Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Ciasto kruche z wytrawnym farszem

Ciasto kruche jako podstawa pod wytrawny farsz mięsny , warzywny czy też rybny.

Z ciasta kruchego możemy przygotować nie tylko pyszne słodkie tarty czy ciasteczka ale także podać je jako danie obiadowe lub kolację wypełniając wytrawnymi dodatkami.
Jeśli postawimy na delikatny i łagodny farsz warto pamiętać żeby do ciasta oprócz samego cukru dodać swoje ulubione przyprawy.
Może być to tylko sól lub ulubione zioła , chili , pieprz , mieszanki przypraw.
Ciasto możemy wypełnić mięsem , warzywami lub rybą czy owocami morza.
Zapiec pod sosem jajecznym , serowym lub beszamelowym.
Otrzymamy pyszny obiad który świetnie skomponuje się z sałatką ze świeżych warzyw lub z ulubionym sosem w zależności od tego jakim farszem wypełniliśmy ciasto.
Na ciepło z mięsem i warzywami idealnie wpasuje się sos pieczarkowy zaś do owoców morza cytrynowy.


Na kolację lub przekąskę z ciasta kruchego możemy przygotować małe chrupiące pizze które będą świetnie smakowały nawet na zimno.


Polecam przygotować pyszny posiłek w tygodniu lub w niedzielę i zaskoczyć domowników nie codziennym daniem z ciastem kruchym na słono.


Warzywne ciasto na kruchym spodzie
Składniki:
Blaszka 27,5 X 17cm.
Ciasto kruche:
250g. mąki pszennej
100g. masła 82%
2 łyżki śmietany 18%
1 jajko
1/2 szklanki cukru
Farsz:
0,5 kg kolorowej fasolki szparagowej
0,5kg. małych pieczarek
1 biała cebula
1 papryka chili
1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
sól , pieprz
2 łyżki masła
Sos:
3 jajka
250ml śmietany 18%
400g. rozdrobnionego szpinaku ( mrożonego lub świeżego)
200g. tartego sera żółtego
1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
1 łyżka pieprzu cytrynowego
1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo:
12 pomidorków koktajlowych
masło do wysmarowania blaszki
Przygotowanie:
1.Ciasto kruche:na stolnice wysypać mąkę pszenną , dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło. Siekać masło z mąką do powstania małych , sypkich grudek.
2.Wbić jajko oraz dodać mąkę i cukier. Wyrobić ciasto dłońmi ( na początku będzie się bardzo kleiło). Owinąć w folię spożywczą , odstawić do lodówki na 40 min.
3.Farsz:Z fasolki szparagowej odciąć końce , umyć , ugotować na pół miękko w osolonej wodzie, odcedzić , osuszyć.
4.Pieczarki obrać ,umyć ,każdą przekroić na pół. Cebulę pokroić w piórka , paprykę chili posiekać drobno. Na patelni rozgrzać masło , przesmażyć cebulę , dodać pieczarki oraz paprykę chili. Dusić razem do odparowania płynów , dodać natkę pietruszki oraz sól i pieprz , wymieszać.
5.Sos:Jajka roztrzepać ze śmietaną i przyprawami. Dodać szpinak oraz ser żółty , dokładnie wymieszać.
6.Ciasto odwinąć z foli , stolnicę oprószyć mąką pszenną , rozwałkować cieni placek. Blaszkę do pieczenia wysmarować masłem , ułożyć ciasto przylepiając je do ścianek blaszki. Nakłuć spód widelcem.
7.Na ciasto wyłożyć usmażone pieczarki.
8.Na pieczarki ułożyć podłużnie fasolkę szparagową.
9. Na warzywa wylać sos uważając by nie wypłynął poza ścianki ciasta , rozprowadzić go równo po całości. Na wierzchu ułożyć umyte i osuszone pomidorki koktajlowe.
10.Piec ciasto 45-5o min w piekarniku nagrzanym do 18st. Podawać na ciepło samo lub z ulubionym wytrawnym sosem. Pasować do ciasta będzie także lekka sałatka ze świeżych warzyw.

Ciasto kruche z wytrawnym farszem


Tarta jajeczna z chrzanem i wędzonym łososiem
Składniki:
Ciasto kruche:
250g. mąki pszennej
100g. masła 82%
2 łyżki śmietany 18%
1 żółtko
1 łyżeczka soli
Masa jajeczno-chrzanowa:
6 jajek
250 ml. śmietany 18%
4 łyżki chrzanu śmietankowego
1 łyżka suszonych pomidorów w płatkach
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki soli
1 papryczka chili
1/2 pęczka szczypiorku
200 g wędzonego łososia
Przygotowanie:
1.Ciasto kruche:na stolnice wysypać mąkę pszenną , dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło. Siekać masło z mąką do powstania małych , sypkich grudek.
2.Wbić żółto oraz dodać śmietanę i sól. Wyrobić ciasto dłońmi ( na początku będzie się bardzo kleiło).
3.Owinąć w folię spożywczą , odstawić do lodówki na 40 min.
4.Masa serowo-chrzanowa:Jajka połączyć ze śmietaną , chrzanem oraz suszonymi pomidorami , solą i pieprzem.
5.Szczypiorek oraz paprykę chili posiekać drobno , dodać do masy jajecznej , wymieszać.
6.Schłodzone ciasto kruche rozwałkować cienko.
7.Formę na tartę wysmarować masłem , przełożyć ciasto , nakłuć widelcem.
8.Ciasto przykryć folią aluminiową , obciążyć np fasolą lub grochem. Podpiec 15 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
9.Na ciasto wylać masę jajeczną. Łososia porwać na mniejsze kawałki ,kłaść na masie.
10.Piec 35-40 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.

 Ciasto kruche z wytrawnym farszem


Pizzerki na kruchym spodzie
Składniki:
1 opakowanie ciasta kruchego
6 plasterków mortadeli z papryka
18 plasterków małego pikantnego salami
4 plastry serka topionego mazdamer
1 duży mięsisty pomidor
sól , pieprz
Przygotowanie:
1.Ciasto kruche przekroić dwa razy poziomo i pionowo-powstanie dziewięć kwadracików. W każdym kwadracie pozawijać rogi i ścianki do środka. 2.Plastry sera pokroić w kawałeczki , pomidora w dość grube plastry. Na dziewięć kawałków położyć po trzy plasterki salami na resztę po dwa plastry mortadeli , przykryć kawałkami sera oraz plastrem pomidora-posolić i popieprzyć .
3.Piec ok 15 / 20 min w 180 st.

Ciasto kruche z wytrawnym farszem

SzczyptaChili 08.11.2016 15:32
Anetka pizza na kruchym jest pyszna :) Elu , Aniu koniecznie polecam spróbować pokombinować z ulubionymi , wytrawnymi dodatkami . Wychodzi pyszny i podzielny obiad lub kolacja :)
anka1988 07.11.2016 19:55
Elu to samo pytanie sobie zadałam :)
bietka 07.11.2016 10:56
po przeczytaniu tego wpisu zastanawiam się dlaczego ja do tej pory robiłam ciasta kruche tylko na słodko ? chyba najwyższa pora to zmienić :)
MałaMi89 06.11.2016 23:22
Super dania! Ja też lubię kruche, ale na wytrawnie to u mnie najczęściej jako... pizza z patelni na kolację ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak