Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Inne- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Areksis

Zadanych pytań: 1

07.12.2014 17:51

Witam planuje dodać mojemu soczkowi trochę trwałości. Mam bardzo dużo jabłek i planuje zrobić z nich sok. Taki z sokowirówki z masą witamin i chcę aby to wszystko zostało w nim przez dłuższy czas. Sok planuje przechowywać w butelkach. Istnieje w jakiś sposób przechowywania takiego soku bez pasteryzacji oraz BEZ dodatku cukru? Ile taki soczek może postać?

Odpowiedzi (20)

fotoviderek

Zadanych pytań: 119

07.12.2014 20:28

Bez pasteryzacji sok nie ma szans :)

Lucan

Zadanych pytań: 18

07.12.2014 20:41

a czemu bez pasteryzacji? bez niej nie będzie długo świeży

w mojej kuchni

Zadanych pytań: 319

08.12.2014 05:45

ja zamrażałam wyciśnięty sok z jabłek, po odmrożeniu jak świeży

VioletoweKucharzenie

Zadanych pytań: 19

08.12.2014 07:29

sądzę, że bez pasteryzacji nie wytrzyma długo

Habibi

Zadanych pytań: 690

08.12.2014 07:50

Miałam napisać, że jedynie zamrożenie utrzyma sok w stanie naturalnym i surowym na dłuższy czas, ale @"w mojej kuchni" mnie uprzedziła :) Próbowałam wielokrotnie i po rozmrożeniu wszystko z sokiem jest OK, jak świeżo wyciśnięty, a jedynie może zmienić kolor na brązowy (mówimy o jabłkowym soku), natomiast smak, konsystencja i aromat pozostają bez zmian :) Ja mrożę w woreczkach strunowych przeznaczonych do mrożenia, albo w szklanych pojemnikach (słoiki koniecznie z nowymi zakrętkami, albo butelki po innych sokach) ostatecznie w niewielkich (500ml) plastikowych butelkach po wodzie mineralnej, które muszą być dokręcone jak najmocniej. Trzeba oczywiście pamiętać podczas mrożenia, że zamarzająca ciecz zwiększa swoją objętość! Wobec tego nie wolno nalewać jej więcej, niż ok. 4/5 pojemności naczynia! Jeśli w pojemniku nie pozostanie przynajmniej 10% wolnego miejsca, to skończy się to rozerwaniem słoika/butelki/worka. Polecam tę metodę, jeśli chcesz przechować sok w stanie SUROWYM :) Ale z drugiej strony może warto przygotowywać go na bieżąco z dostępnych przez cały rok jabłek :)

Mama niejadka

Zadanych pytań: 16

08.12.2014 08:20

Nie widzę takiej możliwości by dało się sok przechować, najlepiej robić świeży i na bieżąco wypijać :)

Margo1

Zadanych pytań: 2141

08.12.2014 09:08

Lepiej jeśli masz sokowirówkę to moze codziennie zrób sobie świeży sok ,bo innej możliwości nie widzę .

mysza75

Zadanych pytań: 96

08.12.2014 14:46

bez pasteryzacji z butelkach nie da się. Ja robię swój w sokowniku ale na parę, bez cukru. gorący przelewam do słoików i zakręcam i odstawiam do góry dnem. Więcej go nie gotuje

IwonaDD

Zadanych pytań: 6

08.12.2014 17:52

bez pasteryzacji sfermentuje, także się nie da :) to już lepiej zakonserwować dobrze jabłka i robić na bierząco :)

pestka

Zadanych pytań: 424

11.12.2014 10:34

soki jabłkowe robię na bieżąco

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak