Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Kamil

Zadanych pytań: 13

06.08.2013 08:12

Zna ktoś dobry przepis na harrise?

Najlepsze odpowiedzi (3)

Habibi

Zadanych pytań: 690

06.08.2013 08:30

trudno powiedzieć, czy akurat mój jest dobry ;) świeże papryczki chili mielę maszynką do mięsa lub siekam malakserem, solę, pozostawiam na kilka godzin - dodaję oleju i pasty pomidorowej, stawiam na mały gaz - duszę, często mieszając, aby odparować jak najwięcej wody - na koniec do częsci dodaję sporo czosnku, a do reszty mielonej kolendry i czasami mielonego kuminu/kminu rzymskiego

Habibi

Zadanych pytań: 690

06.08.2013 08:32

acha, zapomniałam dodać najważniejszego, że mielę chili ze słodką papryką w ilościach subiektywnie dobieranych ;) lubię ostre przyprawy, ale samego chili nie dałabym rady zjeść ;)

Habibi

Zadanych pytań: 690

06.08.2013 10:25

Moja tak wygląda: http://www.doradcasmaku.pl/przepis/290532/harissa-arabska-pasta-paprykowa-z-chili.html

Odpowiedzi (9)

Konczi

Zadanych pytań: 632

06.08.2013 08:40

ja niestety nie znam, zawsze kupuję w słoiczku

Wojt@s

Zadanych pytań: 444

06.08.2013 08:42

a co to harrise ?

IZABELA29

Zadanych pytań: 666

06.08.2013 09:03

też się z tym nie spotkałam

borgia

Zadanych pytań: 89

06.08.2013 09:14

Kamilu pozwoliłam sobie przesłać Ci przepis, z którego kilka osób korzysta ;) - w wiadomości prywatnej. Śmiało możesz zrobić, bo warto. Nie jest to nic skomplikowanego.

lee-aa

Zadanych pytań: 28

06.08.2013 09:32

Harissa to marokańska pasta chilli używana albo do doprawiania sosów, albo jako dip. Ja robię tak - po 5 łyżeczek kuminu, kopru włoskiego i kolendry najpierw podpiekam na suchej patelni, potem wrzucam do blendera, dodaję 2 główki czosnku (średnie), małą cebulę, 7 papryczek chilli i 1 paprykę czerwoną, dolewam mniej więcej pół szklanki oliwy z oliwek. Miksuję na pastę, przekłądam do rondla i redukuję przez około 15 minut. Dosalam. Przekładam gorące do słoiczków, zakręcam - w ten sposób mam na jakiś czas z głowy :)

malina

Zadanych pytań: 4

06.08.2013 09:39

nie mam własnego dobrego przepisu - i dziś skorzystam z powyższych podpowiedzi

Seba

Zadanych pytań: 1313

06.08.2013 09:44

Nie znam takiego przepisu.

Habibi

Zadanych pytań: 690

06.08.2013 09:51

@lee-aa - pasta jest pochodzenia arabskiego, a podobno do Maroka dotarła najpóźniej - wcześniej była w Tunezji, Libii i Algierii - Maroko najdalej, więc pewnie dlatego najpóźniej ;) Ale faktem jest, że cała arabska kuchnia ją ubóstwia :)) jednak zauważyłam, że w różnych krajach smakuje ona inaczej i ma różne przyprawy - jak to u nas z bigosem czy ketchupem ;) ja zawsze robię ze świeżych składników,ale chyba czas spróbować z suszonymi papryczkami, bo mam w domu cały słoik ususzonych 2 lata temu z własnych krzaczków - i do tej pory nie miałam na nie pomysłu poza dodawaniem do duszenia potraw na bieżąco ;) a na moim parapecie znów stoją dwie doniczki z odmianami chili ;)

Róża1

Zadanych pytań: 7

06.08.2013 12:48

nie znałam tego , ale chętnie korzystam z przepisu Habibi i lee-aa :-). Dziękuję bardzo za obszerne wytłumaczenie i przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak