Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Habibi

Zadanych pytań: 690

24.10.2013 15:53

Z jakich składników korzystacie gotując zupy orientalne np. tajską? Ja za każdym razem robię je nieco inaczej, ale stałym dodatkiem są owoce morza (dzisiaj akurat kalmary), liście Kaffir, trawa cytrynowa, imbir, pędy bambusa, grzybki mun, mleczko kokosowe i papryczka chili. Czasami dodaję czosnek i sok z cytryny/limonki, ale nie zawsze. Jakie smaki i dodatki preferujecie w swojej zupce?

Najlepsze odpowiedzi (3)

Krzysiek3

Zadanych pytań: 58

24.10.2013 22:17

krewety, krewety i jeszcze raz krewety :)

Silver Teaspoon

Zadanych pytań: 52

24.10.2013 17:20

jako dodatek do tajskiej zupy kokosowej najczęściej krewetki. Do pasty liście kolendry, dymkę, czosnek, papryczkę chili, galangal, sos rybny, liście limonki, trawę cytrynową i sok z limonki

Misada

Zadanych pytań: 18

24.10.2013 22:25

ja często z kurczakiem gotowanym

Odpowiedzi (13)

brioszka

Zadanych pytań: 26

24.10.2013 16:02

krewetki, kurczaka i czerwone curry :)

idealme

Zadanych pytań: 62

24.10.2013 16:17

ja bym dodała sos rybny i świeży szczypior.

agnieszka214

Zadanych pytań: 1865

24.10.2013 16:31

kurczak i carry

Margo1

Zadanych pytań: 2141

24.10.2013 17:05

Habibi za trudne pytania zadajesz :)

Iwka

Zadanych pytań: 174

24.10.2013 17:29

ja tajską zupę robię najczęściej z kurczakiem

Habibi

Zadanych pytań: 690

24.10.2013 18:01

@Margo1 - uśmiechnęłam się, czytając Twój komentarz :)) Czemu za trudne? Szukam jakiejś inspiracji smakowej - dzisiaj gotowałam zupę tajską na kalmarach, dodawałam automatycznie te składniki, co zwykle... ale nagle naszła mnie refleksja - zastanowiłam się co inni dodają do takich zup, bo może coś tracę tkwiąc przy swoich dodatkach ... haha ;)

Habibi

Zadanych pytań: 690

24.10.2013 18:05

@Silver Teaspoon - u mnie w okolicy nigdy i nigdzie nie natknęłam się na świeży galangal, dlatego dodaję klasycznie znany imbir ;) Za świeżą kolendrą nie przepadam, dodaję czasami suszoną, która ma łagodniejszy smak, ale najczęściej z niej rezygnuję. Raczej sosu rybnego/ostrygowego nie używam, ale robię dość esencjonalny wywar z owoców morza, co przy okazji powoduje, że po długim gotowaniu miękną :) ALe najważniejszy charakter i smak zachowuję w mojej zupie, to najważniejsze :)

borgia

Zadanych pytań: 89

24.10.2013 20:55

Habibi polecam zamiast mun shiitake. Mam resztkę suszonych (przywiezione z podróży), ale widziałam kiedyś w Tesco świeże. Niestety raz, bo gdy bardzo potrzebowałam świeżych, to już ich nie było. W każdym razie świeże shiitake pewnie będą dużo lepsze niż suszone. Lubię z kurczakiem, ale fantastyczna jest z pierożkami won-ton. Nie takie trudne do zrobienia. Rewelacyjne z mieloną wieprzowiną z bambusem, który śmiesznie w nich chrupie. Fajna jest też (dla mnie) kapusta pekińska cienko pokrojona i zalana tylko gorącym bulionem. Do tych won-tonów. Też lubię chili i świeży imbir.

Simeo

Zadanych pytań: 191

24.10.2013 21:29

u mnie oprócz tradycyjnych składników zielonej pasty curry jest bazylia i kurczak zazwyczaj

Klisza

Zadanych pytań: 50

24.10.2013 21:38

również lubię najbardziej z owocami morza

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak