Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Inne- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Renataj

Zadanych pytań: 1275

10.01.2016 22:36

W nawiązaniu do poprzedniego pytania - nie macie problemu z określeniem sposobu przygotowania danej potrawy ? Wiem, że zaznaczamy czynność, która trwa najdłużej ale np. przygotowuję zapiekankę: ziemniaki, ryż czy makaron gotuję, pieczarki i boczek podsmażam, no i całą zapiekankę piekę. Co zaznaczacie ? Podobnie z określeniem czasu przygotowania potrawy: czy bierzecie pod uwagę np. czas pasteryzowania przetworów lub czas samego pieczenia ciasta ? Czy tylko bierzecie pod uwagę czas własnej pracy np. ubijania jajek i przygotowania ciasta na biszkopt ale samego pieczenia już nie liczycie ?

Najlepsze odpowiedzi (3)

gosia56

Zadanych pytań: 466

13.01.2016 10:40

zaznaczam na wyczucie;)

Benita

Zadanych pytań: 1

11.01.2016 12:05

Często waham się co mam zaznaczyć.

dwa pokoje z kuchnią

Zadanych pytań: 393

11.01.2016 06:56

Jak dla mnie zapiekanka, mimo ze jest na gotowanym ryzu, makaronie lub ziemniakach i czesto wstepnie podsmazana z sosem smietanowym lub smietanowo pomidorowym, to zaznaczam pieczenie, poniewaz nie ma funkcji oznaczenia wiecej niz jednego sposobu przygotowania. Co do czasu przyzadzania zaznaczam czas calkowity, czyli od rozpoczecia pierwszej czynnosci do momentu kiedy danie jest gotowe do spozycia :) Czasami ktos czeka na szybki efekt, jezeli nie uwzglednilabym calkowitego czasu przygotowania, ktos by sie rozczarowal, ze jeszcze trzeba piec, czy wykonac inna czynnosc ktora wydluza czas od spozadzenia do zjedzenia :) Tu przydaje sie rozdzielenie na szybko, srednio i dlugo

Odpowiedzi (23)

Alex_M

Zadanych pytań: 119

11.01.2016 07:26

i podobnie jak z kosztem, tutaj też czas przygotowania zaznaczam subiektywnie ;) czasem się waham.... co do przygotowania, zapiekanka to pieczenie, zupa gotowanie (mimo ze cos tam podsmazalam), mieso w sobie duszenie itd... najczesciej biore to co trwa najdluzej

Poison1988

Zadanych pytań: 188

11.01.2016 08:34

no właśnie czas i koszty to subiektywne odczucia. Dla jednych mało może być - średnio, a średnio np. dużo. Tak czy inaczej jakiś tam pogląd te subiektywne oceny na pewno dają ;)

Pani Domu

Zadanych pytań: 251

11.01.2016 09:08

ja jako czas wliczam wszystko - dla mnie gotowanie ryżu czy ziemniaków to tez czas przygotowania potrawy

ben-ka

Zadanych pytań: 459

11.01.2016 09:14

Jeżeli coś marynuję, albo namaczam na całą noc, to wg mnie czas przygotowania jest długi, natomiast przy pieczeniu biszkoptu czas jest krótki.Zawsze zaznaczam czas wykonania potrawy od początku do końca, przy przetworach jest, to u mnie czas długi jeżeli np.sałatka po pokrojeniu musi odstać parę godzin.

Mniam

Zadanych pytań: 87

11.01.2016 09:23

Czasami jest ciężko zaznaczyć odpowiednią opcję. Czasu pieczenia ciasta nie wliczam, bo się samo piecze i nic przy tym robić nie potrzeba.

mysza75

Zadanych pytań: 96

11.01.2016 10:15

jako czas wliczam czas marynowania też, co do sposobu przygotowania często mam z tym problem ale zaznaczam ten sposób na który najwięcej czasu poświęcam,

Anna169Hosz

Zadanych pytań: 278

11.01.2016 10:41

Też wyliczam czas całkowity... czyli od marynowania do potrawy na stole, np. przy sałatkach zapiekankach wliczam czas gotowania warzyw.

Habibi

Zadanych pytań: 690

11.01.2016 10:48

Przy kosztach zaznaczam zazwyczaj "średni" chyba, że coś jest ewidentnie tanie lub drogie - nie myślę o tym, że masło do kruszarki jest droższe od margaryny, ale raczej biorę pod uwagę ilość, jaką zużywam. NIGDY nie liczę kosztu zakupu danego produktu, jeśli tylko jakaś niewielka jego część idzie do danej potrawy, a reszta zostaje mi to później. Frytki są tanie, bo w sumie nawet jak wylewam olej po usmazeniu dużej ilości za jednym razem, to koszt oleju 4zł+ ziemniaki - ogółem wychodzi grubo poniżej 10zł za dużą porcję! Jeśli gotuję budyń i dodam do niego łyżkę masła i kubek śmietany 30%, to zaznaczę "tani", biorąc pod uwagę koszt ogólny. Jeśli frutti di mare udostępnienie w białym winie, dodam masło i Pęczek świeżych ziół, to zaznaczę "drogi" - podobnie np. przy torcie truflowym, gdzie jest dużo alkoholu i gorzkiej czekolady. Ale już biszkopt z galaretką będzie tani. *** Przy zaznaczaniu sposobu obróbki czasami mam kłopot, choć rzadko. Brak mi tam np. obróbki w mikrofalówce! Jak mam różne sposoby w przepisie - zaznaczam ten najważniejszy, bez którego by danie nie powstało!

Bernadeta1

Zadanych pytań: 466

11.01.2016 10:56

Ja najczęściej biorę pod uwagę tylko czas mojej pracy włożonej w wykonanie potrawy i nie biorę pod uwagę marynowanie. Bo tak się zastanawiam czy robiąc ogórki kiszone czy marynowane zaznaczyć szybko czy długo. Same ogórki robi się szybko.

Habibi

Zadanych pytań: 690

11.01.2016 10:58

Czas ZAWSZE. liczę od chwili przygotowania składników, aż do podania - wiadomo, że przetwory trudno jest zakwalifikować czasowo, bo przygotowanie i pasteryzacja trwa niezbyt długo, ale już oczekiwanie tygodnia czy dwóch, aż coś będzie dobrze zamarynowane czy ucieszony, to jednak długo. Mnie brakuje w sposobie obróbki nie tylko mikrofalówki, ale też opcji "mieszana" - i dokładnie ta sama opcja powinna się pojawić przy zaznaczaniu podstawowego produktu - są tam mięsa, ryby, warzywa czy sery, ale brakuje mi też np. kategorii "nabiał".

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak