Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

mirosława4

Zadanych pytań: 1784

30.08.2013 18:21

wiecie kiedy można zrywać czarny bez nigdy tego nie zrywałam i przetwarzałam a mam kilka przepisów i chciałabym je wypróbować?

Najlepsze odpowiedzi (1)

Stenka

Zadanych pytań: 467

30.08.2013 18:33

Dokładnie jak napisały poprzedniczki, a u mnie bez tez nie równo dojrzewa

Odpowiedzi (11)

Renata9

Zadanych pytań: 329

30.08.2013 18:23

na pewno wtedy jak jest mocno dojrzały, czyli bardzo czarny

Aannkaa82

Zadanych pytań: 209

30.08.2013 18:26

Zgadzam sie z renatą, musi być bardzo czarny a gałazki przy owocach robią się czerwono-bordowe i łatwo je zerwać. Ja już powoli zrywam. Ale u mnie jakoś tak dziwnie dojrzewa - nie wszystko od razu tylko po trochu. Polecam marmoladę z czarnego bzu - jest pyszna. :)

karolina1869

Zadanych pytań: 594

30.08.2013 19:02

chyba można juz zaczynac ale w tedy gdy jest mocno dojrzały

agnieszka214

Zadanych pytań: 1865

30.08.2013 19:13

gdy bedzie mocno dojrzały

Dorota37

Zadanych pytań: 468

30.08.2013 19:22

ja zbieram kiedy kulki są mocno dojrzałe, tak we wrześniu na początku

Aannkaa82

Zadanych pytań: 209

30.08.2013 19:36

A przypomniało mi sie jeszcze że nie można za długo czekać bo jak jest bardzo dojrzały to obsycha i opada ( przynajmniej u mnie tak sie dzieje, dlatego obrywam po trochu).

mirosława4

Zadanych pytań: 1784

30.08.2013 19:49

dziękuję za odpowiedzi dzisiaj widziałam że gałązki są już bordowe ale jest jeszcze sporo zielonych kulek czyli trzeba by było zrywać partiami najpierw czarne potem resztę :)

anemon

Zadanych pytań: 163

30.08.2013 20:06

Właśnie tak napisałaś, trzeba to robić na raty, ale też trzeba się spieszyć, bo ptaki też chętnie jedzą bez.

Margo1

Zadanych pytań: 2141

30.08.2013 21:06

Ważne jest ,aby zbierać bez owoce muszą być dojrzałe , ciemno fioletowe , gdy zauważymy że są zielono , czerwone to znaczy żeby jeszcze nie zbierac

Janina

Zadanych pytań: 159

30.08.2013 21:17

Musi być bardzo dojrzały, czyli czarne owoce na baldachach;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak