Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Mysiunia

Zadanych pytań: 1353

06.09.2013 13:48

W tym roku po raz pierwszy planuję zrobić konfiturę z jarzębiny. Jaką jarzębinę lepiej zbierać? Czekać do listopada na przymrozki czy można zebrać wcześniej jak już dojrzeje i potrzymać dzień w zamrażalniku?

Najlepsze odpowiedzi (3)

SmakolykiJoanny

Zadanych pytań: 115

06.09.2013 14:02

biór owoców jarzębiny przeprowadza się, kiedy zaczynają one dojrzewać i uzyskują czerwoną barwę. Ścina się całe baldachy, a owoce oddziela się już po ususzeniu. Na przetwory – galaretki, dżemy – świeże owoce należy przetrzymać przez 1–2 dni w zamrażalniku lub zbierać je dopiero po jesiennych przymrozkach – mają wtedy łagodniejszy smak i są mniej gorzkie. Zawierają za to mnóstwo witaminy C, więc mogą być bardzo smacznym uzupełnieniem kuracji anty przeziębieniowych."

pestka

Zadanych pytań: 424

06.09.2013 13:55

Jarzebinę zbiera sie kiedy jest w pełni dojrzała, a najlepiej po pierwszych przymrozkach, Jesli zbierzesz troche wczesniej, nalezy ja troche przymrozic w zamrarzalniku, aby pozbyc sie goryczki

Mysiunia

Zadanych pytań: 1353

06.09.2013 13:49

Wiem, że oba sposoby są stosowane w praktyce, ale chodzi mi o to czy fakt kiedy zbieram jarzębine ma wpływ na ilość jej właściwości i witamin jakie zawiera. Tak aby konfitura była jak najlepsza :)

Odpowiedzi (2)

Mati13

Zadanych pytań: 1524

06.09.2013 14:02

Jak byłem dzieckiem to mój dziadek robił nalewki z jarzębiny. Pamiętam że zawsze je zbierał bardzo późno, czasem nawet był już śnieg. Zawsze zbierał takie przemrożone, aby nalewka miała lepszy smak

plocia

Zadanych pytań: 561

06.09.2013 20:22

Nigdy nic z jarzębiny nie robiłam ale jestem ciekawa jak ona smakuje, jeśli masz Mysiunia jakiś sprawdzony przepis prześlij mi proszę na pw. Dzięki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak