Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Konczi

Zadanych pytań: 632

14.08.2013 20:04

Za Wasza poradą mam zamiar wykonać lukier plastyczny z pianek Marshmallow aby udekorować tort - proszę o wszelkie wskazówki i porady dotyczące przygotowania owego lukru, gdyż będzie to mój debiut w tej kwestii :)

Najlepsze odpowiedzi (3)

Konczi

Zadanych pytań: 632

14.08.2013 21:20

mam jeszcze pytanko, czy na taką masę cukrowa na wierzchu można nakładać kremy czy już tylko ozdoby z masy cukrowej ?

Katarina

Zadanych pytań: 21

14.08.2013 20:31

Jeszcze mi się przypomniało że ja swoją pierwsza masę wałkowałam na stolnicy podsypaną mąką później dopiero podpytałam kilku osób i wypróbowałam "podlanie" oliwą o wiele lepiej się wałkuje. - przepraszam, że tak na raty piszę ale co chwile mi się coś przypomina

Katarina

Zadanych pytań: 21

14.08.2013 20:48

dwa małe opakowania około 260 gram pianek 4 łyżki wody i około 1/2 kg cukru pudru - cukru trzeba dawać do tej pory aż masa nie będzie chciała zabierać więcej przy ugniataniu - korzystam z tego przepisu i zawsze mi wychodzi

Odpowiedzi (8)

Katarina

Zadanych pytań: 21

14.08.2013 20:26

Ważne jest aby pianki dobrze rozpuścić - tak aby się nie przypaliły - najlepiej w kąpieli wodnej (do pianek trzeba dodać odrobinę wody w zależności od ilości).

Katarina

Zadanych pytań: 21

14.08.2013 20:28

Cukier puder też musisz dodawać stopniowo nie cały na raz

Konczi

Zadanych pytań: 632

14.08.2013 20:39

Czyli, w kąpieli z dodatkiem wody roztapiam pianki, następnie dodaję cukier puder i mieszam, wałkuję na stolnicy natłuszczonej tak ? :) a jakie proporcje masz sprawdzone ?

mirosława4

Zadanych pytań: 1784

14.08.2013 20:45

proporcje to na pewno na wyczucie tak aby masa była plastyczna :)

Konczi

Zadanych pytań: 632

14.08.2013 20:49

@Katarina M, Mirosławo - bardzo dziękuję

Kulinarna Ja

Zadanych pytań: 15

14.08.2013 21:24

świetny temat, chętnie wypróbuję :)

mirosława4

Zadanych pytań: 1784

14.08.2013 22:56

dałabym tylko ozdoby mym zdaniem kremem zepsujesz cały efekt tortu :)

Patriszja

Zadanych pytań: 5

07.02.2014 12:48

Ciężka sprawa.. ja kiedyś próbowałam i po ciężkim okropnym wysiłku mi się udało... z pomocą suszarki do włosów... gdyż ciasto mi zaczęło sie kruszyć bo wyschło za bardzo....

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak