Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Habibi

Zadanych pytań: 690

29.09.2013 20:28

Wiecie, że wśród grzybów tzw. rurkowych NIE ma gatunków trujących? Są tylko niejadalne, np. ze względu na gorycz. Można je więc zbierać bez obaw. Natomiast wśród blaszkowych występuje powszechnie znany muchomor sromotnikowy, zawierający amanitynę, trującą substancję, która jest jedną z najsilniejszych toksyn występującą w grzybach. Specjaliści twierdzą, że 50g muchomor sromotnikowy może zabić dorosłego człowieka, a zakonserwowany, np w occie, jest silnie trujący przynajmniej przez kolejne 10 lat!

Najlepsze odpowiedzi (3)

Habibi

Zadanych pytań: 690

29.09.2013 20:36

Wczoraj oglądałam jakiś program na ten temat w TV i pani doktor, chyba specjalistka od toksykologii, twierdziła, że muchomory są wyjątkowo słodkimi grzybami. Odradzała próbowanie "dla pewności" zebranych grzybów, bo podobno nie ma takiej możliwości, aby stwierdzić w ten sposób, że jakiś grzyb jest trujący - właśnie ze względu na to, że w smaku żaden z gatunków trujących nie jest ostry, pikantny czy kwaśny... wszystkie są słodkie...

Ewelina38

Zadanych pytań: 1289

29.09.2013 20:35

jo tak, i tu przestroga dla osób którzy są pewni kani....

Izabela9

Zadanych pytań: 25

29.09.2013 20:35

A ja wolę nie wiedzieć czy jest smaczny i nie chce się nawet przekonać. Z grzybami lepiej nie ryzykować. Zbieram do czego jestem pewna.

Odpowiedzi (19)

fotoviderek

Zadanych pytań: 119

29.09.2013 20:30

Oj, wiem o tym sromotniku. Najgorsze jest to, że jest bardzo smaczny :(

Janina

Zadanych pytań: 159

29.09.2013 20:37

Dzięki za wyja śnienia, ale i tak zbieram tylko te grzyby, które znam;)

Renata9

Zadanych pytań: 329

29.09.2013 20:40

ja się nie znam na grzybach i nie zbieram ich

Renata9

Zadanych pytań: 329

29.09.2013 20:41

jedynie wiem jak wyglądają kurki i maślaki

noninka77

Zadanych pytań: 33

29.09.2013 20:42

Jestem tego samego zdania co Izabela - zbieram to czego jestem pewna:)

ben-ka

Zadanych pytań: 459

29.09.2013 20:42

Ja tak jak Janina ,zbieram te grzyby,które dobrze znam i nie mam z tym problemu czy trujący,czy niejadalny.

gosia1988

Zadanych pytań: 526

29.09.2013 20:43

ja zbieram tylko podgrzybki - bo na tych grzybach się znam; innych nie jem i nie zbieram

olkaaa

Zadanych pytań: 1354

29.09.2013 20:46

ja zawsze zbieram tylko te, których jestem pewna

Czarnula87

Zadanych pytań: 83

29.09.2013 20:54

zbieram grzyby i zdaje sobie sprawe z zagrozenia, zawsze sprawdzam dokładnie lub idę do sanepidu, ale mimo to trzeba być czujnym

Lis

Zadanych pytań: 56

29.09.2013 21:05

Zbieram tylko te grzyby kto jestem pewna, jednak dobrze wiedzieć o takich zagrożeniach...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak