Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Inne- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Tomasz89

Zadanych pytań: 1

25.06.2014 22:12

Witam. Jestem początkujacym kucharzem. Bardzo początkującym, bowiem o gotowaniu wiem niewiele - oprócz tego, że lubię to robić... Zazwyczaj gotowałem dla rodziny która jest bardzo wybredna, mój gust też trochę został potargany bo używałem do wszystkiego magii. Chcę nauczyć się wiecej, dużo więcej, poznać tajniki wszystkich kuchni na świecie może w przyszłości w tym kierunku iść zawodowo... :) Chciałem się dowiedzieć od czego zacząć, mówimy tutaj o totalnych podstawach, jakie książki, jak łączyć smaki etc. Sprawa jest poważna bo gotować zawsze chciałem, już na studiach gdy musiałem coś zrobić sam żeby na MC DONALDA cała kasa nie poszła... Chcę iść wyżej niż "dodaj wody, pozniej FIX wymieszaj" Jakieś rady dla początkującego, aczkolwiek bardzo zainteresowanego tą tematyką kucharza ? :)

Najlepsze odpowiedzi (3)

asiczekz

Zadanych pytań: 6

26.06.2014 00:12

grunt to dobre chęci, a reszta sama przyjdzie :) ja nie uważam się za super kucharę ale myślę, że nieźle mi idzie. Moja metoda była taka - jak już naszła mnie ochota na coś specjalnego to otwierałam komputer i szukałam przepisów po obrazkach w wyszukiwarce haha. Później czytałam 3-4 przepisy najsmaczniej wyglądających dań i biegiem do kuchni kombinować po swojemu :) także eksperymentuj i się nie poddawaj a efekty swojej nauki pokazuj nam :) Powodzenia!!!

Milka100

Zadanych pytań: 76

26.06.2014 06:58

dobre chęci, książki, programy telewizyjne a potem to już kwestia prób i błędów:)

Grażyna13

Zadanych pytań: 849

26.06.2014 12:03

szukaj przepisów na blogach kulinarnych, sę sprawdzone, w razie potrzeby możesz pytać w komentarzach

Odpowiedzi (14)

migotka28

Zadanych pytań: 20

25.06.2014 22:27

ja dam taką małą radę te fiksy w sumie nie taka zła rzecz bo ja od nich tez zaczynałam oczywiście nie wszystkie dania na nich sie opierały ale zazwyczaj kupowałam coś raz żeby spróbowac a potem to już kwestia prób i błedów bo starałam się coś sama zrobić i sama doprawić czasem coś zmieniłam bo mi nie smakowało czasem dodałam coś innego bo akurat nie miałam danego składnika i wychodziło smaczne danie, wiadomo że nie każdemu musi smakować bo jeden dany składnik lubi a drugi nie

halinah

Zadanych pytań: 1

26.06.2014 00:20

Ja po prostu zaczynałam od gotowania z mamą, spisywałam to co ona robiła i potem sama to odtwarzałam. Gdy się nauczy podstawowych dań to wówczas łatwiej sięgać po te bardziej skomplikowane :)

Lidzia

Zadanych pytań: 21

26.06.2014 05:42

Gotować zaczęłam już w podstawówce. Podczas wakacji uczęszczałam na zajęcia dla dzieci. Potem przyglądałam się pracom babci i mamy. Z ich przepisów korzystam do dzisiaj, a córka uczy się podstaw. Na moim blogu znajdziesz wiele prostych dań o klasycznym smaku i nie tylko. Zapraszam: http://gorzko-gorzki.blogspot.com/

caralajna

Zadanych pytań: 435

26.06.2014 06:33

książki są ok, ale moim zdaniem programy kulinarne są lepsze, prowadzący dają rady od siebie, pokazują różne sztuczki i wszystko widzisz jak jest robione po kolei. jest taki program na platformie polsatu foodnetwork i tam o gotowaniu jest 24/7 kuchnie całego świata i najlepsi kucharze. mają też stronę internetową. na bbc chyba lifestyle, jak masz w pakiecie też jest dużo programów o gotowaniu. powodzenia.

fotoviderek

Zadanych pytań: 119

26.06.2014 07:18

Internet i telewizja na pewno Ci pomoże. Obserwuj przepisy na portalu DS, a sukces będzie murowany :)

pestka

Zadanych pytań: 424

26.06.2014 08:24

weź przepis od Mamy, siostry , przyjaciółki lub z portalu DS i zrób pierwszy raz wg niego ciasto , mięso lub to na co masz ochotę i zobacz czy Ci wyjdzie - potem zawsze coś możesz coś zmienić /dodać od siebie

borgia

Zadanych pytań: 89

26.06.2014 10:13

Odpowiedź 9. Witam i ja. Jeśli piszesz (jestem wrażliwa na słowo pisane - a Ty robisz to wybornie) poważnie, to polecę Ci do analizy 3 książki. "Mała szkoła gotowania" i "Mała szkoła pieczenia" oraz "Gotowanie - zdrowo, smacznie, tanio". To podstawy biorące pod uwagę różne wersje różnych dań. W "Małej szkole gotowania" też pomysły jak wykorzystać resztki. Jednak jak weźmiesz do ręki jakąkolwiek książkę... to i tak Ci się uda. Nie zapominaj o "Kuchni polskiej" ;). Od siebie dodam, że mam starszą siostrę i jako dziecko wywalana byłam z kuchni. Uczyłam się sama od siebie, bo przyszła taka potrzeba... i co najważniejsze - jak w Twoim przypadku - bardzo chciałam. Na przepisy Babci i Mamy przyszedł czas znacznie później. Babci zaczęłam odtwarzać kierując się wyglądem i smakiem, z Mamą jest łatwiej - zawsze mogę zadzwonić i zapytać. I w związku z takim pytaniem kiedyś o schab dostałam pierwszą książkę Mamy - właśnie "Kuchnię polską".

Jodaj

Zadanych pytań: 382

26.06.2014 10:29

Ja uczyłam się najpierw od mamy :)dużo się przyglądałam , często podpatrywałam , jakie przyprawy , jakie składniki z czym mieszać , później często oglądałam telewizję , o jedzeniu teraz jest bardzo dużo programów , także też zachęcam do oglądania .Książki też są ważne bo dają dużo do nauki , różne gazetki , Doradca smaku też duuużo mi pomógł , zawsze jak coś myślę żeby zrobić to zerkam tutaj na różne przepisy i je wykonuje , najlepiej dla początkujących to przepisy krok po kroku :) Trzymam za Cb kciuki i gotuj razem z Nami :) Ja się uczyłam i uczę nadal :)

IwonaDD

Zadanych pytań: 6

26.06.2014 11:14

Kiedy nie bylo internetu, kulinarnych show w Tv, zaczynałam od książek typu gotuj krok po kroku, mają tą zaletę, że można je konsultować kiedy się chce, na spokojnie, więc polecam czytanie dużo kulinarnej literatury, a do tego jak ktoś wyżej wspomniał programy TV, wyszukiwanie ciekawostek w necie, sledzenie blogów, filmiki na you tube, ogólnie podstawa to chęci, czas i nie poddawać się kiedy rezultat nie jest zadawalający.

Czyki

Zadanych pytań: 72

26.06.2014 13:33

Moja rada, nie załamywać się gdy coś się nie uda, tylko próbować dalej i dalej i nim się obejrzysz, a będziesz mistrzem gotowania. Powoli do celu. Oglądaj programy tv, tam dużo ciekawostek się dowiesz. Trzymam kciuki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak