Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

ugotowany777

Zadanych pytań: 1

17.01.2015 15:17

Witam, mam pytanie odnośnie mięsa i warzyw na parze, prosiłbym o jakieś przepisy smaczne. Pisze tutaj jako eks sportowiec który miał zawsze problem z dietą przez monotnonność i brak wyrazistości w smaku z utrzymaniem prawidłowej diety. Prosiłbym o rady i wskazówki z myslą o tych którzy trzymają dietę (nie chodzi mi o dietę redukcyjną czy o jakąkolwiek - poprostu zdrową opartą na składnikach gotowanych i na parze). Po średnio 3 miesiącach, może troche mniej już głodny nie mogłem patrzeć na to jedzenie i to był problem największy.

Najlepsze odpowiedzi (3)

Wafelek2601

Zadanych pytań: 692

17.01.2015 15:54

Ja czasami gotuję na parze, nie stosuję jakiejś specjalnej diety. Po prostu lubię. W mojej księdze znajdziesz troszkę przepisów na parowane dania. Z reguły wszystko sprowadza się do tego, że mięso marynuję - delikatnie smaruję oliwą, nacieram przyprawami. Zamarynować trzeba co najmniej kilka godzin przed gotowaniem. Mięso gotuję samo lub zwijam w roladki z dowolnym nadzieniem. Do ziemniaczków polecam przyprawę do ziemniaków, innych warzyw nie doprawiam niczym.

Babciagramolka

Zadanych pytań: 179

18.01.2015 18:02

Wykorzystaj płyn w jaki zmienia się woda który spływa przy cyrkulacji podczas gotowania na parze . Zobaczysz wtedy czemu Ci nie smakuje to co robisz- cały smak para wyciąga z mięsa lub warzyw i zostawia w wodzie. Ja robię na tym sosy dodając np koperek, chrzan, przetartego pomidora itp lub czystą zupę do popicia łącząc wywar z odrobiną ugotowanych warzyw i miksując to.

Renataj

Zadanych pytań: 1275

17.01.2015 20:03

Gratuluję wytrwałości bo ja z potrawami z parowaru wytrzymałam m-c a miałam naprawdę dobrą motywację. Jeśli chodzi o mięso to wolę tradycyjnie gotowane niż w parowarze. Warzywa gotowane na parze zastąpiłam surowymi w postaci surówek - oczywiście nie wszystkie można jeść na surowo ale np. za ziemniakami nie przepadam więc nie brakuje mi ich.

Odpowiedzi (1)

molanka

Zadanych pytań: 14

17.01.2015 16:34

ja na parze przygotowuję głównie mięso dla moich dzieci, mięso łączę z dodatkiem oliwy i przypraw, które lubimy i gotuję na parze, dla mnie nie ma różnicy w ilości dodawanych przypraw, tyle że zamiast smażenia jest gotowanie na parze

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak