Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Inne- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

MonikaW

Zadanych pytań: 41

04.12.2016 21:48

Witam, nowy konkurs budzi wielkie zainteresowanie :) i powiedzcie mi czy ja źle widzę ale nie ma łódzkiego w formularzu, na mapce jest, natomiast na mapce nie ma świętokrzyskiego a w formularzu jest... chodzi mi o mapkę http://wigilia.doradcasmaku.pl/ gdzie na miejscu świętokrzyskiego jest Podlasie :P mieszkam w woj. łódzkim ale mam bliżej do Kielc :)

Najlepsze odpowiedzi (3)

Motorek

Zadanych pytań: 1446

07.01.2017 10:59

to są regiony a nie województwa

gusia1000

Zadanych pytań: 1725

05.12.2016 11:00

Ten, kto mieszka w woj. lubuskim, to musi podchodzić pod region-Wielkopolska.

gusia1000

Zadanych pytań: 1725

05.12.2016 00:02

W Polsce jest 16 województw, tj. : -dolnośląskie, -kujawsko-pomorskie, -lubelskie, -lubuskie, -łódzkie, -małopolskie, -mazowieckie, -opolskie, -podkarpackie, -podlaskie, -pomorskie, -śląskie, -świętokrzyskie, -warmińsko-mazurskie, -wielkopolskie, -zachodniopomorskie, a w tym konkursie Ds ujął tylko 12 województw. Moim zdaniem niesprawiedliwie, bo poszkodowane są w tym wypadku 4 województwa, tj. : -lubuskie, -śląskie, -świętokrzyskie, -zachodniopomorskie.

Odpowiedzi (7)

MonikaW

Zadanych pytań: 41

04.12.2016 21:49

nie Podlasie tylko Podkarpacie przepraszam za pomyłkę

Wiesława1

Zadanych pytań: 316

05.12.2016 07:02

Bo to nie chodzi o województwa tylko o regiony polski, a to różnica

berys18

Zadanych pytań: 1434

05.12.2016 08:29

dokładnie, chodzi o regiony i o potrawy regionalne

IZABELA29

Zadanych pytań: 666

05.12.2016 09:30

Widocznie błąd Ds

gusia1000

Zadanych pytań: 1725

05.12.2016 10:10

REGIONY POLSKI : Opolszczyzna Najbardziej charakterystyczną potrawą dla tego regionu są śliszki, czyli małe bułeczki drożdżowe z nadzieniem makowym, posypane startym piernikiem. Ze względu na ich słodki smak, to właśnie one są uwieńczeniem wigilijnej kolacji. Najczęściej serwuje je się w małych miseczkach i układa w kształcie rozety. Inną typową potrawą wigilijną dla Opolszczyzny jest mołcka, czyli gęsta potrawa z miodu, suszonych owoców i piernika. Małopolska W tym województwie na Wigilię przyrządza się czerwony barszcz krakowski, który bazuje na naturalnym zakwasie z buraków, a możne podawać go z ziemniakami, śmietaną czy niewielkimi uszkami. Charakterystycznym daniem wigilijnym w Małopolsce jest siuśpaj, czyli gęsta masa z kaszy z dodatkiem suszonych owoców oraz karp w zalewie octowej z wyczuwalnymi ziarenkami gorczycy, ziela angielskiego, liścia laurowego, cebulą oraz marchewką. Podlasie Jedną z najbardziej charakterystycznych potraw wigilijnych dla tego regionu jest faszerowany szczupak oraz makowiec ejszeryszek, czyli podłużne ciasto z bakaliami oblane białym lukrem. Ponadto na Podlasiu przygotowuje się sękacz sejneńskiego – pionowe, stożkowate ciasto o maślanym, aksamitnym smaku. Mieszkańcom tego województwa trudno też wyobrazić sobie Wigilię bez kutii, czyli potrawy przygotowywanej z obtłuczonej pszenicy, maku i różnego rodzaju bakalii. Mazowsze Wigilia na Mazowszu nie może obejść się z tradycyjnej kapusty z grzybami, ale z dodatkiem oleju lnianego, który dla tego regionu jest bardzo ważnym produktem. Na święta przygotowuje się także fafernuchy, czyli małe, kruche ciastka o kształcie kopytek. Mają smak pieprzny z wyraźnie wyczuwalną nutą miodu i cynamonu. Na wigilijnym stole często pojawia się także pasta z wędzonej ryby i kiszonego ogórka. W tym regionie najczęściej podaje się zupy owocowe, śledzie w oleju, kasze przyrządzane na wiele sposobów oraz ziemniaki. Świętokrzyskie W tym regionie na wigilijnym stole króluje barszcz na żytnim zakwasie. Ponadto przygotowuje się tradycyjny farsz z kaszy gryczanej z dodatkiem grzybów i kapusty. Jeśli chodzi o słodkości, to w województwie świętokrzyskim przygotowuje się szczodroki, czyli pieczywo pszenne o słodko-słonym smaku oraz piernik, który według zwyczaju przyrządza się z mąki żytniej. Wielkopolska W domach Wielkopolan chętnie podaje się barszcz czerwony, ale gotowany na wywarze grzybowym. W tym regionie na Wigilię serwuje się także karpia w sosie szarym oraz pierogi z kapustą i grzybami. Trudno też wyobrazić sobie uroczystą kolację bez śledzia i makiełek, czyli potrawy przygotowanej z maku, bakalii i czerstwej bułki. Pomorze W tym regionie na wigilijnym stole królują ryby. Na wiele sposobów przyrządza się śledzie, szczupaki, łososie czy węgorze. Najczęściej serwowanym pierwszym daniem jest oczywiście zupa rybna. W Wigilię na Pomorzu podaje się też pierogi z kaszą gryczaną, suszone borowiki w śmietanie lub śliwki w occie. Lubelszczyzna Potrawy wigilijne z tego regionu najbardziej związane są z kuchnią żydowską. W świątecznym menu przyjął się karp w galarecie i karp wędzony. Na Lubelszczyźnie Wigilia nie może obejść się bez strucla, czyli podłużnego pieczywa drożdżowego nadziewanego makiem, serem z cynamonem lub marmoladą. Kujawy Podczas Wigilii na Kujawach serwowana jest zupa z suszonych śliwek lub inna zupa owocowa. Często podaje się regionalne kluski z makiem i kaszą jaglaną, nazywane jagłami. Obowiązkowo przyrządza się także groch z kapustą. Charakterystycznym wypiekiem dla tego regionu jest słodki piernik na karmelu. Śląsk W tym regionie Święta nie mogą odbyć się bez tradycyjnej moczki, czyli marmolady przygotowanej ze śliwek, bakalii, orzechów i ugotowanych suszonych owoców. Często serwuje się także żur przygotowany na grzybach lub zupę rybną. Na wigilijnym stole obowiązkowo pojawia się także kapusta z grzybami i śląskie pierniki. Dolny Śląsk W tym regionie na świątecznym stole rządzą pierogi m.in. ruskie lub z kapustą i grzybami. Obowiązkowo podaje się także kompot z suszonych owoców, a w wielu domach przygotowuje się kutię oraz kapustę kiszoną z grochem i grzybami. Typowe dla tego regionu są także słodkie miodowe pierniczki oraz świszcz, czyli kasza jęczmienna z suszonym owocami. Warmia i Mazury Na Wigilię przygotowuje się czerwony barszcz lub zupy owocowe. Najchętniej przyrządzane są oczywiście ryby z mazurskich jezior. W tym regionie serwuje się śledzie w oleju, kasze w różnych odsłonach oraz ziemniaki. Często podaje się też pierogi z kapustą i grzybami oraz makowca. Podkarpackie Na Rzeszowszczyźnie bez wątpienia rządzą potrawy na bazie różnego rodzaju kasz. Przygotowuje się tu oczywiście tradycyjną kapustę z grochem, ale przede wszystkim serwuje się lokalne dania, np. gołąbki z kaszą i ziemniakami, podkarpacki pieróg nadziewany kapustą i ziemniakami oraz zupę z kaszą pęczak, czyli postnicę.

asiatok

Zadanych pytań: 15

05.12.2016 12:21

Zachodniopomorskiego też nie ma. Musialam się podpiąć pod Pomorskie:-)))

Madzai

Zadanych pytań: 7

07.12.2016 13:05

A Śląsk podpięty pod Opolskie :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak