar z mięsa, a mięso ( każde ) zawiera tłuszcz. Jedyne co moim zdaniem może być rakotwórcze w rosole to te nieszczęsne kostki rosołowe, które się do niego dodaje...

Krystyna32

Zadanych pytań: 1570

17.12.2013 16:34

nic nie słyszałam na ten temat, może chodzi o ten gotowany na kostkach rosołowych

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak