Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Zdrowie i dieta- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Aleksandra/Olcia

Zadanych pytań: 215

03.05.2014 19:39

uwielbiamy z mężem spaghetti. ale jesteśmy na diecie i makaron jest w niej niewskazany.czym możemy go zastąpić aby odchudzić te danie ale żeby wciąż je przypominało? macie jakieś propozycje? (sos już odchudziłam do granic możliwości ;)

Najlepsze odpowiedzi (3)

Ada-Gaba

Zadanych pytań: 863

03.05.2014 20:48

myślę, ze makaron razowy będzie jednym z rozwiązań

Margo1

Zadanych pytań: 2141

04.05.2014 13:06

Ja bym dała makaron pełnoziarnisty i zjadła małą porcję

mysza75

Zadanych pytań: 96

06.05.2014 10:25

jak odstawiłam makaron będąc na diecie, przeszłam na kasze które bardzo polubiłam. Kaszę jadłam w zupie, z sosami pomidorowymi. Można się przyzwyczaić. Są jeszcze makarony pełnoziarniste są zdrowsze, ale nie wiem czy takie odchudzające.

Odpowiedzi (19)

Wiktoria29

Zadanych pytań: 18

03.05.2014 19:52

może makaronem ryżowym albo sojowym, albo sos z jakąś kaszą spróbujcie

Aannkaa82

Zadanych pytań: 209

03.05.2014 20:30

A może makaron z cukini :)

caralajna

Zadanych pytań: 435

03.05.2014 20:36

może użyjcie makaron razowy i zjedzcie mniejsze porcje :)

Aleksandra/Olcia

Zadanych pytań: 215

04.05.2014 00:54

makaron razowy ma taka sama ilość kcal. sojowy tak samo, kasza nie zastąpi ulubionego makaronu męża....może inne pomysły. ps."makaron" z cukinii przejdzie ale u mnie,u męża nie ma szans

romanrafal

Zadanych pytań: 1338

04.05.2014 07:26

Polecam makaron pełnoziarnisty ciemny.

w mojej kuchni

Zadanych pytań: 319

04.05.2014 08:08

mniejsze porcje i pełnoziarniste

Ankha

Zadanych pytań: 112

04.05.2014 08:14

Tak jak poprzednicy zamieniłabym makaron biały na razowy i gotowałabym go al'dente. Jadłam go do znudzenia w czasie diety glikemicznej. Dla organizmu robi roznicę czy jemy bialy rozgotowany makaron czy niedogotowany, przy razowym jest mniejszy skok cukru do krwi

Grażyna13

Zadanych pytań: 849

04.05.2014 09:33

Mozna zrobić makaron wstążki z marchewki lub cukinii przy pomocy obieraczki do warzyw i jakiś lekki sos do tego :)

borgia

Zadanych pytań: 89

04.05.2014 10:59

A nie może być mniejsza ilość po prostu makaronu? Koniecznie al dente - im bardziej rozgotowany, tym kaloryczniejszy. Tak aby zmieścić się w jakichś tam ramach kalorycznych :). A twardawy jest pyszny. Ma być twardawy, bo zmusza to nasz organizm do większego wysiłku przy przyswajaniu. Ze swej strony polecam Ci książkę Gino D’Acampo “Dieta Italiana” - zachwycisz się.

kasiaw

Zadanych pytań: 470

04.05.2014 11:02

ja robię z ciemnym pełnoziarnistym lub razowym makaronem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak