Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

IlonaAlbertos

Zadanych pytań: 192

12.12.2013 19:38

Szukam przepisu na paszteciki z kapustą i grzybami. W interesujących mnie przepisach widzę np. 1,5 g drożdży instant. Jak przeliczacie je na świeże?

Najlepsze odpowiedzi (3)

anemon

Zadanych pytań: 163

12.12.2013 20:45

Zgadzam się z @olla86, dwa razy więcej drożdży świeżych zdecydowanie wystarczy. W przeciwnym wypadku w pasztecikach będziesz wyczuwała nieprzyjemny zapach nadmiaru drożdży.

ben-ka

Zadanych pytań: 459

12.12.2013 22:39

Nie mam przekonania do drożdży instant,bo jak już nieraz pisałam ciasto z nimi wylądowało w koszu,możesz spróbować z mojego przepisu jak Ci takie paszteciki odpowiadają http://www.doradcasmaku.pl/przepis/81289/paszteciki-do-barszczu-.html

idealme

Zadanych pytań: 62

12.12.2013 19:41

http://www.doradcasmaku.pl/przepis/276690/krokiety-z-miesa-po-rosole.html tu jest mój przepis (w prawdzie dodałam mięso, ale możesz je nafaszerować czym sobie życzysz:))

Odpowiedzi (15)

idealme

Zadanych pytań: 62

12.12.2013 19:40

jeśli nie chcesz używać drożdży to polecam krokieciki :) robisz ciasto naleśnikowe zawijasz w to farsz i obtaczam w bułce tartej, potem na patelnię i do barszczyku jak znalazł :))

Romanowka

Zadanych pytań: 28

12.12.2013 19:40

Ja użyłabym 70 gram świeżych drożdży

IlonaAlbertos

Zadanych pytań: 192

12.12.2013 19:46

idealme, wyglądają wspaniale, na pewno zrobię, ale innym razem, ponieważ tym razem domownicy zażyczyli sobie drożdżowe... :)

Niki22

Zadanych pytań: 46

12.12.2013 19:57

Przelicznik jest następujący 7 g drożdży instant = 25 g drożdży świeżych :)

Niki22

Zadanych pytań: 46

12.12.2013 20:00

a jeśli nie lubisz użwyać wagi to 1,5 łyżeczka drożdży instant = 1 łyżeczka świerzych

pati100015

Zadanych pytań: 10

12.12.2013 20:09

Standardowe opakowanie suchych to 7gram, taka ilosc spokojnie starczy na 0,5 kg maki. Nie trzeba zadnego zaczynu robic, po prostu wrzucamy je do przesianej maki.

Ewelina38

Zadanych pytań: 1289

12.12.2013 20:16

szczerze mówiąc to nie mam na nie przelicznika - drożdże wolę świeże i zawsze na takich robię wypieki :)

Ewelina38

Zadanych pytań: 1289

12.12.2013 20:20

a co do przepisu (ze świeżymi drożdżami) proponuję swój http://www.doradcasmaku.pl/przepis/128043/paszteciki-do-barszczu-czerwonego.html - ja polecam, są pycha :)

Zdzisław

Zadanych pytań: 582

12.12.2013 20:32

25 gram świeżych = 7 gram suchych

olla85

Zadanych pytań: 24

12.12.2013 20:38

Przyjęło się, że drożdży świeżych daje się dwa razy więcej niż suchych. Ja w każdym razie stosuję się do tej zasady.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak