Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Czyki

Zadanych pytań: 72

10.10.2014 09:16

Witam. Zastanawiam się czy dynie można zamrozić? jeśli tak to w jakiej postaci surowej czy ugotowanej ? Pozdrawiam

Odpowiedzi (61)

Ania96

Zadanych pytań: 8

10.10.2014 13:36

zarówno surową i ugotowaną

gosia56

Zadanych pytań: 466

10.10.2014 15:03

mozna zamrozić surową pokrojoną w kostki albo najlepiej już zamrozić pure z dyni

Ali

Zadanych pytań: 0

10.10.2014 15:24

Surową dynię pokrojoną w kostkę często mrożę.

mirosława4

Zadanych pytań: 1784

10.10.2014 15:27

nigdy nie mroziłam dyni

borgia

Zadanych pytań: 89

10.10.2014 15:37

Jeśli mogę zasugerować... Przez jeden sezon mroziłam pokrojoną w kostkę surową dynię. Po rozmrożeniu czy też wrzucając zamrożoną (robiłam tak i tak) dynia się rozwalała i zamiast fajnych kosteczek miałam rozpaćkane fragmenty. W zupie nie przeszkadzały, w gulaszach owszem - ale dlatego tylko, że zależało mi na wyraźnej kostce. Teraz duszę i miksuję. Mrożę w woreczkach po 125 ml - to niewiele, ale czasami tylko tyle potrzebuję. I tak gotowe puree zajmuje znacznie mniej miejsca niż kostka. Świetnie nadaje się jednak do wykorzystania bezpośrednio do zup lub sosów, lub po rozmrożeniu do chleba (robię chleb z dyni), kluseczek, ciast itp. Bo w większości przypadków używam jej zmiksowaną wersję. Nie mogę niestety upiec w oliwie czy też wykorzystać jako farszu do pierogów, ale i tak rozmrożone kawałki do tego się nie nadadzą. Dla mnie wygodniejsze jest mrożenie puree.

IwonaDD

Zadanych pytań: 6

10.10.2014 16:05

można mrozić surową, ale żeby zaoszczędzić miejsca lepsze jest gotowe i poporcjowane puree

Mama niejadka

Zadanych pytań: 16

10.10.2014 16:30

Ja jeszcze nie mroziłam ale zastanawiam sie nad tym :) ale pewnie zamrożę po zmiksowaniu lub startą bo mniej miejsca zajmie :)

erym

Zadanych pytań: 24

10.10.2014 16:51

kroje w kostke i zamrazam w pudelku

Bernadeta1

Zadanych pytań: 466

10.10.2014 17:04

zawsze kroję w kostkę i zamrażam

as28

Zadanych pytań: 294

10.10.2014 17:58

surową ja mrożę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak