REGIONY POLSKI :
Opolszczyzna
Najbardziej charakterystyczną potrawą dla tego regionu są śliszki, czyli małe bułeczki drożdżowe z nadzieniem makowym, posypane startym piernikiem. Ze względu na ich słodki smak, to właśnie one są uwieńczeniem wigilijnej kolacji. Najczęściej serwuje je się w małych miseczkach i układa w kształcie rozety. Inną typową potrawą wigilijną dla Opolszczyzny jest mołcka, czyli gęsta potrawa z miodu, suszonych owoców i piernika.
Małopolska
W tym województwie na Wigilię przyrządza się czerwony barszcz krakowski, który bazuje na naturalnym zakwasie z buraków, a możne podawać go z ziemniakami, śmietaną czy niewielkimi uszkami. Charakterystycznym daniem wigilijnym w Małopolsce jest siuśpaj, czyli gęsta masa z kaszy z dodatkiem suszonych owoców oraz karp w zalewie octowej z wyczuwalnymi ziarenkami gorczycy, ziela angielskiego, liścia laurowego, cebulą oraz marchewką.
Podlasie
Jedną z najbardziej charakterystycznych potraw wigilijnych dla tego regionu jest faszerowany szczupak oraz makowiec ejszeryszek, czyli podłużne ciasto z bakaliami oblane białym lukrem. Ponadto na Podlasiu przygotowuje się sękacz sejneńskiego – pionowe, stożkowate ciasto o maślanym, aksamitnym smaku. Mieszkańcom tego województwa trudno też wyobrazić sobie Wigilię bez kutii, czyli potrawy przygotowywanej z obtłuczonej pszenicy, maku i różnego rodzaju bakalii.
Mazowsze
Wigilia na Mazowszu nie może obejść się z tradycyjnej kapusty z grzybami, ale z dodatkiem oleju lnianego, który dla tego regionu jest bardzo ważnym produktem. Na święta przygotowuje się także fafernuchy, czyli małe, kruche ciastka o kształcie kopytek. Mają smak pieprzny z wyraźnie wyczuwalną nutą miodu i cynamonu. Na wigilijnym stole często pojawia się także pasta z wędzonej ryby i kiszonego ogórka. W tym regionie najczęściej podaje się zupy owocowe, śledzie w oleju, kasze przyrządzane na wiele sposobów oraz ziemniaki.
Świętokrzyskie
W tym regionie na wigilijnym stole króluje barszcz na żytnim zakwasie. Ponadto przygotowuje się tradycyjny farsz z kaszy gryczanej z dodatkiem grzybów i kapusty. Jeśli chodzi o słodkości, to w województwie świętokrzyskim przygotowuje się szczodroki, czyli pieczywo pszenne o słodko-słonym smaku oraz piernik, który według zwyczaju przyrządza się z mąki żytniej.
Wielkopolska
W domach Wielkopolan chętnie podaje się barszcz czerwony, ale gotowany na wywarze grzybowym. W tym regionie na Wigilię serwuje się także karpia w sosie szarym oraz pierogi z kapustą i grzybami. Trudno też wyobrazić sobie uroczystą kolację bez śledzia i makiełek, czyli potrawy przygotowanej z maku, bakalii i czerstwej bułki.
Pomorze
W tym regionie na wigilijnym stole królują ryby. Na wiele sposobów przyrządza się śledzie, szczupaki, łososie czy węgorze. Najczęściej serwowanym pierwszym daniem jest oczywiście zupa rybna. W Wigilię na Pomorzu podaje się też pierogi z kaszą gryczaną, suszone borowiki w śmietanie lub śliwki w occie.
Lubelszczyzna
Potrawy wigilijne z tego regionu najbardziej związane są z kuchnią żydowską. W świątecznym menu przyjął się karp w galarecie i karp wędzony. Na Lubelszczyźnie Wigilia nie może obejść się bez strucla, czyli podłużnego pieczywa drożdżowego nadziewanego makiem, serem z cynamonem lub marmoladą.
Kujawy
Podczas Wigilii na Kujawach serwowana jest zupa z suszonych śliwek lub inna zupa owocowa. Często podaje się regionalne kluski z makiem i kaszą jaglaną, nazywane jagłami. Obowiązkowo przyrządza się także groch z kapustą. Charakterystycznym wypiekiem dla tego regionu jest słodki piernik na karmelu.
Śląsk
W tym regionie Święta nie mogą odbyć się bez tradycyjnej moczki, czyli marmolady przygotowanej ze śliwek, bakalii, orzechów i ugotowanych suszonych owoców. Często serwuje się także żur przygotowany na grzybach lub zupę rybną. Na wigilijnym stole obowiązkowo pojawia się także kapusta z grzybami i śląskie pierniki.
Dolny Śląsk
W tym regionie na świątecznym stole rządzą pierogi m.in. ruskie lub z kapustą i grzybami. Obowiązkowo podaje się także kompot z suszonych owoców, a w wielu domach przygotowuje się kutię oraz kapustę kiszoną z grochem i grzybami. Typowe dla tego regionu są także słodkie miodowe pierniczki oraz świszcz, czyli kasza jęczmienna z suszonym owocami.
Warmia i Mazury
Na Wigilię przygotowuje się czerwony barszcz lub zupy owocowe. Najchętniej przyrządzane są oczywiście ryby z mazurskich jezior. W tym regionie serwuje się śledzie w oleju, kasze w różnych odsłonach oraz ziemniaki. Często podaje się też pierogi z kapustą i grzybami oraz makowca.
Podkarpackie
Na Rzeszowszczyźnie bez wątpienia rządzą potrawy na bazie różnego rodzaju kasz. Przygotowuje się tu oczywiście tradycyjną kapustę z grochem, ale przede wszystkim serwuje się lokalne dania, np. gołąbki z kaszą i ziemniakami, podkarpacki pieróg nadziewany kapustą i ziemniakami oraz zupę z kaszą pęczak, czyli postnicę.