Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Zdrowie i dieta- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

monikaT83

Zadanych pytań: 11

26.01.2016 10:57

Witajcie :) Czy "uprawiacie" sami kiełki? Ja tak,szczególnie lubię kiełki rzodkiewki, brokułu czy mieszanki. Ostatnio jednak kupiłam nasioma ma kiełki buraka i niestety mi mie wykiełkowały. Macie pomysł dlaczego tak się stało? Postępowałam tak jak z innymi ale tym razem się nie udało.

Odpowiedzi (24)

Ewa Wojtaszko

Zadanych pytań: 79

26.01.2016 22:38

nie,ale mam taki zamiar, mam już nawet nasionka

Franciszek

Zadanych pytań: 4

27.01.2016 00:19

nie uprawiam

jagoda5913

Zadanych pytań: 18

27.01.2016 00:32

kiedyś robiłam ale zrezygnowałam

olkaaa

Zadanych pytań: 1354

27.01.2016 07:32

ja nie uprawiam

Habibi

Zadanych pytań: 690

27.01.2016 07:44

Od wielu lat uprawiam je w słoikach przewiązanych gazą i nie potrzebuję do tego kiełkownicy ;) Najchętniej i najczęściej są to kiełki rzodkiewki, groszku i lucerny, która swoją drogą smakuje podobnie do groszku, ale jej kiełki są bardzo drobne i delikatne. Lubię też kiełki buraków, słonecznika, kalarepy, gorczycy. Jedynie rzeżuchę kiełkuję tradycyjnie na mokrym podłożu, bo w słoiku tworzy mnóstwo żelu, który nie pozwala jej kiełkować jak inne nasiona... Kiełkowałam też wiele innych, ale nie przypadły mi do gustu - np. soja, fasola... To naprawdę łatwe i szybkie zajęcie - tylko trzeba pamiętać o kilkukrotnym przepłukaniu nasion każdego dnia, aby nie pleśniały czy nie gniły.

Habibi

Zadanych pytań: 690

27.01.2016 07:45

Od wielu lat uprawiam je w słoikach przewiązanych gazą i nie potrzebuję do tego kiełkownicy ;) Najchętniej i najczęściej są to kiełki rzodkiewki, groszku i lucerny, która swoją drogą smakuje podobnie do groszku, ale jej kiełki są bardzo drobne i delikatne. Lubię też kiełki buraków, słonecznika, kalarepy, gorczycy. Jedynie rzeżuchę kiełkuję tradycyjnie na mokrym podłożu, bo w słoiku tworzy mnóstwo żelu, który nie pozwala jej kiełkować jak inne nasiona... Kiełkowałam też wiele innych, ale nie przypadły mi do gustu - np. soja, fasola... To naprawdę łatwe i szybkie zajęcie - tylko trzeba pamiętać o kilkukrotnym przepłukaniu nasion każdego dnia, aby nie pleśniały czy nie gniły.

marenka

Zadanych pytań: 179

27.01.2016 10:20

ja sieję tylko rzeżuchę

ilka01

Zadanych pytań: 6

27.01.2016 11:36

nigdy ni uprawiałam

norweska20

Zadanych pytań: 400

27.01.2016 11:41

nie uprawiam kiełków

joannaa24

Zadanych pytań: 0

27.01.2016 11:59

Nigdy nie uprawiałam kiełków, ale może spróbuję, ciekawe jestem jaki byłby efekt ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak