Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Czerwona porzeczka w słodkich wypiekach

Dlaczego warto jeść czerwoną porzeczkę ? Porzeczki już rumienią się na krzaczkach , czas by zabrać je do swojej kuchni.

Czerwone porzeczki należą do rodziny agrestowatych , są bardzo zdrowym owocem , pełnym witamin , minerałów i antyoksydantów dla tego warto hodować krzaczek pełen tych małych czerwonych owoców lub zakupić koszyczek na targu.

Właściwości zdrowotne czerwonej porzeczki:
- kontrolują poziom cukru i cholesterolu we krwi dzięki czemu zapobiegają miażdżycy naczyń.
- łagodzą bóle menstruacyjne
- pomagają w dolegliwościach żołądkowo-jelitowych , łagodnie przeczyszczają
- pomagają w chorobach układu krążenia
- działają wzmacniająco na układ odpornościowy
- polecane są w leczeniu i zapobieganiu nadciśnienia tętniczego
- polecane są przy chorobach wątroby
- obniżają temperaturę
- zapobiegają powstawaniu zgagi
- wzmagają apetyt

 

 

Owoce czerwonej porzeczki wykorzystywane są do produkcji dżemów , galaretek , soków , win i nalewek.
Do wypieków placów drożdżowych , drożdżówek , serników i jako dodatek do deserów na zimo.

 

Ucierane ciasto z czerwoną porzeczką
Składniki:

Blaszka 27,5 X 17cm.
2 jajka
1 szklana cukru
300 ml.naturalnej maślanki
1/2 szklanki oleju
2 szklanki mąki pszennej
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1 szklanka oczyszczonej czerwonej porzeczki
masło+buła tarta do wysmarowania blaszki

Przygotowanie:

1.Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Wlewamy powoli maślankę oraz olej nie przerywając ucierania. Do ciasta wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia ( możemy przesiać ja tego nie robię) ucieramy do momentu pozbycia się grudek.

2.Masę dzielimy na dwie części do jednej wsypujemy kakao , mieszamy do powstania jednolitego koloru.

3.Blaszkę smarujemy masłem , oprószamy bułką tartą. Na dno blaszki wylewamy masę kakaową , na nią jasną. Wierch po całości posypujemy czerwoną porzeczką.

4.Pieczemy 35-40 ( do suchego patyczka) min w piekarniku nagrzanym do 180st. Po upieczeniu ciasto możemy oprószyć cukrem pudrem , dla mnie jednak bez niego jest idealne.

Czerwona porzeczka w słodkich wypiekach
Drożdżowy warkocz z serkiem śmietankowym i czerwoną porzeczką
Składniki:

Zaczyn:
25g świeżych drożdży
200 ml. ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
2-3 łyżki mąki pszennej
Ciasto:
350g mąki pszennej
150g mąki krupczatki
2 jajka
150g roztopionego masła 82%
150g cukru
Nadzienie:
135g. kremowego serka śmietankowego
1/2 szklanki oczyszczonych owoców czerwonej porzeczki
Polewa:
1 łyżka masła 82%
1/2 tabliczki mlecznej czekolady

Przygotowanie:

1.Do miski wkruszamy drożdże , wlewamy ciepłe mleko ,dodajemy cukier , sól oraz mąkę. Składniki łączymy do powstania gęstości kwaśniej śmietany. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 min do urośnięcia.

2.Ciasto: Do miski wsypujemy mąki , dodajemy jajka , masło , cukier oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy gładkie , elastyczne ciasto do momentu aż zacznie odchodzić od dłoni. ( ok 15 min) Ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką , odstawiamy w ciepłe miejsce na 1h. do podwojenia objętości.

3.Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy , rozwałkowujemy cienko , zwijamy ścisło w rulon jak roladę. Ciasto przecinamy wzdłuż nie do końca tworząc trzy paski.

4.Każdy pasek smarujemy obficie serkiem śmietanowym , zaplatamy ciasto tworząc warkocz. Wierzch posypujemy czerwoną porzeczką. Drożdżowy warkocz pieczemy 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.

5.Polewa: Nad kąpielą wodną rozpuszczamy masło z czekoladą. Polewamy nią po wierzchu ostudzoną drożdżówkę.

Czerwona porzeczka w słodkich wypiekach

Biskwity z kremem mascarpone i owocami
Składniki:

Biskwity:
2 jajka
2 łyżki cukru kryształu
2 łyżki mąki pszennej
1 szczypta soli
Krem:
200ml. schłodzonej , słodkiej śmietanki 36%
2 łyżki cukru pudru
250g. sera mascarpone
Dodatkowo:
6 dużych truskawek
2 brzoskwinie
garść czeronej porzeczki

Przygotowanie:

1.Omleciki: Białka oddzielamy od żółtek , ubijamy ze szczyptą solą na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier oraz po jednym żółtku. Miksujemy na wolnych obrotach do połączenia się składników. Wsypujemy mąkę , mieszamy łyżką. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy 4 porcję ciasta tworząc łyżką kółka o podobnej wielkości ( możemy także wyłożyć 8 porcji tworząc malutkie omleciki)

2.Omleciki pieczemy 8-10 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.(nie mogą się zrumienić inaczej będą za twarde i popękają przy składaniu) Gorące wyjmujmy natychmiast z piekarnika , podważamy szpatułką , składamy na pół. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

3.Krem mascarpone:Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem , dodajemy mascarpone , miksujemy do połączenia się składników.

4.Owoce myjmy ,osuszamy. Z truskawek usuwamy szypułki , kroimy w plasterki , z brzoskwini usuwamy pestki , kroimy w kostkę. Krem mascarpone umieszczamy w szprycy lub rękawie cukierniczym , napełniamy nim zimne biszkopciki. Na kremie umieszczamy plasterki truskawek. Dekorujemy kawałkami brzoskwiń oraz czerwoną porzeczką.

Czerwona porzeczka w słodkich wypiekach

bietka 29.06.2016 13:49
bardzo lubię wypieki z czerwoną porzeczką :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak