Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Inne- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

pycholka

Zadanych pytań: 78

18.09.2013 13:39

Zagotowałam słoiki z domowym przecierem, były zalane na lekko ponad 2/3 wysokości, trochę przecieru 'wykipiało' ale w niektórych słoikach widzę powietrze. Dotrwają do zimy? Mam jeszcze kilka do zagotowania ale nie wiem czy wszystko orbię ok, może lepiej zalać całe?

Najlepsze odpowiedzi (3)

SmakolykiJoanny

Zadanych pytań: 115

18.09.2013 14:54

Kochana słoiki zalewa się do 3/4 słoika i gotuje z 10 minut od chwili zagotowania. Mi nigdy się nie trafił by któryś wykipiał albo miał powietrze może po prostu źle dokręciłaś.

gosia56

Zadanych pytań: 466

18.09.2013 13:42

nigdy nie zalewam całych i nigdy mi tez nie wykipiały słoiki moze zle podokręcałaś

Bernadeta1

Zadanych pytań: 466

18.09.2013 14:02

Ja też zawsze zalewam tylko do 3/4 wysokości. Może za wysoko wypełniłaś słoiczek przecierem

Odpowiedzi (14)

Beatris

Zadanych pytań: 43

18.09.2013 13:52

Ja również nie zalewam całych słoików wodą. Jeżeli z nich wyleciało trochę zawartości, to wydaje mi się, że w takiej postaci mogą nie dotrwać do zimy. Odkręciłabym je, wytarła do sucha, mocno zakręciła umytymi, suchymi zakrętkami i jeszcze raz pasteryzowałabym. Może nalewasz do słoików za dużo przecieru? Nie nalewaj do samej góry, tylko zostaw ok. 2 cm wolnego miejsca u góry.

Renata9

Zadanych pytań: 329

18.09.2013 13:56

nigdy nie zalewam całych słoików tylko do 3/4 wysokości

pestka

Zadanych pytań: 424

18.09.2013 13:59

nigdy nie zalewam całych słoików, a ich zawartość też mi nie wyciekła przy pasteryzowaniu

beatkaa153

Zadanych pytań: 21

18.09.2013 14:00

zastanawiam się o jakie zalanie Ci chodzi czy zalanie wodą do pasteryzacji czy nalanie przecieru do słoika i zastanawiam się dlaczego Ci przecier wykipiał to jakby z przecierem coś nie tak ja pasteryzuje zalewając wodą do3/4 wysokości słoika do takiej też wysokości słoika wlewam przecier ,zakręcam i nic się ze środka nie wydostaje

pycholka

Zadanych pytań: 78

18.09.2013 14:07

Hmm, czyli odrobinę przecieru za dużo nalałam, dzięki za odpowiedzi ;)

mirosława4

Zadanych pytań: 1784

18.09.2013 14:22

nigdy nie zalewam całych słoików wodą może miałaś za dużo przecieru w środku słoika bo przecież robi się próżnia a jak nie ma gdzie wyjść to niestety na zewnątrz dobrze że słoik nie pękł:)

Janina

Zadanych pytań: 159

18.09.2013 14:26

Przecieru nie trzeba było nalewać tak kopiato ,żeby aż kipiało, natomiast sloiki zalane woda do wysokości 3/4 mogą być, a ja zalewam prawie pod zakrętke;)

Janina

Zadanych pytań: 159

18.09.2013 14:28

Jeżeli masz nie zassane zakrętki to nic z tego nie będzie, przecier sie nie utrzyma nawet parę dni, bo skiśnie.;)

gusia1000

Zadanych pytań: 1725

18.09.2013 14:46

Nie nalewaj przecieru tyle do słoika, a przy gotowaniu ich będzie wszystko w porządku. Daj teraz nowe zakrętki, lub te, które masz, a są dobre dobrze zakręć.

Margo1

Zadanych pytań: 2141

18.09.2013 15:15

Też tak wlewam i nigdy mi nie wykipiały , ale ja bym wyjęła zakręciła szczelnie i wytarła do sucha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak