Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Faszerowane warzywa

Idealny obiad na lato w kilka chwil
Faszerowane warzywa są idealnym rozwiązaniem na letni posiłek gdy nie mamy ochoty spędzać dużej ilości czasu w kuchni .
Jako miseczki w której umieścimy i zapieczemy farsz możemy użyć np.cukinii , pomidorów czy też papryki.
Składniki farszu możemy dobierać według upodobać smakowych.
Przygotować go z kaszy ,ryżu , warzyw , mięs czy też serów ,ryb , owoców morza.
Teraz gdy na grządkach rosną własne , soczyste warzywa i w warzywniakach mamy duży wybór warto przygotować pełnowartościowy , pełny witamin posiłek który dzięki różnorodności przypraw i ziół możemy dowolnie zmieniać i zawsze zaskakiwać domowników nowymi smakami.
Wystarczy chwila pracy i parę minut w piekarniku .

Faszerowane warzywa możemy podać same lub z ulubionym sosem a gdy mają stanowić syty posiłek a farsz zawiera same mięso możemy podać je z pieczonymi ziemniakami , smażonym ryżem , kaszą , makaronem lub bagietką.

 

Faszerowane pomidory kaszą bulgur z warzywami
Składniki:
3 mięsiste , duże pomidory
1 czerwona cebula
1 mała cukinia
5 pieczarek
400 g pomidorów krojonych z czosnkiem
100 g. kaszy bulgur
1 łyżka masła klarowanego
1 łyżka suszonej bazylii
1 łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą
sól do smaku
Przygotowanie:
1Pomidory myjemy , osuszamy , odcinamy wierzchy z ogonkiem. Wydrążamy miąższ uważając by nie uszkodzić ścianek pomidora.
2.Cebulę , cukinię i obrane pieczarki kroimy w kostkę . Na patelni rozgrzewamy masło klarowane , przesmażamy cebulę a po chwili dodajemy cukinię i pieczarki , mieszamy.
3.Gdy warzywa się podsmażą dodajemy wydrążony miąższ z pomidorów oraz pomidory krojone , wsypujemy kaszę bulgur , mieszamy. Dusimy do wchłonięcia przez kaszę płynów.
4.W połowie duszenia doprawiamy suszoną bazylią , pieprzem młotkowanym z kolendrą oraz solą.
5.Farszem napełniamy wydrążone pomidory , umieszczamy w naczyniu do zapiekania wraz z odciętymi czapeczkami. Pieczemy 15-20 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.

Faszerowane warzywa

Faszerowane pomidory warzywami i cheddarem
Składniki:
2 duże twarde pomidory
4 łyżki tartego sera cheddar ( prawdziwego, twardego ,wyrazistego w smaku)
3 pieczarki
1/2 cebuli
1/3 małej cukinii
1/2 łyżeczki:
soli ,pieprzu
szczypta chili
1 łyżka masła
Przygotowanie:
1.Pomidory myjemy ,osuszamy na ręczniku papierowym.Odcinamy wierzch.Za pomącą łyżki np.do lodów i małego nożyka wydrążamy dokładnie miąższ tak by nie uszkodzić ścianek warzywa.
2.Warzywa obieramy, myjemy ,osuszamy.Kroimy w małą kostkę. na patelni rozgrzewamy masło ,przekładamy warzywa.Gdy zaczną się rumienić miąższ z pomidora kroimy drobno ,odlewamy wytworzony sok resztę dodajemy na patelnie ,doprawiamy solą ,pieprzem i chili ,mieszamy dusimy razem 3-4 min.
3.Do wydrążonych pomidorów wsypujemy po 1 łyżce sera ,nakładamy farsz ponownie posypujemy serem. Tak przygotowane warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego pieczemy 20 min w 180st. Podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami.

Faszerowane warzywa

Cukinie faszerowane warzywami z wędzonym łososiem i mozzarellą
Składniki:
2 proste cukinie
300g. pieczarek
1 papryka chili
300g. wędzonego łososia
1 kulka mozzarelli
2 łyżki masła
sól , pieprz
Przygotowanie:
1.Cukinie umyć , osuszyć , przekroić na pół wzdłuż , wydrążyć miąższ za pomocą łyżeczki lub łyżki do lodów.
2.Pieczarki obrać , pokroić w kostkę wraz z miąższem wydrążonym z cukinii. Paprykę chili posiekać drobno. Na patelni rozgrzać masło , smażyć warzywa do odparowania płynów , doprawić solą i pieprzem.
3.Łódeczki z cukinii napełniać warzywami.
4.Łososia porwać na mniejsze kawałki. Mozzarellę odsączyć z zalewy , pokroić w kostkę. Na wierzch każdej cukinii ułożyć kostki mozzarelli oraz łososia. Piec 25-30 min w piekarniku nagrzanym do 180st.

Faszerowane warzywa

Faszerowane cukinie na ostro o smaku gyros
Składniki:
2 proste cukinie
1 podwójna pierś z kurczaka
1 duża cebula
1 duży pomidor
1 mała czerwona papryka
1/2 papryki chili
150 g. tartego sera żółtego
2 łyżki przyprawy do gyrosa
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki soli
natka pietruszki do posypania
olej do smażenia
Przygotowanie:
1.Cukinie myjemy , osuszamy. Przekrawamy każdą na pół wzdłuż. Usuwamy gniazda nasienne za pomocą łyżeczki lub łyżki do lodów.
2.Piersi z kurczaka myjemy , usuwamy błonki , kroimy w małą kostkę. Cebulę obieramy , siekamy drobno. Paprykę , paprykę chili oraz pomidory kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej , przesmażamy kurczaka z cebulą oraz przyprawą do gyrosa , dodajemy papryki oraz pomidory , doprawiamy resztą przypraw. Dusimy farsz do odparowania nadmiaru płynów.
3.Na dno każdej cukinii kładziemy odrobinę sera żółtego.
4.Każdą uzupełniamy farszem oraz posypujemy ponownie obficie serem żółtym. Pieczemy 40 min w piekarniku nagrzanym do 150st. Podajemy na ciepło posypane natką pietruszki.

Faszerowane warzywa

Pieczone leczo w młodej cukinii
Składniki:
4 młode okrągłe cukinie
4 pomidory
4 młode cebule
4 małe kolorowe papryki
4 ogórki szklarniowe
1 kalarepa
4 pętka kiełbasy śląskiej
1 słoiczek koncentratu pomidorowego ( 200g.)
1 łyżeczka chili
sól , pieprz
Przygotowanie:
1.Wszystkie warzywa myjemy , suszymy na ręczniku papierowym ,pomidora,ogórka oraz kalarepę obieramy ze skórki. Wszystkie warzywa kroimy w małą kostkę pomijając cukinię. Kiełbasę także kroimy w kostkę. Z cukinii odkrawamy " czapeczki , wydrążamy nożykiem środki ( możemy pomóc sobie małą łyżeczką) Wydrążony miąższ także kroimy w kostkę.
2.Wszystkie warzywa oraz kiełbasę wkładamy do garnka , zalewamy wodą w takiej ilości by tylko zakrywała składniki. Gotujemy ok 25 min. Po tym czasie dodajemy przyprawy oraz koncentrat pomidorowy , mieszamy. Gotujemy kolejne 5 min.
3.Gorącym leczo faszerujemy cukinię , wkładamy je do naczynia żaroodpornego , pieczemy pod przykryciem ok.25 min. Podajemy same z pieczywem lub ryżem.

Faszerowane warzywa

Faszerowane białe papryki
Składniki:
4 białe papryki stożkowe
100g. ryżu parboiled
10 pomidorków koktajlowych cherry
1 mała papryka chili
1 łyżka posiekanych liści bazylii
2 jajka
1 łyżka suszonych pomidorów
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
masło śmietankowe
Przygotowanie:
1.Z papryk odcinamy wierzch z ogonkiem , usuwamy gniazda nasienne. Pomidorki kroimy w czwórki , chili siekamy bardzo drobno.
2.Ryż gotujemy na pół miękko w osolonej wodzie , odcedzamy. Do ryżu natychmiast wbijamy jajka , dodajemy pomidorki , bazylię oraz przyprawy. Energicznie mieszamy do momentu ścięcia się jajek.
3.Farszem napełniamy papryki. Naczynie żaroodporne wykładamy wiórkami masła śmietankowego , układamy papryki.
4.Pieczemy pod przykryciem 35-40 min. Podajemy na ciepło z ryżem i sałatą.

Faszerowane warzywa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak