Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Co przygotować z gotowanych ziemniaków?

Ze zwykłych ugotowanych ziemniaków możemy wyczarować kolejne pyszne danie. Aby nic się w kuchni nie zmarnowało, wystarczy puścić wodze fantazji, przejrzeć lodówkę i kuchenne szafki.

Ze zwykłych ugotowanych ziemniaków możemy wyczarować kolejne pyszne danie. Aby nic się w kuchni nie zmarnowało, wystarczy puścić wodze fantazji, przejrzeć lodówkę i kuchenne szafki.

Często zostają nam ugotowane ziemniaki po obiedzie. Większość z nas robi wtedy kopytka lub kluski śląskie, ale czasem mamy ochotę na coś nowego, innego. Gotowane ziemniaki możemy wykorzystać do przygotowania kolejnego obiadu lub kolacji. Usmażyć placki, kotlety lub chrupiące kuleczki ziemniaczane z rozpływającym się w ustach wnętrzem. Przygotować oryginalne knedle na słodko lub słono i podać np. z topionym masłem.

Zapraszam po propozycje wykorzystania gotowanych ziemniaków:


Placki z gotowanych ziemniaków
Składniki:
1 kg ugotowanych ziemniaków
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 jajko
1 łyżeczka soli i pieprzu
Przygotowanie:
1. Ziemniaki dokładnie ugniatamy lub przepuszczamy przez praskę, dodajemy mąkę, jajko i przyprawy.
2. Wyrabiamy ciasto jak na kopytka. Formujemy dość grube placuszki (moje kształtem przypominają mielone). 
3. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

Co przygotować z gotowanych ziemniaków?

Paluszki ziemniaczane z koperkiem i natką pietruszki
Składniki:
0, 5 kg ugotowanych ziemniaków
1 łyżka masła 82%
2 łyżki śmietany 18%
1/2 pęczka posiekanego kopru
1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
1/2 łyżeczki pieprzu
3/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej.
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
1. Ziemniaki ugniatamy z masłem oraz śmietaną. Dodajemy, koperek, natkę, pieprz oraz mąki. Wyrabiamy gładkie, odchodzące od dłoni, ciasto.
2. Formujemy zgrabne paluszki. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, smażymy paluszki na rumiano z obu stron. Podajemy same, z sałatką lub sosem.

Co przygotować z gotowanych ziemniaków?

Maślane kuleczki ziemniaczane
Składniki:
1 kg ziemniaków
2 łyżki masła śmietankowego
1 jajko
2 szklanki bułki tartej
1 szklanka mąki pszennej
sól, pieprz
olej do smażenia (jak na frytki)
Przygotowanie:
1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, osuszamy nad palnikiem, ugniatamy - dodajemy masło i pieprz, ponownie ugniatamy.
2. Do masy ziemniaczanej dodajemy bułkę tartą i mąkę wyrabiamy rękoma jednolitą masę.
3. Olej wlewamy do garnka rozgrzewamy.
4. Z masy ziemniaczanej formujemy zgrabne kuleczki, smażymy do wypłynięcia na powierzchnię i zarumienienia.
5. Osuszamy z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.

Co przygotować z gotowanych ziemniaków?

Knedle ziemniaczane z brokułem
Składniki:
(na ok. 15 knedli)
1,5 kg ugotowanych ziemniaków z dodatkiem soli
1 jajko
1,5 szklanki mąki pszennej + do oprószenia stolnicy
1 łyżka pieprzu
1 mały brokuł
sól
Na okrasę:
( ilość wg potrzeby)
Kiełbasa/boczek
cebula
smalec do smażenia
Przygotowanie:
1. Ugotowane ziemniaki przecisnąć dwukrotnie przez praskę, dodać jajko, mąkę oraz pieprz. Wyrobić rękoma gładką masę.
2. Brokuła umyć, podzielić na różyczki, ugotować do miękkości z dodatkiem soli (ok. 7 min od zagotowania się wody), odcedzić dokładnie z wody.
3. Stolnice oprószyć mąką. Z masy ziemniaczanej odrywać po kawałku ciasta, formować grube wałki, każdego podzielić na 4-5 części. Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć na dłoni, położyć różyczkę brokuła, zlepić kluskę, a następnie uformować dłońmi kulkę.
4. W garnku zagotować osolony wrzątek, gotować knedle 5 min po wypłynięciu na wierzch. Wyjmować łyżką cedzakową.
5. Okrasa: kiełbasę/boczek i cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać smalec, smażyć składniki na rumiano.
6. Gorące knedle podawać polane okrasą (w wersji bezmięsnej knedle możemy polać kwaśną śmietaną lub sosem śmietanowym).

Co przygotować z gotowanych ziemniaków?

SzczyptaChili 10.11.2016 21:08
Anetka my też ziemniaczani :) Polecam serdecznie :)
MałaMi89 09.11.2016 23:25
I znowu moje pyrcie :D wszystkie propozycje chętnie wypróbuję!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak