Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Renataj

Zadanych pytań: 1275

09.04.2016 22:44

Właśnie robię ciasto wiśniowe - biszkopt przełożony masą budyniową z wiśniami a na wierzchu wiśnie zalane galaretką. Co proponujecie dać na wierzch pod galaretkę tzn. czym posmarować biszkopt żeby galaretka nie wsiąkła w biszkopt /ciasto już przełożyłam masą, zapomniałam żeby trochę zostawić i zużyłam całą/. Czy mogę posmarować dżemem ? - jeśli tak to jakim bo wiśniowego nie mam:(

Najlepsze odpowiedzi (3)

Janina

Zadanych pytań: 159

10.04.2016 10:14

Niczym nei musisz smarować , daj galaretkę lekko ściętą i nie wsiąknie;))

mirosława4

Zadanych pytań: 1784

10.04.2016 19:48

niczym nie smaruję zalewam zawsze tężejącą galaretką i wstawiam od razu do lodówki nigdy biszkopt nie nasiąka

Klausia

Zadanych pytań: 251

11.04.2016 14:12

Bita śmietana, czerwony dżem, serek mascarpone.

Odpowiedzi (18)

gusia1000

Zadanych pytań: 1725

09.04.2016 23:36

Na biszkopt dasz tą masę budyniową z wiśniami, a na to wiśnie zalane galaretką. Wg. mnie nie trzeba już dodawać pod galaretkę, bo już jest krem. jak nie masz dżemu wiśniowego, to daj porzeczkowy.

jagoda5913

Zadanych pytań: 18

10.04.2016 00:04

jakiś wieloowocowy

Alex_M

Zadanych pytań: 119

10.04.2016 07:48

możesz posmarować obojętnie jakim czerwonym dżemem, przy takiej ilości wiśni nie będzie czuć ;) a możesz nie smarować wcale. jak zalejesz tężejącą już galaretką na schłodzone ciasto i szybko wstawisz do lodówki to zetnie się zanim wsiąknie ;)

w mojej kuchni

Zadanych pytań: 319

10.04.2016 09:14

daje prawie stężałą galaretka i do lodówki, nic nie wsiaka w ciasto, jak rzadsza to tak

Habibi

Zadanych pytań: 690

10.04.2016 09:25

Czasami na wierzch kładę cieniutką wersję kremu i na niego galaretkę, a innym razem tylko tężejącą galaretkę :)

Bernadeta1

Zadanych pytań: 466

10.04.2016 09:49

Ja daję tężejącą galaretkę i nigdy mi nie wsiąka.

Wafelek2601

Zadanych pytań: 692

10.04.2016 09:54

Możesz posmarować dowolnym dżemem albo wylać mocno tężejącą galaretkę i ona nie wsiąknie.

agnieszka214

Zadanych pytań: 1865

10.04.2016 09:58

Posmaruj odrobine masa lub dżemem truskawkowym

Krystyna32

Zadanych pytań: 1570

10.04.2016 10:17

może być jakiś inny dżem np. truskawkowy

RenataZ-et

Zadanych pytań: 14

10.04.2016 10:21

wylej tężejącą galaretkę i będzie ok ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak