Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Inne- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Granita

Zadanych pytań: 249

21.05.2013 08:54

Zastanawiałam się ostatnio,czy można samemu "wyprodukować" paprykę w proszku...Ktoś próbował i może polecić przepis?

Najlepsze odpowiedzi (3)

IZABELA29

Zadanych pytań: 666

21.05.2013 09:42

tylko ile suszyć i czy stopniowo czy tak od razu musi być na 100 % wysuszona by potem się nie popsuła.

ben-ka

Zadanych pytań: 459

21.05.2013 09:52

Mam ususzoną małą paprychkę chili i jest tak twarda,że można ją trzeć na tarce z tym,że celowo tego nie robiłam ,leżała sobie,leżała aż uschła .Myslę,że dałoby sie zrobić proszek i ze zwykłej.

Pyszota

Zadanych pytań: 85

21.05.2013 09:15

może ususzyć i zmielić...

Odpowiedzi (9)

aisza1

Zadanych pytań: 125

21.05.2013 09:21

nigdy nie próbowałam robić sama papryki w proszku, ale myślę że tak jak Pyszota napisała ususzyć i zmielić

Grażyna13

Zadanych pytań: 849

21.05.2013 09:27

Ja czytałam, że można suzsoną utłuc w moździerzu

pestka

Zadanych pytań: 424

21.05.2013 10:29

nigdy nie próbowałam zrobić ją sama - ale próba jej zrobienia mogłaby być ciekawa

Klausia

Zadanych pytań: 251

21.05.2013 11:59

Ja robiłam kiedyś z chilli, po prostu ją suszyłam przez kilka tygodni, a później ścierałam na tarce kiedy była mi potrzebna :)

jeta72

Zadanych pytań: 911

21.05.2013 12:37

nigdy nie próbowałam

mirosława4

Zadanych pytań: 1784

21.05.2013 17:53

kiedyś miałam suszoną papryczkę chili przywiezioną z Turcji włożyłam do młynka do mielenia kawy i zmieliłam proszek wyszedł nie ziemski to co jest mielone w paczce jest bez porównania do tego co wyjdzie po zmieleniu :)

borgia

Zadanych pytań: 89

21.05.2013 18:25

No cóż... Suszę chili regularnie i nigdy nie próbowałam zetrzeć jej na tarce. Robi się cienka jak papier, więc tylko i wyłącznie rozdrabniam szybko w moździerzu. Młynek tak... jest super. To a propos chili. Paprykę kupowałam pokrojoną w kostkę i wysuszoną, ale mimo tego była ona zbyt miękka aby ją można było zmielić. Iza ma rację. Trzeba by było wysuszyć ją na wiór aby potem mielić. Czy to się da, czy też stosowany jest do tego specjalny proces technologiczny - nie wiem. Jedno wiem. Mąż mi przywiózł paprykę mieloną z Węgrzech. Różnica jest taka jak to opisuje Mirosława. To jest papryka. Pachnąca i niezwykle paprykowa. Słodka słodyczą papryki i prawdziwie czerwona jej kolorem .

arbuzowo

Zadanych pytań: 11

21.05.2013 18:49

My z kolei kroiliśmy papryczki na mniejsze kawałeczki i smażyliśmy na patelni z dodatkiem odrobiny oliwy... trzeba jednak trochę uważać - zapach nad patelnią jest powalający :-)

Kasia36

Zadanych pytań: 463

21.05.2013 19:52

nie próbowałam, ale pewnie trzeba ją suszyć aż zostanie z niej garstka proszku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak