Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

kornelcia

Zadanych pytań: 13

22.11.2014 22:12

W jaki sposób suszycie pestki z dyni? Dzisiaj robiłam zupę z dyni, mam pestki, a chętnie bym je wykorzystała później.

Odpowiedzi (54)

gusia1000

Zadanych pytań: 1725

23.11.2014 02:14

Umyte pestki dyni osuszam ręcznikiem papierowym , wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i suszę około godziny przy uchylonym piekarniku.

romanrafal

Zadanych pytań: 1338

23.11.2014 06:14

w suszarce

IZABELA29

Zadanych pytań: 666

23.11.2014 08:52

ja nie ale moja ciocia suszyła na parapecie.

Habibi

Zadanych pytań: 690

23.11.2014 09:13

Akurat jestem na bieżąco z tym zagadnieniem :) W piątek i wczoraj suszyłam pestki z dyni hokkaido. Po wydobyciu całego gniazda nasiennego wybrałam same pesteczki, wrzuciłam do miseczki z letnią wodą, umyłam dokładnie i osączyłam. Pestki rozłożyłam na kilku warstwach papierowego ręcznika i dokładnie osuszyłam. Dużą płaską piekarnikową blachę wyłożyłam papierem do pieczenia śliską stroną do góry i jedną warstwą rozłożyłam pestki, włożyłam do piekarnika nagrzanego do ok.70*C z włączonym termoobiegiem. Zamykając drzwiczki piekarnika włożyłam w szczelinę trzonek drewnianej łyżki, aby pozostały lekko uchylone. Ogrzewałam w sumie 2,5-3 godziny sprawdzając co jakiś czas i mieszając pestki. Po ok. 1,5 godz. wyłączyłam piekarnik i pozwoliłam im ostygnąć oraz lekko doschnąć bez ogrzewania (oczywiście przy uchylonym piekarniku), a następnego dnia dosuszałam po pół godziny mieszając i sprawdzając za każdym razem. Na koniec oczyściłam pestki z tej delikatnej cieniutkiej łuseczki, którą są pokryte. Wsypałam ziarenka do słoiczka, aby nie nabierały wilgoci z powietrza. Wyszło mi ok.150g pestek z dyni, która ważyła ok.3,5 kg.

olkaaa

Zadanych pytań: 1354

23.11.2014 09:41

ja również w piekarniku suszę

Ola1984

Zadanych pytań: 295

23.11.2014 10:11

Myję pestki i odcedzam na sitku, przesypuję na ręcznik papierowy do osuszenia. Potem rozkładam na talerzu, a talerz stawiam w ciepłym miejscu, np. koło kaloryfera. Pozostawiam pestki do czasu, aż całkowicie wyschną.

ben-ka

Zadanych pytań: 459

23.11.2014 10:13

Ja nie mam z tym akurat problemu,pestki suszę na blaszkach wyłożonych papierem na kuchni kaflowej,lub na samym papierze.

Wacław

Zadanych pytań: 1269

23.11.2014 10:53

moja mama suszyła w piekarniku

Alex_M

Zadanych pytań: 119

23.11.2014 11:12

po oczyszczeniu układam na papierze i susze na kaloryferach

w mojej kuchni

Zadanych pytań: 319

23.11.2014 12:50

też na kaloryferze suszę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak