Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Inne- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Małgorzata Pin

Zadanych pytań: 9

05.12.2014 17:35

witam mam pytanie, czy uda się uratować masę do ciasta-tortu, gdy zważy się margaryna. słyszałam że są jakieś sposoby, więc czekam na podpowiedź pozdrawiam

Najlepsze odpowiedzi (3)

monika141

Zadanych pytań: 224

05.12.2014 17:41

trzeba postawić miskę z masą nad kąpielą wodną i ubijać

Mniam

Zadanych pytań: 87

05.12.2014 19:27

Ubijać nad kąpielą wodną lub dodać do masy trochę wrzątku i też intensywnie mieszać. Tylko tutaj trzeba uważać, bo masa nie będzie już tak gęsta.

MałaMi89

Zadanych pytań: 26

05.12.2014 22:50

A mi się już 2 razy krem z masła zwarzył i oba uratowałam. Pierwszy podgrzewałam cały czas miksując nad parą wodną, a drugi.. w mikrofalówce :) podgrzewałam po 10-15 sekund i ponownie miksowałam, jak było za mało wstawiałam znowu i tak do skutku. To była dużo szybsza metoda (3-4 minuty) i co najważniejsze - udała się :)

Odpowiedzi (6)

Renata9

Zadanych pytań: 329

05.12.2014 17:39

można zrobić nową masę i po troszku dodawać tej zważonej, aż do wyczerpania, innego sposobu nie znam

Grazyna0211

Zadanych pytań: 1477

05.12.2014 17:45

spróbuj jeszcze raz ubić nad parą wodną

Margo1

Zadanych pytań: 2141

05.12.2014 18:09

Wiecie co ja musiałam robić nową , bo mi się nie dało uratować ,ale spróbowac możesz , też mi się zważyła.

borgia

Zadanych pytań: 89

05.12.2014 18:23

Warzy. To od warzenia, czyli gotowania, nie zaś od sprawdzania jej ciężaru. Polecam robić kremy z masła, ale skoro już masz taki problem, to weź po prostu ręczny blender i zmiksuj na gładko. Jeśli to nie pomoże i i tak będzie się rozwarstwiał brzydko... musisz wziąć kawałek świeżego tłuszczu w temp. pokojowej - tak z 5 deko, rozetrzeć na krem i po łyżce dodawać zwarzoną masę. Po łyżce. Niech Cię nie kusi dodawać więcej. Za każdym razem rozcierając na idealny krem.

gosia56

Zadanych pytań: 466

05.12.2014 19:27

też bym utarła trochę masła i dodawała małymi porcjami zważony krem

mysza75

Zadanych pytań: 96

06.12.2014 14:08

ucieram kawałek masła z cukrem i do utartej masy dodaję zważoną, zawsze udało mi się uratować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak