Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Zakupy i składniki- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

pacpaw

Zadanych pytań: 266

15.05.2012 20:54

Wiecie, że cukier brązowy ma praktycznie takie same wartości odżywcze jak cukier biały (śladowa różnica w kaloriach i mikro oraz makro elementach). Robi się go krócej, koszt produkcji jest tańszy, a kosztuje nawet kilka razy drożej niż biały.

Odpowiedzi (6)

sunnymood

Zadanych pytań: 484

15.05.2012 21:06

nie wiedzialam, ale ciekawe ;)

Habibi

Zadanych pytań: 690

15.05.2012 21:07

Właśnie przeczytałam o tym artykuł w internecie... ;)

dwa pokoje z kuchnią

Zadanych pytań: 393

15.05.2012 21:52

zależy czy mówimy o cukrze z trzciny cukrowej czy zwykłym brązowym karmelizowanym jeżeli chodzi o cenę, brązowy jest tylko barwiony a trzcinowy jak nazwa mówi robiony jest z trzciny cukrowej

smerfetka79

Zadanych pytań: 154

15.05.2012 21:52

Niestety tak.. Ale to tak jak kiedyś mówiono że margaryna jest lepsza od masła.. ktoś chciał na tym zarobić więc pewne rzeczy wpajano ludziom że to prawda- takich mitów żywieniowych jest cała masa. Kolejne że np. pieczywo chrupkie - np. wafle ryżowe są lepszym zamiennikiem chleba bo są mniej kaloryczne-. Kromka pieczywa chrupkiego może i ma mniej kalorii niż zwykły chleba , bo jest lżejsza ale już 100 gramowe porcje są tak samo kaloryczne.. Poza tym IG takich wafli ryżowych. jest wyższe od normalnego chleba więc w rezultacie szybciej stajemy się głodni i sięgamy po kolejne kromki.

smerfetka79

Zadanych pytań: 154

15.05.2012 21:56

Ostatnio moja siostra kupiła też jakieś chrupki śniadaniowe z napisem Fit- żadnej różnicy w porównaniu do innych płatków - poza większa liczbą kalorii w nich nie było (dodam że to nie były opłatki z dodatkami jakichś owoców czy musli). Mogłabym tak pisać i pisać-nie chodzi mi tu o jakieś mądrzenie się (przepraszam, jeśli to tak wygląda) ale interesują mnie tematy związane z żywieniem i nie lubię jak nam- konsumentom wciska się kity. Albo jeszcze 1 o aspartamie-polecam porządną tekturkę który jest niestety obecny w tak wielu produktach.Koniec. Pozdrawiam

pacpaw

Zadanych pytań: 266

15.05.2012 22:34

@jozenfinkaz bez znaczenia czy brązowy buraczany (nierafinowany) czy też z trzciny. Ta sama sacharoza :o)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak