Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Inne- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

sasanka

Zadanych pytań: 22

14.08.2013 21:55

Witajcie :) czy ktoś może mi podać sprawdzony sposób pasteryzacji fasoli szparagowej? chodzi o taką w zalewie bez octu/kwasku. Część przepisów podaje czas pasteryzacji jako 60min-40-20 przez kolejne 3 dni z zaznaczeniem, że 3 dzień można sobie odpuścić, znalazłam taki w którym mamy 2 dni po 1,5 godziny...

Najlepsze odpowiedzi (3)

berys18

Zadanych pytań: 1434

14.08.2013 22:10

znalezione w sieci: "fasolka to takie zlosliwie stworzenie, ze bardzo łatwo fermentuje, podwójne pasteryzowanie jest nie dla nadkladania pracy tylko ze względu na bezpieczeństwo konsumenta"

smakowita

Zadanych pytań: 817

14.08.2013 22:11

Przyznam się,że też robiłam fasolkę z kwaskiem cytrynowym i pasteryzowałam dwa razy ;1. to 1,5 godziny ,a na 2 .to pół godzinki . W tym roku robię inaczej :zalewam fasolkę osoloną wodą w słoikach i pasteryzuje raz przez ok. 1,5 godzinki . Wychodzi idealnie ,polecam.

mirosława4

Zadanych pytań: 1784

14.08.2013 22:52

wkładam umytą i oczyszczoną fasolkę surową do słoików zalewam wodą z solą (1l.wody 1 łyżka soli podobnie jak do ogórków kiszonych) zalewam do 3/4 słoika i szczelnie zakręcam pasteryzuję ok.2 godz.tylko w jeden dzień i jest smaczna polecam :)

Odpowiedzi (2)

sasanka

Zadanych pytań: 22

14.08.2013 22:28

a ma ktoś może sprawdzony przepis na fasolkę? tak żeby wyszła delikatna w smaku jak normalnie kupowana w sklepie? bo znalazłam kilka(naście) i już sama nie wiem na jaki się zdecydować a szkoda mi materiału na nieudane eksperymenty :(

Beatris

Zadanych pytań: 43

14.08.2013 23:25

Ja robię tak, jak nauczyła mnie moja mama i wcale nie gotuję długo, a wytrzymuje nawet dwa lata (dłużej nie próbowałam). A to przepis mojej mamy: http://www.doradcasmaku.pl/przepis/137737/fasolka-na-zime.html

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak