Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

dwa pokoje z kuchnią

Zadanych pytań: 393

03.07.2013 12:20

właśnie jestem w trakcie robienia zakwasu żytniego i pszennego na chleb, mam pytanie czy one mają tak śmierdzieć? żytni wykręca na drugą stronę jak się wącha, aż się zastanawiam czy na pewno chleb na tym można robić

Najlepsze odpowiedzi (3)

gacopierz23

Zadanych pytań: 1967

03.07.2013 16:12

ale chlebek z niego pycha :)

Habibi

Zadanych pytań: 690

03.07.2013 17:32

Z tym, że ma to być zapach typowo kwaśny (o różnej ostrości), a nie zapach czegoś zepsutego czy zgnitego... bo bywa i tak, że zakwas zwyczajnie się zepsuje, ale wtedy ma zupełnie inny zapach niż taki klasyczny żurkowy

ONY_za_kare

Zadanych pytań: 116

03.07.2013 16:19

moja siostra ma zakwas i nie śmierdzi AŻ TAK...

Odpowiedzi (9)

Konczi

Zadanych pytań: 632

03.07.2013 12:35

tak zakwasy mają specyficzny ZaPaSzEk :D

caralajna

Zadanych pytań: 435

03.07.2013 14:57

heh, no na początku trochę jedzie, potem mniej :)

Ewela

Zadanych pytań: 60

03.07.2013 16:46

Heheh, Ony_za_kare - dobry tekst :D

owca441

Zadanych pytań: 358

03.07.2013 17:00

najpierw trzeba pocierpieć aby późnij dobrze zjeść

dwa pokoje z kuchnią

Zadanych pytań: 393

03.07.2013 19:56

no właśnie, czy on ma pachnieć podobnie do żurku? to jest mój pierwszy zakwas dlatego nie mam porównania

SmacznaPyza

Zadanych pytań: 1620

03.07.2013 20:12

zapach powinien być lekko kwaśny, z owocową nutą, przynajmniej tak zawsze mam - pachnie trochę jak ocet jabłkowy

Łucja

Zadanych pytań: 28

03.07.2013 22:56

żytni ma typowy ostry zapach, dla kogoś kto nigdy nie miał z zakwasem do czynienia może się wydawać że coś jest nie tak :) ważne żeby nie ściemniał i nie pokazała się pleśń, wtedy zakwas od razu wyrzucić i zamieszać nowy, zawsze drewnianą łyżką. Zakwas pszenny ma dużo łagodniejszy zapach i jest jaśniejszy.

dwa pokoje z kuchnią

Zadanych pytań: 393

04.07.2013 06:46

dziękuję za 3 ostatnie pomocne odpowiedzi :)

dwa pokoje z kuchnią

Zadanych pytań: 393

04.07.2013 09:47

dziś ostatni dzień zakwasu, ma zapach lekko piwny (?? pierwsze skojarzenie). Już tak nie cuchnie więc chyba coś z tego będzie :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak