Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Konczi

Zadanych pytań: 632

09.08.2015 18:41

Tort z opłatkiem z motywem bajkowym - pytane do osób które przygotowywały taki tort, czy opłatek mogę nałożyć 8 godzin przed podaniem tortu i odstawić go do lodówki?? Czy nie "rozmoknie" mi się on przez ten czas?? Pierwszy raz się na niego skusiłam i mam obawy co do tej metody zdobienia....

Najlepsze odpowiedzi (3)

Habibi

Zadanych pytań: 690

16.08.2015 14:44

Wiele zależy od tego co będzie pod opłatkiem - tłusty krem będzie OK, ale coś bardziej mokrego, np bitą śmietana może rozmoczyc opłatek.

mysza75

Zadanych pytań: 96

10.08.2015 21:55

koleżance opłatek rozmokł więc to może zależy od jego jakości,

Konczi

Zadanych pytań: 632

09.08.2015 19:46

@Iwusia dopiero zamówiłam opłatek nie wiem jaki on będzie ... mam nadzieję, że trafiłam na gruby .... A czy masa śmietankowa jest odpowiednim podłożem ???

Odpowiedzi (22)

olyabuziaczek

Zadanych pytań: 4

09.08.2015 18:47

przez ten czas może namoknąć i wzór się rozmaże.lepiej opłatek położyć przed samym podaniem tortu

ana00

Zadanych pytań: 231

09.08.2015 18:58

Oj 8 godz to trochę długo, wydaje mi się, że rozmoknie

Margo1

Zadanych pytań: 2141

09.08.2015 19:05

Moim zdanie 2-3 godziny przed włożeniem do lodówki ,albo przed samym podaniem

Konczi

Zadanych pytań: 632

09.08.2015 19:22

czyli wypada ozdobić torcik i tylko włożyć na sam koniec opłatek .... strasznie nie lubię zostawiać zdobień na koniec i chciałam z rana sobie wszystko przygotować, a czy ma znaczenie jaka masa będzie na górze ???

Iwusia

Zadanych pytań: 242

09.08.2015 19:27

zależy od jakości opłatka - jeśli posiadasz opłatek grubszy to spokojnie możesz nałożyć 6-8h. wcześniej i wstawić do lodówki, wtedy opłatek nabiera intensywnego koloru, jest miękki i łatwo się kroi. Natomiast jeśli posiadasz opłatek miękki i cienki to nawet 1h. wcześniej bo strasznie się rozmaże. Ja osobiście polecam opłatek grubszy od tego tradycyjnego Wigilijnego.

Iwusia

Zadanych pytań: 242

09.08.2015 19:56

tak może być masa śmietanowa, albo polecam krem na bazie bezy szwajcarskiej :)

Iwusia

Zadanych pytań: 242

09.08.2015 20:02

tak może być masa śmietanowa, albo polecam krem na bazie bezy szwajcarskiej :)

BeataJ

Zadanych pytań: 103

09.08.2015 20:47

Robiłam i radzę nałożyc opłatek tuz przed podaniem max 2-3 godz. wczesniej - oczywiście zalezy to też od masy, która jest pod opłatkiem - masa śmietanowa bardziej zmiękczy opłatek niż maślana radzę wierzch tortu posmarować cinką warstwą masy maślanej i położyc opłatek (ja tak zrobiłam i było ok)

Renataj

Zadanych pytań: 1275

09.08.2015 21:47

Zamawiałam tort z masą bezowo-kawową z wzorem opłatkowym - odbierałam jakieś 5 godz przed imprezą i dotrwał w stanie idealnym. Myślę , że - tak jak już było mówione - wszystko zależy od grubości opłatka i rodzaju masy.

paulina2157

Zadanych pytań: 17

09.08.2015 22:27

kładąc opłatek wszystko zależy od jego jakości, ja kładę na masę śmietanową. Ra trafiłam na taki że po kilku minutach się niemal rozpłynął na torcie, a teraz kupuję innym miejscu i nakładm na 6 ngodzin wcześniej opłatek ładnie nasiąknie nie ozmzuje se i ma intensywniejsze kolory.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak