Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Czyki

Zadanych pytań: 72

27.05.2014 19:44

Witam. Gdy wkładamy brzoskwinie do słoików na zimę, to po wyjęciu wszystkich pestek, też wrzucacie jedną pestkę do każdego słoika i dopiero owoce z cukrem ?

Odpowiedzi (29)

Wafelek2601

Zadanych pytań: 692

27.05.2014 23:57

Nigdy nie daję pestek

Konczi

Zadanych pytań: 632

28.05.2014 07:19

nigdy nie słyszałam o pestce by ją wkładać

olkaaa

Zadanych pytań: 1354

28.05.2014 07:21

ja nigdy tak nie robiłam

fotoviderek

Zadanych pytań: 119

28.05.2014 07:29

Robię bez pestek :)

halinah

Zadanych pytań: 1

28.05.2014 08:01

W puszcze pestki nigdy nie znalazłam, sama też zaprawiam bez pestek:)

Jodaj

Zadanych pytań: 382

28.05.2014 08:36

ja zawszę robię bez pestek :)

Margo1

Zadanych pytań: 2141

28.05.2014 09:06

Ja też robię bez pestek

borgia

Zadanych pytań: 89

28.05.2014 09:15

Zastanawiałam się po co ta pestka. W przypadku wiśni jest to także kwestia zapachu - pestki sprawiają, że jest intensywniejszy. Czy tak jest z brzoskwiniami? Pestkami w przetworach proszę się nie przestraszyć. Nasz organizm ma wszelkie "trujące" związki w nosie. W nosie, bo strawią bez najmniejszego problemu, a jak się okazuje to właśnie te związki mają zbawienny na niego wpływ - zabijając komórki rakowe. Pestki brzoskwiń są jadalne od wielu lat, tak jak moreli czy nektaryn. Podobne do migdałów. Nasze babcie same suszyły pestki moreli, żeby je wyłuskać i mieć migdałki. Zresztą - ostatnio zaskoczona, ale w naszej "Renecie" były wyłuskane w sprzedaży. Powiem jeszcze jedną, być może dziwną rzecz. Pestki wiśni w Turcji i krajach arabskich są mielone na mączkę zwaną mahleb/mahlep i stosowane w niewielkich stosunkowo ilościach do wypieków i deserów (mam!!!). I tak od wieków. Tam rzadko kto choruje. Oczywiście kto chce - ten informację przyjmie, kto nie będzie usuwał każdą pesteczkę. Z tych, które dawniej dodawało się dla mocy aromatycznej nalewek czy kompotów.

Milka100

Zadanych pytań: 76

28.05.2014 09:36

też nie słyszałam

Czyki

Zadanych pytań: 72

28.05.2014 10:05

Borgia, ta pestka to prawdopodobnie jędrność owocu i smak. Czy jedna może zaszkodzić? piernik wie :) myślę ,że nie wszystko jest trujące i czasami ma zbawienny wpływ na nasz organizm :):)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak