Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Domowe słodkości z bitą śmietaną

Ciasta i desery z bitą śmietaną lubi większość z nas , są słodkie i chociaż w większości kaloryczne trudno się im oprzeć.

Słodkie wypieki czy też ciasta i desery przygotowane na zimno z bitą śmietaną są idealne na każdą porę roku.
Z bitą śmietaną możemy przygotować pieczony biszkopt z sezonowymi owocami czy też przełożyć go warstwami budyniu , śmietany i owocowej galaretki.
Na zimno przygotować pyszne , puszyste ciasto serowo-śmietanowe z użyciem słodkich biszkoptów deserowych.
Na przyjęcia dla dorosłych i dzieci warto pokusić się o przygotowanie deserów śmietankowych w pucharkach.
Bitą śmietanę połączyć z czekoladą czy też posypać ją po prostu wiórkami czekoladowymi , kolorowymi drażami , musli czy też owocami.
Możliwości jest wiele a efekt zawsze zaskakuje wizualnie i smakowo.
Ptysie które są smacznym deserem same w sobie przełóżmy ubitą śmietanką z dodatkiem soku z cytryny , wyśmienite połączenie smaków zaskoczy nie jednego łasucha.

Zapraszam na domowe , proste w przygotowaniu i efektowne słodkości z bitą śmietaną którym trudno się oprzeć:

 

Śmietanowiec z galaretkami i budyniem
Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
szczypta soli
1/2 szklanki cukru
4 łyżki oleju rzepakowego
3/4 szklanki mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masa śmietanowa:
1 l. śmietanki 36%
1 szklanka cukru pudru
2 mixy do śmietany
Masa budyniowa:
50g masła 82%
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 l. mleka
2 budynie śmietankowe bez cukru
1/2 szklanki cukru
2 jajka
Galaretki:
1 galaretka brzoskwiniowa
1 galaretka agrestowa
1 galaretka truskawkowa
Poncz:
1/2 szklanki wody
5 kropel aromatu śmietankowego
Przygotowanie:
1.Galaretki:Każdą galaretkę rozpuszczamy w 0,5 l. wrzątku , odstawiamy do lekkiego stężenia.
2.Biszkopt:Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek , ubijamy je ze szczyptą soli na sztywno , dodajemy cukier , miksujemy do rozpuszczenia. Następnie dodajemy po łyżce oleju oraz po jednym żółtku nie przerywając miksowania. Mąkę z proszkiem dodajemy do masy , mieszamy delikatnie łyżką( nie miksujemy) Ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej od spodu papierem do pieczenia. Pieczemy ok.35 min w piekarniku nagrzanym do 180st. ( sprawdzając patyczkiem czy jest suchy). Biszkopt odstawiamy do wystudzenia. Ostrym , długim nożem przecinamy biszkopt na pół wzdłuż.
3.Masa budyniowa:W garnku rozgrzewamy masło , wsypujemy mąki energicznie mieszając smażymy 3-4 min. Proszek budyniowy rozprowadzamy w mleku z cukrem wg. przepisu na opakowaniu. Resztę mleka wlewamy do garnka z mąką energicznie mieszając by nie powstały grudki. Dodajemy rozprowadzony budyń oraz jajka nie przerywając mieszania. Gęsty budyń zdejmujemy z gazu , pozostawiamy do wystudzenia.
4.Masa śmietanowa: Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem oraz mixami do śmietany. Dzielimy śmietanę na 3 porcję.
5.Złożenie:Dolny blat biszkopta umieszczamy w blaszce , nasączmy 1/2 ponczu ( wodą wymieszaną z aromatem śmietankowym). Wykładamy masę budyniową , wylewamy galaretkę brzoskwiniową oraz pierwsza część bitej śmietany. Wylewamy galaretkę o smaku agrestowym oraz ponownie bitą śmietanę. Górny biszkopt nasączamy resztą ponczu , przykrywamy ciasto. Na wierzch wykładamy resztę śmietany oraz wylewamy galaretkę truskawkową.
6.Ciasto wstawiamy na noc do lodówki.

Domowe słodkości z bitą śmietaną

Śmietanowiec serowy na biszkoptach z galaretką
Składniki:
400 g podłużnych biszkoptów deserowym
sok z 1/2 cytryny
Masa śmietanowo-serowa
600 ml zimnej śmietany 36%
400 g. serka homogenizowanego waniliowego
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki żelatyny
1/2 szklanki wrzątku
Galaretka:
2 galaretki truskawkowe
700 ml wrzątku
Przygotowanie:
1.Galaretkę rozpuścić we wrzątku odstawić do lekkiego stężenia.
2.Żelatynę rozpuścić w wrzątku , odstawić do wystudzenia.
3.Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę , dodać serki ponownie zmiksować.
4.Na dno blaszki wyłożyć biszkopty ,skropić sokiem z cytryny.
5.Zimną żelatynę połączyć z masą śmietanowo-serową , wylać na biszkopty , rozprowadzić po całości.
6.Na wierzch ponownie ułożyć biszkopty , skropić sokiem z cytryny.
7.Biszkopty zalać galaretką. Odstawić do lodówki na noc by masy całkowicie stężały a biszkopty zmiękły.

Domowe słodkości z bitą śmietaną

Mus czekoladowy z ananasem
Składniki:
Na 3-4 pucharki:
300 g mlecznej czekolady
2 łyżki kakao
400 ml śmietanki 36%
1 świeży ananas lub 1 puszka ananasa w syropi
Przygotowanie:
1.Mleczną czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną , pozostawić do ostudzenia. Śmietankę ubić na sztywną pianę , dodać kakao oraz ostudzoną czekoladę , ponownie zmiksować do połączenia się składników. Mus czekoladowy przełożyć do 3/4 wysokości pucharków.
2.Z ananasa odkroić twardą skórę , pokroić w kostkę ,ułożyć na musie lub odsączyć z zalewy. Deser schłodzić przed podaniem w lodówce.

Domowe słodkości z bitą śmietaną

Ptysie z cytrynową bitą śmietaną
Składniki:
Ciasto:
1 szklanka wody
100g. masła 82%
1 szklanka mąki pszennej
4 jajka
Cytrynowa bita śmietana:
500ml. śmietanki 30%
1/2 szklanki cukru pudru
15g. cukru o smaku cytrynowym
1 łyżka soku z cytryny
Polewa:
200g. czekolady mlecznej
cukrowa posypka
Przygotowanie:
1.Ciasto:W garnku zagotować wodę z masłem.
2.Wsypać powoli mąkę ucierając lub miksując do momentu aż ciasto stanie się szkliste i będzie odchodziło od ścianek garnka. Pozostawić do wystudzenia.
3.Po tym czasie zmiksować/utrzeć z jajkami do połączenia i uzyskania gładkiego, jednolitego , lśniącego ciasta.
4.Masę wyciskać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia za pomocą szprycy bądź rękawa cukierniczego z dowolną końcówką. Można także kłaść ciasto łyżką.
5.Piec przez 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. Upieczone wystudzić na kratce , przekroić na dwie części wzdłuż.
6.Cytrynowa bita śmietana: Schłodzoną śmietankę ubić na sztywną pianę z cukrem cytrynowym oraz cukrem pudrem. Wlać sok z cytryny ponownie chwilkę miksować lub wymieszać łyżką.
7.Bitą śmietaną napełniać eklerki za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego.
8.Polewa: Czekolady rozpuścić nad kąpielą wodną , zostawić do wystudzenia.
9.Polać każdego ptysia czekoladą oraz posypać maczkiem mango lub inną dowolną posypką.

 

Domowe słodkości z bitą śmietaną

Domowe słodkości z bitą śmietaną

 

 

 

SzczyptaChili 26.11.2016 22:14
No jasne że tak :)
bietka 23.11.2016 09:15
we dwie będzie nam raźniej :)
SzczyptaChili 23.11.2016 08:56
Dziękuję Elu :) Ojj i ja bym sama zjadła te ptysie , zapraszam razem nam pójdzie w boczki :)
bietka 22.11.2016 20:32
same pyszności, ale te ptysie to wyglądają po prostu obłędnie, nawet mimo późnej pory to zjadłabym chociaż jednego, no może nawet dwa :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak