Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Zdrowie i dieta- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

sylwia_mc

Zadanych pytań: 39

30.05.2013 15:37

Sól - w jakich ilościach można zjadać, stosować czy nie? Jak sądzicie?

Najlepsze odpowiedzi (3)

junox

Zadanych pytań: 51

30.05.2013 17:06

używam bardzo mało soli

Patty

Zadanych pytań: 8

30.05.2013 18:33

Człowiek może dziennie spożyć 1 łyżeczkę soli. Należy jednak pamiętać, że bardzo dużo produktów kupowanych w sklepie ma sól dosypaną już przez producentów. Jest to bowiem najlepszy naturalny konserwant. Także jeżeli sami zaczniemy jeszcze dodawać soli możemy bardzo przekraczać dzienną dawkę. Dlatego nie warto solić! :)

marcia7

Zadanych pytań: 166

30.05.2013 18:57

ja prawie nie używam bo jet prawie we wszystkim

Odpowiedzi (5)

sylwia_mc

Zadanych pytań: 39

30.05.2013 17:08

Ja praktycznie też używam jej niewiele, wolę zastępować ziołami

Kasia36

Zadanych pytań: 463

30.05.2013 20:19

chyba w małych, ale nie jest do końca niezdrowa jest wzbogacona w jod niezbędny mikroelement dla człowieka, jest środkiem konserwującym i nadającym smak potrawom, są różne gatunki soli, ale ja używam sól warzoną wielicką, czasami coś przesolę, niektórych rzeczy wcale nie solę np. kanapek

caralajna

Zadanych pytań: 435

30.05.2013 21:56

6 gram na dobę czyli 1 łyżeczka na dobę jest, z tego co czytałam maksymalną zdrową ilością, z soli rezygnować nie można bo też jest potrzebna..

chrupnij-sobie.pl

Zadanych pytań: 94

30.05.2013 22:21

od kilku tygodni nie używam w ogóle ponieważ sól zawarta jest praktycznie we wszystkich produktach od słodyczy począwszy na wędlinie skończywszy. Wyeliminowałam sól ze swojej kuchni i używam więcej ziół. Na początku dania były dziwne ale teraz już smakują całkiem dobrze - kwestia przyzwyczajenia. Natomiast stałam się wrażliwsza na smaki. Spróbujcie przez kilka dni w ogóle nie solić i zobaczcie jak naprawdę smakują warzywa czy mięso. Różnica kolosalna.

as28

Zadanych pytań: 294

31.05.2013 08:28

ja bardzo ograniczam sól

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak