Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Magula

Zadanych pytań: 556

17.07.2016 12:13

Szukam prostych przepisów na dania do słoików dla kierowcy na tygodniowe wyjazdy, więc tyle muszą przetrwać. Macie coś ciekawego?

Najlepsze odpowiedzi (3)

Magula

Zadanych pytań: 556

18.07.2016 14:04

Dziękuję za odpowiedzi. Habibi widzę , że masz doświadczenie w temacie, więc napewno z Twoich rad skorzystam.

Klausia

Zadanych pytań: 251

17.07.2016 21:05

Leczo, paprykarz.

agaK.

Zadanych pytań: 311

18.07.2016 12:42

Właściwie zupy, pulpety, gołąbki, bigos itp można pasteryzować i na cały tydzień by wystarczyło, kwestia tylko gustu:)

Odpowiedzi (12)

Konczi

Zadanych pytań: 632

17.07.2016 13:31

Bigos z cukinii bądź klasyczny, leczo...

Bernadeta1

Zadanych pytań: 466

17.07.2016 13:35

można zrobić gołąbki w sosie pomidorowym, fasolkę po bretońsku

Konczi

Zadanych pytań: 632

17.07.2016 13:43

jak jest lodówka przewoźna to można pulpeciki w sosie, klopsy, fasolkę, bogracz, gołąbki bez liści i klasyczne ...

kd045

Zadanych pytań: 7

17.07.2016 13:59

jak zapasteryzujesz danie jednogarnkowe to nic mu sie nie stanie.

Grazyna0211

Zadanych pytań: 1477

17.07.2016 14:11

pulpety,gołąbki,flaczki na pewno wytrzymają

Habibi

Zadanych pytań: 690

17.07.2016 15:28

Zapewne w ciężarówce ma lodówkę, więc połowa problemu z głowy ;) Ja dla swojego męża pasteryzuję na szybko zupy - wlewam do słoika wrzącą, zakręcam i od razu owijam w koc lub gruby ręcznik. Pozostawiam do ostygnięcia. Podobnie wszystkie sosy mięsne typu gulaszowego, leczo, fasolkę po bretońsku czy makarony w sosie. Jeśli potrawa jest bardziej zwarta (nie zawiera płynu) np. łazanki, risotto czy spaghetti - po włożeniu do słoika mocno ugniatam, pakuję po sam brzeg, wkładam odkręcony słoik do mikrofalówki i odgrzewam, aż całość będzie mocno gorąca, od razu zakręcam i również owijam w koc. Ziemniaki np mój mężuś zabiera ostudzone i pokrojone w plasterki, zapakowane w plastikowe pojemniczki - a w samochodzie sobie je po prostu podsmaża. Podobnie ryż czy kaszę zabiera ugotowaną w woreczku, nie bawi się w obieranie ziemniaków czy gotowanie w samochodzie. Na świeżo robi sobie codziennie surówki, bo je uwielbia oraz jakieś twarożki z dodatkami czy pasty do kanapek. Kiedy gotuję knedle czy pyzy to wkładam kilka wprost z garnka (ile wejdzie) do szerokiego słoika i zakręcam na sucho - owijam w koc. Słoik pięknie zassie. Ostatnio chętnie używam słoików z gumką i klamerką, znacznie lepiej i pewniej trzymają.

Renata9

Zadanych pytań: 329

17.07.2016 15:34

Myślę, że pomysł @Habibi będzie bardzo przydatny :-)

Janina

Zadanych pytań: 159

17.07.2016 17:43

U mnie najlepiej sprawdza się bigos, żurek, flaki, fasolka po bretońsku. Zresztą w słoikach wiele rzeczy można zrobić, a na tydzień przetrzymać to nie wielki problem ;))

Alex_M

Zadanych pytań: 119

17.07.2016 17:48

@habibi ma doświadczenie ;) mój tak zup nie lubi, wolałby jakieś mięsne sosy do kaszy i ziemniaków

asiatok

Zadanych pytań: 15

18.07.2016 13:03

Schab w sosie własnym- zapasteryzować- tydzień przetrwa bez problemu.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak