Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

pacpaw

Zadanych pytań: 266

25.02.2015 21:23

Wekowałem wczoraj paprykę i po zalaniu zalewą ząbek czosnku przybrał barwę fioletową. Wiecie może co to takiego i czy przez to mogą popsuć się weki?

Najlepsze odpowiedzi (3)

misia53

Zadanych pytań: 339

25.02.2015 23:12

nic złego się nie dzieje czasami też tak mam , zwłaszcza w ogórkach.

Konczi

Zadanych pytań: 632

26.02.2015 07:34

o i ja też bym pewnie panikowała i szukała info, teraz już będę wiedzieć że nic złego się nie dzieje

Motorek

Zadanych pytań: 1446

26.02.2015 09:06

tak się czasem zdarza, ja też miałem takie przypadki, ale to jest normalne

Odpowiedzi (22)

pacpaw

Zadanych pytań: 266

25.02.2015 21:25

czosnek niby z Hiszpanii ale coś czuje, że pewnie ściema to była i jest chiński

Renata9

Zadanych pytań: 329

25.02.2015 21:36

może po prostu czosnek się utlenił; a czy nie stał sam w słoiku przez jakiś czas bez zalewy ?

Margo1

Zadanych pytań: 2141

25.02.2015 21:38

Może dlatego,że to taka odmiana , ja tak nigdy nie miałam .

pacpaw

Zadanych pytań: 266

25.02.2015 21:43

czosnek niby z Hiszpanii ale coś czuje, że pewnie ściema to była i jest chiński

pacpaw

Zadanych pytań: 266

25.02.2015 21:44

stał 1, góra 2 godziny także to chyba nie jest długo

Renata9

Zadanych pytań: 329

25.02.2015 21:47

@pacpaw, myślę, że tyle wystarczyło, aby się utlenił

wwwiolka

Zadanych pytań: 22

25.02.2015 21:47

Związki siarki w czosnku reagują zmianą koloru w reakcji z miedzią, czasem solą. Czosnek był pewnie niedojrzały i wtedy ma tych związków sporo. Kolor powinien zniknąć w wysokiej temperaturze, ale i tak nie stanowi zagrożenia i na pewno nic się nie zepsuje.

Klausia

Zadanych pytań: 251

25.02.2015 22:46

Czytałam kiedyś, że czasami się tak dzieje i jest to naturalna rekcja, nic się nie psuje.

paula191919

Zadanych pytań: 54

25.02.2015 23:08

Dobrze wiedzieć na przyszłość , gdy by się tak stało... Bo nigdy nic tak mi się nie przytrafiło.

Krystyna32

Zadanych pytań: 1570

26.02.2015 06:49

też kiedyś tak miałam ale nic się popsuło

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak