Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Zdrowie i dieta- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Granita

Zadanych pytań: 249

04.07.2014 10:42

Warto wiedzieć,że dodatki do żywności: E123, E153, E142, E430, E433, E435, jak i azotany: E250 i E252 są rakotwórcze.Warto więc czytać etykiety (choć to baaardzo czasochłonne)i unikać tych konserwantów.

Najlepsze odpowiedzi (3)

gusia1000

Zadanych pytań: 1725

05.07.2014 13:48

Bardzo cenna informacja. Tak, trzeba produkty z tym E wycofywać z obiegu.

romanrafal

Zadanych pytań: 1338

05.07.2014 09:01

teraz prawie we wszystkim to jest

olkaaa

Zadanych pytań: 1354

05.07.2014 10:13

staram sie dlatego czytac etykiety

Odpowiedzi (17)

Granita

Zadanych pytań: 249

04.07.2014 10:44

Dowiedziono szkodliwości powyższych dodatków do żywności podczas wieloletnich analiz i badań,a w szczególności i trującego wpływu na dzieci i kobiety w ciąży.

Renata9

Zadanych pytań: 329

04.07.2014 10:50

Dziękuję za cenną radę

berys18

Zadanych pytań: 1434

04.07.2014 10:58

powinno się je wycofać z produktów, a nie tylko ostrzegać

Wiktoria29

Zadanych pytań: 18

04.07.2014 11:02

dobrze wiedzieć, ale kto tak naprawdę robiąc zakupy zwraca uwagę na to co one zawierają, chyba tylko nieliczni, więc @berys18 ma rację powinno się te produkty wycofywać

Grazyna0211

Zadanych pytań: 1477

04.07.2014 11:02

też uważam że powinno się zabronić dodawania tego paskudztwa do żywności ale na razie pozostaje nam tylko uważne czytanie etykiet napisanych tak drobnym drukiem że najlepiej do sklepu zabrać lupę

borgia

Zadanych pytań: 89

04.07.2014 11:07

Odpowiedź 4. Jakoś tak wczoraj/przedwczoraj akurat przeczytałam fajny artykuł na temat "czytnika" rozszyfrowującego wszelkie E na opakowaniach. Dostępnego w komórkach. Niestety producenci żywności się na to nie zgodzili... Tak więc albo przyjdzie nam nauczyć się ich na pamięć, albo nosić ze sobą ściągę. Ale jakby co... to wędzenia zabronić. Swoją drogą wędzenia dla szerokich mas, bo kto będzie mógł wędzić, ten będzie... Bosz przecież mniej szkodliwie, ale zdecydowanie drożej ;). W dziwnych czasach żyjemy. Najlepiej samemu przerzucić się na produkcję wszystkiego.

Anna169Hosz

Zadanych pytań: 278

04.07.2014 11:08

Ja zawsze czytam etykiety... ale zwykle kończy się to tym, że robię się zła, sfrustrowana, wkurzona i nic nie chcę kupić... a coś przecież trzeba jeść, więc muszę ustąpić pod presją rodziny. Karmią nas samą chemią, wybór zdrowych rzeczy jest bardzo mały, a wszystkiego nie da się samemu wyhodować, zrobić, przygotować.

Alex_M

Zadanych pytań: 119

04.07.2014 11:10

też bym chciała żeby je wycofali. czytam etykiety zawsze. unikam tych substancji, nie zawsze się da, ale się staram

fotoviderek

Zadanych pytań: 119

04.07.2014 11:15

Mało kto czyta te informacje, a szkoda :)

pestka

Zadanych pytań: 424

04.07.2014 12:29

staram się aby w kupionych przeze mnie artykułach było jak najmniej tych składników, ale nie zawsze mi się to udaje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak