Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Renataj

Zadanych pytań: 1275

19.10.2015 12:13

Witam ! Często przygotowuję ciasto z musem truskawkowym /na 4 szklanki zmiksowanych truskawek daję 3 galaretki/ Mam pytanie: czy w podobny sposób mogę przygotować mus z kiwi - przy świeżym kiwi podobno nie gęstnieje galaretka ale jak bym je zmiksowała i zagotowała, dodała galaretki agrestowe ? W sklepie kupuję ciasto z musem z kiwi - jak w cukierni robi mus ?

Najlepsze odpowiedzi (3)

Renataj

Zadanych pytań: 1275

19.10.2015 21:28

Dzięki za pomoc:)

Ania84

Zadanych pytań: 67

19.10.2015 21:45

fajnie też skorzystam :)

Lucan

Zadanych pytań: 18

19.10.2015 22:43

warto wiedzieć!

Odpowiedzi (10)

Bernadeta1

Zadanych pytań: 466

19.10.2015 12:32

Ja robiłam ciasto że kiwi kroiłam w kostkę i gotowałam z cukrem 3-5 minut http://www.doradcasmaku.pl/przepis/364523/ciasto-z-masa-z-kiwi-i-bita-smietana.html

GOSIA18

Zadanych pytań: 235

19.10.2015 15:23

Można również dodać odrobinę mąki ziemniaczanej ona również zagęści owoce

Alex_M

Zadanych pytań: 119

19.10.2015 17:13

jak zagotujesz to się masa zetnie :)

wwwiolka

Zadanych pytań: 22

19.10.2015 20:16

Ja raz robiłam i dałam jedną galaretkę więcej. Ładnie się ścięło.

agnieszka214

Zadanych pytań: 1865

19.10.2015 22:57

myśle ze możesz dodac dodatkowo z 2 łyż. żelatyny

gusia1000

Zadanych pytań: 1725

20.10.2015 00:21

W podobny sposób możesz przygotować mus z kiwi. Dla zgęstnienia daj-trochę mąki ziemniaczanej, dodatkową galaretkę, żelatynę.

jagoda5913

Zadanych pytań: 18

20.10.2015 00:25

tez skorzystam z tej rady

Ifa

Zadanych pytań: 16

20.10.2015 07:10

Gdzieś w programie kulinarnym widziałam, że najpierw kiwi należy pokroić w plastry a potem krótko sparzyć, wtedy można je dodawać do galaretki.

Habibi

Zadanych pytań: 690

20.10.2015 09:55

Akurat tu wystarczy zamienić wieprzową żelatynę na roślinny agar-agar (wytwarzany z glonów - krasnorostów), który stężeje z surowym kiwi już w temperaturze ok.50*... Wieprzowa żelatyna składa się głównie z białka zwierzęcego, a kiwi zawiera enzym rozkładający białko - dlatego surowe kiwi (ale też papaja i ananas) nie pozwala stężeć galaretce :)

Jumper123

Zadanych pytań: 24

21.10.2015 09:48

dobrze wiedzieć

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak