Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Domowe pieczywo na drożdżach

Gorące ,pachnące , wyjęte prosto z piekarnika domowe chleby i bułeczki których nie znajdziemy w piekarni.

Zdrowe , bez zbędnych spulchniaczy i ulepszaczy smaku.
Na mące pszennej , żytniej czy też razowej.


Domowe pieczywo na drożdżach przygotujemy w parę chwil nie licząc wyrastania ciasta.
Jednak ten możemy wykorzystać na inne domowe obowiązki.
Drożdże suszone możemy połączyć bezpośrednio z suchymi składnikami zaś ze świeżych warto najpierw przygotować zaczyn który także należy pozostawić na kilka chwil aby drożdże zaczęły pracować.
Pieczywo możemy przygotować na wodzie , mleku , śmietanie , jogurcie czy też maślance , dodać ulubiony olej lub masło. Do smaku i puszystości majonezu , chrzanu czy musztardy -możliwości jest wiele.
Do chleba czy bułeczek możemy dodać przeróżne słone lub słodkie ulubione składniki zaczynając od przypraw w proszku , ziół , sera , czy bakalii np. słodkiej żurawiny czy rodzynek.
Warto pokusić się o przygotowanie oryginalnych bułeczek z warzywami np. z ziemniakami lub kalafiorem , swym oryginalnym smakiem zaskoczą na pewno domowników i szybko znikną ze stołu.
Pieczywo świetnie smakuje posypane czarnuszką która nie tylko podnosi walory smakowe ale także jest bardzo zdrowa.

Ciepłe , domowe pieczywo najlepiej smakuje posmarowane prawdziwym masłem z domowym dżemem czy plastrem chudej szynki.

Zapraszam na bogaty zbiór oryginalnych przepisów na domowy chleb oraz bułeczki z użyciem świeżych lub suszonych drożdży.

Zachęcam do pieczenia domowego , niepowtarzalnego w smaku , pysznego pieczywa.

 

Chleb graham z kurkumą
Składniki:
250g. mąki graham
200g. mąki pszennej
7g. suszonych drożdży
1 czubata łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki cukru
szczypta soli
200 ml śmietanki 30%
150 ml oleju rzepakowego
150 ml letniej wody
Dodatkowo:
1 łyżka śmietanki 30%
2 łyżki czarnuszki
masło+ bułka tarta do wysmarowania blaszki
Przygotowanie:
1.Mąki ,drożdże , kurkumę oraz sól i cukier wymieszać razem. Wlać śmietankę ,, wodę oraz olej , wyrobić gładkie ciasto ( gdyby było zbyt twarde należy dolać odrobinę letniej wody) Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na 1 godz.do podwojenia objętości.
2.Ponownie wyrobić , przełożyć do tortownicy lub keksówki wysmarowanej masłem i bułką tartą. Wierzch posmarować śmietanką oraz obsypać czarnuszką. Pozostawić na kolejne pół godz.
3.Piec 35-40 min w piekarniku nagrzanym do 200st. Gotowy chleb wystudzić na kratce.

Domowe pieczywo na drożdżach

Chleb z majonezem pszenno-żytni
250g. mąki pszennej
150g. mąki żytniej chlebowej
7 g suszonych drożdży
1/2 łyżeczki cukru
szczypta soli
2 czubate łyżki majonezu
2 łyżki oleju rzepakowego
200-250 ml letniej wody
woda do posmarowania chleba
czarnuszka do posypania chleba
masło+ bułka tarta do wysmarowania keksówki
Przygotowanie:
1.Do miski wsypać suche składniki , dodać majonez , wodę oraz olej. Zagnieść lekko mokre ciasto. Odstawić na 1 h w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
2.Keksówkę wysmarować masłem , wysypać bułką tartą , przełożyć wyrośnięte ciasto . Wierzch posmarować wodą oraz posypać obficie czarnuszką. Pozostawić na kolejne 30 min.
3.Piec 35-40 min w piekarniku nagrzanym do 180st. Gorący chleb wystudzić na kratce.

Domowe pieczywo na drożdżach

Bagietki mleczne z bazylią i czarnuszką
Składniki:
Zaczyn:
20g. świeżych drożdży
1 łyżka cukru
5 łyżek ciepłego mleka ( nie gorącego)
3 łyżki mąki pszennej
Ciasto:
600g. mąki pszennej
200ml. ciepłego mleka zagęszczonego słodzonego ( nie gorącego)
100g. roztopionego masła śmietankowego
2 jajka
1/2 łyżeczki pieprzu
3 łyżki suszonej bazylii
1 łyżka suszonych pomidorów
1 żółtko do posmarowania bagietek
czarnuszka
Przygotowanie:
1.Zaczyn:Drożdże w kruszyć do miski , dodać cukier oraz mąkę. Wlać mleko , wymieszać do powstania jednolitej konsystencji kwaśnej śmietany. ( ewentualnie dodać mleka lub mąki) Zaczyn odstawić przykryty ściereczką w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na ok 15-20 min. ( powinien być zwięzły)
2.Ciasto:Do miski wsypać mąkę , dodać mleko zagęszczone , jajka , masło, pieprz , bazylię i suszone pomidory oraz wyrośnięty zaczyn.
3. Wyrabiać ciasto rękoma ok. 15min aż zacznie odchodzić od dłoni. ( w razie potrzeby dodać odrobinę mąki) Ciasto przykryć ściereczką ,odstawić w ciepłe miejsce na 1 h. do podwojenia objętości.
4. Wyrośnięte ciasto wyrobić ponownie , podzielić na cztery kawałki.
5.Każdą część rozwałkować cienko.
6.Zwinąć ciasto z rulon , odstawić ponownie na 30 min w ciepłe miejsce.
7.Wyrośnięte rulony bagietek naciąć ostrym nożem , posmarować żółtkiem oraz posypać czarnuszką. Piec 25-30 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.

Domowe pieczywo na drożdżach

Mleczne bułki z makiem
Składniki:
Zaczyn:
30g. świeżych drożdży
1 łyżka cukru
5 łyżek ciepłego mleka ( nie gorącego)
3 łyżki mąki pszennej
Ciasto:
800g. mąki pszennej
400ml. ciepłego mleka zagęszczonego słodzonego ( nie gorącego)
100g. roztopionego masła śmietankowego
2 jajka
1/2 łyżeczki soli
1 żółtko do posmarowania bułek
suchy mak do posypania bułek
Przygotowanie:
1.Zaczyn:Drożdże w kruszyć do miski , dodać cukier oraz mąkę. Wlać mleko , wymieszać do powstania jednolitej konsystencji kwaśnej śmietany. ( ewentualnie dodać mleka lub mąki) Zaczyn odstawić przykryty ściereczką w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na ok 15-20 min. ( powinien być zwięzły)
2.Ciasto:Do miski wsypać mąkę , dodać mleko zagęszczone , jajka , masło, sól oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrabiać ciasto rękoma ok. 15min aż zacznie odchodzić od dłoni. ( w razie potrzeby dodać odrobinę mąki) Ciasto przykryć ściereczką , odstawić w ciepłe miejsce na 1 h. do podwojenia objętości.
3. Piekarnik nagrzać do 200st. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta odrywać małe kawałeczki formują bułki o średnicy ok. 5 cm. Układać je na blaszce , każdą posmarować roztrzepanym żółtkiem oraz posypać makiem. Piec 20-25 min.
4.Gotowe bułki podawać na ciepło lub zimno. ( bułeczki dobrze studzić na kratce)

Domowe pieczywo na drożdżach

Grahamki z żurawiną
Składniki:
Zaczyn:
25g. świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1/2 szklanki ciepłej wody
4-5 łyżek mąki tortowej
Ciasto:
350g mąki pszennej tortowej T-450
200g mąki pszennej graham T-1850
50g roztopionego masła
100g suszonej żurawiny
szczypta soli
mąka tortowa do posypania bułeczek
Przygotowanie:
1.Zaczyn: drożdże wkruszamy do miski , wsypujemy cukier ,oraz wlewamy wodę , mieszamy do rozpuszczenia się składników. Wsypujemy mąkę , łączymy do powstania konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy zaczyn w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
2.Ciasto:Do miski wsypujemy mąki , wlewamy masło oraz gotowy zaczyn. Dodajemy żurawinę oraz sól.
3.Wyrabiamy elastyczne , gładkie ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godz to podwojenia objętości.
4.Z ciasta formujemy bułeczki wielkości dłoni , każdą nacinamy ostrym nożem wzdłuż.
5. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy bawełnianą ściereczką , odstawiamy na kolejne 30 min. Każdą bułkę oprószamy mąką tortową, pieczemy 30 min w piekarniku nagrzanym do 200st.

Domowe pieczywo na drożdżach

Bułki musztardowe
Składniki:
800g.mąki pszennej
1 szklanka ciepłego mleka
100g. roztopionego masła
10g.świeżych drożdży
2 łyżki musztardy chrzanowej
1 łyżeczka cukru
1 łyżka soli
suchy mak
papier do pieczenia
Przygotowanie:
1.Drożdże wymieszać z cukrem,łyżką mąki i 1/2 szklanki ciepłego mleka-odstawić w ciepłe miejsce na 10-15min. do wyrośnięcia.
2.Do miski wsypać mąkę oraz sól. Dodać musztardę,roztopione masło,resztę mleka oraz wyrośnięte drożdże. Wyrabiać ciasto ok.10min.aż stanie się gładkie i elastyczne. Przykryć je suchą ścierką odstawić w ciepłe miejsce na 1h. do wyrośnięcia.
3.Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiać 5 min. Rwać po kawałku formując podłużne bułeczki. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia,układać bułki. każdą lekko spłaszczyć dłonią zrobić trzy ukośne nacięcia ostrym nożykiem,posypać je makiem.
4.Piec 30 min. w piekarniku nagrzanym do 180st.

Domowe pieczywo na drożdżach

Bułki ze szpinakiem i krupczatką
Składniki:
Zaczyn:
7g. suchych drożdży
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
150ml. ciepłej wody
5 łyżek mąki pszennej luksusowej
Ciasto:
350g. mąki pszennej luksusowej
150g. mąki krupczatki
200g. mrożonego szpinaku
100g. roztopionego masła 82%
Przygotowanie:
1.Zaczyn:Do miski wsypujemy drożdże ,sól oraz cukier , zalewamy wodą , mieszamy. Dodajemy mąkę mieszamy do połączenia się składników ( zaczyn ma mieć konsystencję kwaśnej śmietany ewentualnie dodajemy mąki) odstawiamy w ciepłe miejsce na 25-20 min do wyrośnięcia.
2.Ciasto:Szpinak rozmrażamy , odsączamy z powstałego płynu. Mąki mieszamy razem , dodajemy szpinak , masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy dłońmi gładkie ,elastyczne ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce , przykryte bawełnianą ściereczką na ok 1 godz. do podwojenia objętości.
3.Ciasto ponownie wyrabiamy , formujemy owalne bułki wielkości dłoni ( u mnie wyszło 7 ) , na każdej ostrym nożem robimy przedziałek. Odstawiamy na 20-30 min do podrośnięcia. Pieczemy 25-30 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.

Domowe pieczywo na drożdżach


Kalafiorowe bułeczki
Składniki:
Zaczyn:
25g. świeżych drożdży
200 ml ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
2-3 łyżki mąki pszennej
Ciasto:
250g.mąki pszennej
150g.mąki żytniej chlebowej
250g kalafiora
4 łyżki oleju rzepakowego
mąka żytnia chlebowa do obtoczenia bułeczek
Przygotowanie:
1.Zaczyn: Do miski wkruszamy drożdże , dodajemy resztę składników , mieszamy do powstania konsystencji gęstej śmietany.Odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 min do wyrośnięcia drożdży.
2.Ciasto:Kalafiora dzielimy na różyczki , gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku , odcedzamy , studzimy. Rozgniatamy warzywo widelcem lub miksujemy do powstania gładkiej konsystencji.
3.Do miski wsypujemy mąki , dodajemy puree z kalafiora , zaczyn oraz olej. Wyrabiamy gładkie , odchodzące od dłoni ciasto ( gdyby było za gęste dolewamy odrobinę ciepłej wody) Ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką , odstawiamy na 2 godz w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
4.Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy , rozwałkowujemy kwadrat o wysokości 2 cm. Z ciasta wykrawamy kwadratowe bułeczki , każdą obtaczamy w mące żytniej chlebowej. Układamy pieczywo na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 200 st.

Domowe pieczywo na drożdżach

bietka 22.11.2016 20:47
uwielbiam domowe pieczywo :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak