Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

SmakolykiJoanny

Zadanych pytań: 115

28.08.2013 18:43

Zawsze mam dylemat jeśli zblenderuje 1 kg moreli to ile mam dodać żelatyny w jakiej ilości wody żeby zastygło .

Najlepsze odpowiedzi (3)

Habibi

Zadanych pytań: 690

29.08.2013 16:53

Ja zawsze po zmiksowaniu owoców biorę pod uwagę ich objętość, a żelatyny stosuję tyle, ile zastosowałabym do takiej samej ilości płynu. Biorąc pod uwagę, że owoce zawierają mnóstwo błonnika, nie sądzę, aby wymagały większej ilości żelatyny ... nigdy nie zdarzyło mi się, aby mi tak przygotowany mus owocowy nie zastygł! czasami dla pewności dodaję dodatkową łyżeczkę żelatyny ;) ale nigdy nie rozpuszczam żelatyny podobnie, jak galaretki, w gorącej wodzie! zawsze zalewam ją chłodną wodą/mlekiem (+/- pół szkl.), mieszam i odstawiam do spęcznienia - potem rozpuszczam w mikrofalówce i gęstą mieszam z przygotowaną masą. Tym sposobem nie dodaję zbyt wiele wody :)

Beatris

Zadanych pytań: 43

28.08.2013 19:54

Ja takie proporcje jak podałam stosuję także do musów owocowych (robiłam z truskawek i nektarynek). Zawsze dobrze stężało, a przy tym musy nie były nazbyt sztywne.

Beatris

Zadanych pytań: 43

28.08.2013 18:46

Ja zawsze na ok. pół kilograma masy używam 1 łyżkę żelatyny i namaczam ją w ok. 1/4 szklanki wody. W Twoim przypadku użyłabym podwójnej ilości, czyli 2 łyżki żelatyny namoczonej w ok. pół szklanki wody.

Odpowiedzi (11)

artur7

Zadanych pytań: 1324

28.08.2013 18:49

2,5lyzki na 1 kg owocw

SmakolykiJoanny

Zadanych pytań: 115

28.08.2013 19:18

Wiecie co to naprawdę dobra Wiadomość .

misia53

Zadanych pytań: 339

28.08.2013 19:25

Joasiu ,na opakowaniu żelatyny jest napisane na ile plynu czy masy wystarcza . Ja bym tak dała jak artur

IlonaAlbertos

Zadanych pytań: 192

28.08.2013 19:27

Ja daję 1,5- 2 łyżki na kg.

agnieszka214

Zadanych pytań: 1865

28.08.2013 19:29

na opakowaniu żelatyny jest napisane na ile żelatyny na ilośc płynu ale aby było pewne że stęzeje dodaje jeszcze pół łyżeczki wiecej

SmakolykiJoanny

Zadanych pytań: 115

28.08.2013 19:44

Kochani ale ponoć owoce potrzebują więcej żelatyny żeby tężec niż woda

SmakolykiJoanny

Zadanych pytań: 115

28.08.2013 19:57

Beatris skorzystam z twojej rady :)

Janina

Zadanych pytań: 159

28.08.2013 20:36

Tak, jak na oopakowaniu pisze, ja zawsze daję trochę więcej.

Róża1

Zadanych pytań: 7

28.08.2013 23:23

daję tak jak Janina , zawsze trochę więcej:-)

mamusia1

Zadanych pytań: 1016

29.08.2013 07:29

ja też dodstosowuję się do opakowania

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak