Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Mniam

Zadanych pytań: 87

04.10.2013 18:59

Zrobiłam zakwas i wstawiłam do lodówki, ale na wierzchu pojawiła się warstwa wody. To znaczy, że coś źle zrobiłam? Jest do wyrzucenia?

Najlepsze odpowiedzi (3)

Alex_M

Zadanych pytań: 119

04.10.2013 22:34

@Misia, i znowu się z Tobą zgadzam ;)

caralajna

Zadanych pytań: 435

05.10.2013 08:08

nic źle nie zrobiłaś, zakwas się rozwarstwił, wystarczy zamieszać. ja nawet jak przechowuję zakwas w lodówce (sfermentowany) dodaję ciut mąki, mam wrażenie że nadal fermentuje sobie tylko bardzo bardzo powoli

Janina

Zadanych pytań: 159

05.10.2013 10:19

To jest wszystko w porządku, po prostu się podstał i jest na wierzchu woda. Nic nie trzeba wyrzucać;)

Odpowiedzi (17)

Aga123

Zadanych pytań: 40

04.10.2013 19:06

Zakwas nie daje się do lodówki, tylko trzyma się w cieple. No chyba, że już gotowy zakwas, to można trzymać w lodówce, jednak nie dłużej niż 7 dni.

berys18

Zadanych pytań: 1434

04.10.2013 19:08

zakwas powinien stać w cieple, nie w lodówce

Pani Domu

Zadanych pytań: 251

04.10.2013 19:10

Najważniejsze jest trzymanie go w cieple oraz dokładne mieszanie (najlepiej drewnianą łyżką lub patyczkiem)

Bernadeta1

Zadanych pytań: 466

04.10.2013 19:19

Zakwas powinien stać w ciepłym, dopiero gotowy można trzymać w lodówce

gosia56

Zadanych pytań: 466

04.10.2013 19:20

myslę ze dałas za duzo wody moze odlej wodę albo dodaj trochę mąki

Mniam

Zadanych pytań: 87

04.10.2013 19:24

Zakwas był już gotowy, to dałam go do lodówki.

Czarnula87

Zadanych pytań: 83

04.10.2013 19:25

postaw go szybko w ciepłym nieprzewiewnym miejscu i poczekaj może jeszcze uratujesz :)

misia53

Zadanych pytań: 339

04.10.2013 19:27

Robiąc zakwas zawsze mąka osiada na dno a góra staje się bardziej przejrzysta ale tak jak pisały porzedniczki trzeba słoik postawić w ciepłym miejscu aby powstała fermentacja . Dopiero po kilku dniach , po tygodniu można wstawić do lodówki . Musisz spróbować czy już ma dobry, kwasny smaczek czy jeszcze nie...

Smaczna_B

Zadanych pytań: 81

04.10.2013 19:40

Dobrze zrobiłaś ,że wstawiłaś do lodówki .Oczywiście po sfermentowaniu . Też trzymam .Najłatwiejszym sposobem przechowywania zakwasu jest po prostu trzymanie go w lodówce i aktywowanie w miarę potrzeby. Taki zakwas wciąż wymaga odświeżania, ale tylko co 1 – 2 tygodni, ponieważ rozwój drożdży jest znacznie spowolniony.Wyjmij zakwas z lodówki i odstaw na godzinę do ogrzania w temperaturze pokojowej. Jeśli brzydko wyglądająca skórka utworzyła się na wierzchu, zakładając, że nie zawiera oznak pleśni lub obecności szkodliwych bakterii, po prostu ją usuń. Niektóre płynne zakwasy mogą się rozwarstwiać: mąka osiada na dnie, a płyn przedostaje się na górę. Możesz wymieszać te dwie warstwy lub odlać płyn, w zależności od tego, jaką konsystencję zakwasu chcesz uzyskać.Dodajemy 2-3 łyżki świeżej mąki i tyle samo wody. Odczekujemy, aż zacznie pracować (1-2 godz) i z powrotem umieszczamy w lodówce. To wszystko.

smakoszek

Zadanych pytań: 484

04.10.2013 19:45

może teraz wystarczy przemieszać,postawić w cieple i dokarmić go:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak