Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Nalewki i alkohole- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Renataj

Zadanych pytań: 1275

26.02.2015 11:36

Szukam pomysłów na wykorzystanie win musujących /poza toastami oczywiście:)/ Mam kilkanaście butelek a czeka mnie przeprowadzka i wolałabym je wykorzystać niż przypadkowo zbić butelki. Co proponujecie ?

Najlepsze odpowiedzi (3)

as28

Zadanych pytań: 294

02.03.2015 15:58

do deserów dodać tylko to mi do głowy przychodzi

miodunka

Zadanych pytań: 45

28.02.2015 09:15

do deserów kiedyś robiłam pyszny krem budyniowy z szampanem

Habibi

Zadanych pytań: 690

04.03.2015 08:38

Zrób na próbę koktajl szampański - co prawda najsmaczniejszy jest latem, kiedy jest pełnia seonu owocowego oraz wysoka temperatura, ale możesz wypróbować teraz z owocami mrozoni, a latem powtórzyć ze świeżymi :) Dobrze schłodź wino - owoce jagodowe lub inne miękkie i automatyczne umyj i osącz, a następnie zmiksuj na mus i odpraw do smaku sokiem z cytrusów, cukrem demerara, skórką cytrynową lub pomaranczową - tuż przed podaniem rozcieńcz winem musującym i dodaj kostki lodu :) W lecie to super koktajl na wieczór :)

Odpowiedzi (9)

Margo1

Zadanych pytań: 2141

26.02.2015 11:44

Jedynie co mi przyszło do głowy to deser ,możesz zrobic fantastyczne galaretki z dodatkiem wina musującego .

Konczi

Zadanych pytań: 632

26.02.2015 11:54

mi również jedynie jakiś deser galaretkowych przychodzi na myśl

Alex_M

Zadanych pytań: 119

26.02.2015 11:55

na jednym blogu widziałam babkę z dodatkiem wina musującego :)

Grazyna0211

Zadanych pytań: 1477

26.02.2015 11:57

to zależy jakie to wino bo jeżeli wytrawne lub półwytrawne można dodawać do potraw

Habibi

Zadanych pytań: 690

26.02.2015 12:12

widzę, że mamy podobne problemy ;) niedawno chciałam skorzystać ze swoich zapasów win reńskich (16 butelek z różnych roczników) - leżały sobie od lat w stojakach i tylko dokładaliśmy kolejne, a zbliżała się przeprowadzka (w ten weekend) - postanowiłam upiec piernik i włoskie ciasteczka z wina i oliwy... otwierałam kolejne butelki i, niestety, wszystkie zepsute :( nie wiem po co je tyle lat trzymałam, a w domu pewnie było im za ciepło...juz nie mam problemu, bo 12 sztuk poszło na śmietnik - postawiłam obok, może ktoś spragniony skorzystał, bo za 2 godz. ich nie było ;)

w mojej kuchni

Zadanych pytań: 319

27.02.2015 08:26

również do mięsa, drobiu pieczenia do marynaty

Futka

Zadanych pytań: 2

27.02.2015 10:52

Ja także proponuję wykorzystać je do przyrządzenia marynaty. Wino można np. wymieszać z sosem sojowym, dodać przyprawy i marynować w nich mięsko. Świetnie sprawdzi się także jako dodatek do risotto :)

MałaMi89

Zadanych pytań: 26

27.02.2015 12:52

Jakieś minusy tu.. Ja dodaję wina do marynaty czasem, albo do duszenia żeberek jak nie mam piwa - pyszotka :) musujące dałabym do jakiegoś deseru, szczególnie galaretki mi do takiego pasują :)

asiatok

Zadanych pytań: 15

08.09.2016 23:09

galaretka z wina musującego z zatopionymi świeżymi owocamki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak