Obecnie na sklepowych półkach pojawia się coraz więcej rodzai masła z dodatkiem czosnku czy też ziół a przecież zamiast kupować możemy zrobić je samemu w domu.
Wybór rodzaju masła oczywiście zależy od nas.
Przygotowując masło smakowe warto puścić wodze fantazji , dodać ostrą papryczkę chili , czosnek , świeże lub suszone zioła.
Masła z takimi dodatkami będą idealnym dodatkiem do grzanek czy też świeżego pieczywa.
Warzywne masło będzie idealnym dodatkiem do kanapki , wystarczy zmiksować blenderem paprykę , ogórka czy też rzodkiewkę z masłem roślinnym.Z warzyw jednak należy najpierw odlać powstały sok.
Masła ze zmielonymi orzechami lub ziarnami dyni , słonecznika będą wspaniałym dodatkiem do gorących gofrów.
Masło możemy przygotować także ze słodkiej śmietanki , najlepiej gdy dostaniemy wiejską.
Wystarczy ubijać ją długo aż oddzielimy wodę od powstałego masła , dobrze odcisnąć ,dodać ulubione dodatki i smakować.
Domowe masło ziołowe z chili
Składniki:
śmietana 30 % 500 ml , schłodzona
sól 1/2 łyżeczki
pieprz 1/2 łyżeczki
bazylia posiekana 2 łyżki
natka pietruszki 2 łyżki , posiekana
koperek 2 łyżki
papryczka chili 1/2 sztuki , posiekana z pestkami
Przygotowanie:
1.Zimną śmietanę przelać do wysokiej miski , dodać sól i pieprz. Miksować na wysokich obrotach do momentu aż zaczną tworzyć się grudki ( ok. 10 min). Zmniejszyć moc miksera , miksować aż powstanie gęste , oddzielone od wody masło. Masło odcedzić dokładnie na sitku lub w gazie z powstałej wody.
2.Ponownie przełożyć do miski dodać zioła oraz chili , zmiksować do połączenia się składników. Masło przechowywać w lodówce. ( masło szybko twardnieje pod wpływem niskiej temp. i odwrotnie.)