Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Czekoladowe słodkości w parę chwil

Domowe czekoladowe ciasta , ciasteczka czy muffinki -lubią je mali i duzi

 

Czekoladę lubi chyba każdy z nas , jest nie tylko świetnym deserem sama w sobie lecz i idealnym dodatkiem do przeróżnych ciast , babeczek czy ciasteczek.
Możemy wykorzystać ją na wiele sposobów i do wielu deserów , możliwości są nie ograniczone.
Popularnym ,mocno czekoladowym , ciężkim ciastem jest brownie zwane też czekoladowym zakalcem.

Słodycze z czekolady możemy przygotować w kilka chwil :
uwielbiane przez dzieci i dorosłych szyszki z ryżu preparowanego , muffinki z czekoladowym kremem czy też zdrowe ciasteczka pełne bakalii.
Do szybkiego ciasta czekoladowego możemy dodać kokos lub ulubione owoce sezonowe np. jabłka , śliwki czy gruszki.
Powstanie wyśmienity deser dla niespodziewanych gości do popołudniowej kawy.


Zapraszam na pyszne , czekoladowe , domowe słodkości:

 

Brownie pomarańczowe z orzechami włoskimi
Składniki:
100g. czekolady deserowej ze skórką pomarańczy
100g. czekolady mlecznej
150g. masła 82%
4 jajka
1 szklanka cukru trzcinowego
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka łuskanych orzechów włoskich
Polewa:
100g. czekolady mlecznej
50g. masła 82%
Przygotowanie:
1.Nad kąpielą wodną rozpuszczamy masło z obiema czekoladami. Odstawiamy do ostygnięcia. Dodajemy jajka , cukier trzcinowy , proszek do pieczenia oraz mąkę , miksujemy składniki do powstania jednolitej masy.
2.Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia , wylewamy masę , pieczemy 45 min w piekarniku nagrzanym do 180st. Upieczone ciasto posypujemy orzechami.
3.Polewa:Nad kąpielą wodną rozpuszczamy masło z czekoladą , odstawiamy do lekkiego ostudzenia. Polewę wylewamy na wierzch ciasta. Odstawiamy do zastygnięcia czekolady.

Czekoladowe słodkości w parę chwil

 

Szyszki czekoladowe
Składniki:
1/2 szklanki mleka
100g. masła 82%
350g. krówek o smaku waniliowym
350g. krówek o smaku czekoladowym
200g. mlecznej czekolady
2 łyżki kakao
300 g. ryżu preparowanego
Przygotowanie:
1.Nad kąpielą wodną podgrzewamy mleko z masłem , dodajemy krówki , czekoladę oraz kakao. Pozostawiamy na wolnym ogniu do rozpuszczenia się składników.
2.Do gorącej masy wsypujemy ryż , dokładnie mieszamy , odstawiamy do lekkiego ostudzenia. Z ostudzonej masy formujmy szyszki. Przechowujemy w lodówce.

Czekoladowe słodkości w parę chwil

 

Pełne bakalii ciasteczka bez pieczenia
Składniki:
300g.czekolady gorzkiej o min.70% zawartości kakao
4 łyżki ziaren słonecznika
4 łyżki połamanych orzechów włoskich
2 łyżki suszonych jagód goji
2 łyżki prażonych migdałów
1 łyżka rodzynek
1 łyżka suszonej żurawiny
1 łyżka suszonego ananasa w kostce
Przygotowanie:
1.Bakalie wymieszać razem.
2.Czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną. Wsypać bakalie , energicznie mieszając połączyć składniki.
3.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia , nakładać łyżką okrągłe ciasteczka. Pozostawić w chłodnym miejscu do zastygnięcia.

Czekoladowe słodkości w parę chwil

 

Muffinki mocno czekoladowe
Składniki:
(Na ok.12 muffinek)
Ciasto:
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1/3 szklanki oleju
2 jajka
250g. jogurtu naturalnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
3 łyżki kakao
Nadzienie:
1 tabliczka mlecznej czekolady
Dodatkowo:
krem czekoladowy
kolorowe , czekoladowe drażetki
Przygotowanie:
1.Ciasto:Wszystkie składniki zmiksować lub połączyć dokładnie łyżką. Na dno papilotek/foremek wlewać porcję ciasta ,dodać po 1 kostce czekolady. Piec muffinki ok.30min w piekarniku nagrzanym do 180st. Ostudzić.
2.Krem czekoladowy przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego , udekorować wierzch każdej muffinki. na kremie ułożyć kolorowe groszki.

Czekoladowe słodkości w parę chwil

 

Ciasto czekoladowe z całymi jabłkami
Składniki:
200 ml mleka
150g. masła 82%
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
100 g. czekolady mlecznej
3 jajka
300 g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3 małe jabłka
sok z cytryny
cukier puder
masło+ bułka do wysmarowania keksówki
Przygotowanie:
1.Mleko gotujemy z masłem , cukrem , kakao oraz czekoladą do rozpuszczenia się składników. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
2.Jajka ubijamy. Mąkę , sodę oraz proszek to pieczenia wsypujemy do miski , dodajemy jajka oraz czekoladowe mleko. Całość miksujemy.
3.Jabłka obieramy , wydrążamy gniazda nasienne , skrapiamy sokiem z cytryny.
4.Keksówkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą lub wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy masę , wkładamy jabłka.
5.Pieczemy ok.40-45 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. Odstawiamy do ostudzenia , oprószamy cukrem pudrem.

Czekoladowe słodkości w parę chwil

 

MałaMi89 19.10.2016 23:45
Zgłodniałam od tych inspiracji ;) doskonały pomysł na zestawienie ;)
MonikaW 18.10.2016 22:13
pyszne propozycje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak